Τσίπρας: «Η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθούσε τη Greek Mafia, επί των ημερών σας διοικούνταν από αυτή»

Λόγο για τον τελευταίο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής.

Σε αυτήν κυριάρχησε η κριτική για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, στη βάση της ραγδαίας αύξησης των ανισοτήτων εις βάρος της μεσαίας τάξης και με μόνους ωφελημένους τους ισχυρούς, αλλά και το θέμα των υποκλοπών, καθώς και της προσπάθειας συγκάλυψης

της αλήθειας, για την οποία κατηγόρησε με σφοδρότητα την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σιγά τα αίματα... υποτιθέμενα τα "μπινελικια", νομοθετήστε»

Στα οικονομικά θέματα, με ιδιαίτερη έμφαση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση πως ευνοεί την αισχροκέρδεια των τραπεζών, ενώ με σκωπτικό τρόπο απάντησε στην πρόσφατη δήλωση του κυρίου Σταϊκούρα για τα "μπινελικια" που αντάλλαξε με του εκπρόσωπους των τραπεζών, λέγοντας «Σιγά τα αίματα. Ποιους κοροϊδεύετε; Οι κυβερνήσεις δεν ανταλλάσουν μπινελίκια. Οι κυβερνήσεις νομοθετούν».

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση οτι επί κυβερνήσεως ΝΔ τα χρέη σε εφορία και ταμεία αυξάνονται, καθώς και τα χρέη στις τράπεζες και οι μισοί Έλληνες έχουν φτάσει να χρωστάνε.

«Δεν υποσχόμαστε θαύματα»

Πάντως, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κρατήσει χαμηλά τον πήχυ για τις δικές του υποσχέσεις προς του πολίτες, κάνοντας μια αναφορά που δεν πέρασε απαρατήρητη: «Δεν υποσχόμαστε στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουμε θαύματα.
Το ξέρει άλλωστε ότι θαύματα δε γίνονται. Αλλά δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε και πάλι ότι περνά από το χέρι μας για να φέρουμε τη δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο».

«Είσαι ο μεγαλύτερος παράγοντας ανωμαλίας»

Οι τόνοι σηκώθηκαν περισσότερο κατά την ομιλία του κ. Τσίπρα όταν προχώρησε στο κομμάτι της κριτικής που αφορούσε τα θέματα σκανδάλων και δημοκρατίας σχετικά με τα οποία επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη ότι αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή ανώμαλιας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «για ποια σταθερότητα όμως μιλάτε, όταν αποτελείτε ο ίδιος πλέον παράγοντα ανωμαλίας; Για την οικονομία, για τη δημοκρατία, για τους θεσμούς. Ποια σταθερότητα μπορεί να υπάρξει σε μια φιλελευθερη δημοκρατία όταν δεν σέβεστε τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας...»

Κατακόρυφα ανέβηκαν οι τόνοι όταν κύριος Τσίπρας μπήκε στο θέμα των υποκλοπών και ιδίως με την αναφορά του: Η ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τη Greek Mafia, ενώ με εσάς διοικούνταν από την Greek Mafia. Επιπλέον, εν είδει προειδοποίησης είπε πως «η ώρα της Δικαιοσύνης πλησιάζει με νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών με απλή αναλογική».

«Να ανοίξουμε όλα τα αρχεία»

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε, επίσης, δύο προκλήσεις όρος τον πρωθυπουργό για το ίδιο θέμα. Η πρώτη να απαντήσει αν παρακολουθούσε η ΕΥΠ υπουργούς του και τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και να προκηρύξει εκλογές. Η δεύτερη πρόκληση ήταν να συναινέσει να ανοίξουν τα αρχεία της ΑΔΑΕ και για τις δύο κυβερνητικές περιόδους (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ), καθώς Και τα αρχεία που είναι υποχρεωμένοι να τηρούν οι πάροχοι και τα αρχεία της εισαγγελίας, όπου βρίσκεται η αλήθεια. Η αναφορά αυτή του κυρίου Τσίπρα αποτελεί και μια απάντηση για το πρωτοσέλιδο του «Βήματος» που κάνει λόγο για υποκλοπές υπουργών επί της προηγούμενης κυβέρνησης και έχει προκαλέσει πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, χαρακτηριστική της έντασης του κ. Τσίπρα στην κατηγορία της συγκάλυψης που απευθύνει προς τον πρωθυπουργό ήταν η φράση: «Το αύριο θέλει φως, δικαιοσύνη, Δημοκρατία, εσείς είστε σκοτάδι, συγκάλυψη και ολοκληρωτισμός».

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΒΟΥΛΗ #ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ_2023
Keywords
Τυχαία Θέματα