Τσιόδρας: Τι θα γίνει με τα σχολεία - Με ποια κριτήρια η απόφαση

Εντός των επόμενων 48 ωρών θα ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ η πρόταση για τα ανοιχτά σχολεία όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Θα γίνει με ειδικό τρόπο με βάση την πορεία της επιδημίας ώστε να προστατεύεται η υγεία όλων, ανακοίνωσε ο ίδιος.

Σχετικά με τα σχολεία δεν θα παρθεί κάποια απόφαση σήμερα, όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Θα γίνει με ειδικό

τρόπο με βάση την πορεία της επιδημίας ώστε να προστατεύεται η υγεία όλων, ανακοίνωσε ο ίδιος.

Σημείωσε δε, ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερα και ειδικά τα μικρά παιδιά, όπως φαίνεται από μελέτες διεθνώς δεν υπάρχει διασπορά σε αυτές τις ηλικίες. Ρόλο για το άνοιγμα των σχολείων θα παίξει το αν τα παιδιά έχουν γονείς ή συγγενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες - είναι πολλοί οι παράγοντες για το επιστροφή των παιδιών, υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας. Εξαρτάται από τον αντίκτυπο που θα έχει η επικοινωνία των παιδιών με τους γύρω τους, πρόσθεσε ο ίδιος αναφερόμενος στο θέμα της επιστροφής των παιδιών στα θρανία.

«Έχουμε μαθηματικό μοντέλο, για να υπολογίσουμε άμεσα τις πιθανότητες διασποράς του ιού με το άνοιγμα των σχολείων» τόνισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον ιό. Η κοινωνία, όπως είπε, πρέπει να ανοίξει από τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες, όπως τα παιδιά. Πρέπει, όμως, να αξιολογείται το εάν υπάρχει πιθανότητα έκθεσης των ευπαθών ομάδων. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συζήτησε σήμερα την επίδραση του κλεισίματος των σχολείων στην πορεία της επιδημίας, σημειώνοντας πως αυτή ήταν της τάξης του 15%. Έχουμε τη δυνατότητα να αξιολογούμε την στρατηγική αυτή».

Όλα τα μέτρα, όπως ανέφερε ο ίδιος, θα συνοδεύονται με αυστηρή τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής: «Πρέπει να αφήσουμε στον ιό πολύ λίγες πιθανότητες να μεταδοθεί», υπογράμμισε. Η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού θα γίνει με την χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους, ωστόσο θα γίνονται συστάσεις για την ορθή χρήση τους. Παράλληλα, έδωσε οδηγίες για την σωστή χρήση των γαντιών, λέγοντας ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό, τόσο όταν τα φοράει κανείς, όσο και όταν τα αφαιρεί.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι «σταδιακά, θα εκτεθούμε στον ιό». «Αποφύγαμε να νοσήσουμε όλοι μαζί και να επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας» είπε και χαρακτίρισε το γεγονός αυτό ως μεγάλη επιτυχία. Σταδιακά, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην βρεθεί σύντομα ή να μην βρεθεί και καθόλου.

Αναφερόμενος γενικότερα στην πανδημία από τον κορονοϊό, είπε ότι είναι αδύνατο να σβήσει η επιδημία όταν υπάρχουν εστίες παντού. Η οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε επάνοδο της επιδημίας. Θέλει πολύ προσοχή ώστε να πεις ότι μηδένισα την επιδημία, είπε. Όσο μάλιστα θα χαλαρώνουν τα μέτρα, θα υπάρξουν ευκαιρίες διασποράς από όσους μπορεί να είχαν συμπτώματα και δεν τα πρόσεξαν ή από τους ασυμπτωματικούς, πρόσθεσε.

Είναι αδύνατον να μην εκτεθούμε στον ιό, είναι παρά πολύ δύσκολο, είπε ο κ. Τσιόδρας. Θα πρέπει να απομονωθούμε και να μην έχουμε επαφή με τον έξω κόσμο και αυτό δεν γίνεται. Είναι αδύνατο να μείνεις κλεισμένος περιμένοντας πότε θα φτιαχτεί ένα εμβόλιο που μπορεί τελικά να μην είναι αποτελεσματικό. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί χρησιμοποιώντας την επιστήμη και την υγεία. Έτσι πορευτήκαμε και έτσι θα πορευτούμε, σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό.

Απαντώντας σε ερώτημα για το λεγόμενο υγιεινομικό διαβατήριο, είπε ότι διαβατήριο είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής, αυτό θα είναι το διαβατήριο για το μέλλον, να πλένουμε χέρια και να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα