Τσιόδρας: Εγκρίθηκαν μάσκες για υγειονομικούς - «Εκτίθενται στα υψηλότερα ποσοστά σε Ισπανία και Ιταλία»

Κατά την καθιερωμένη του ενημέρωση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε την έγκριση εξοπλισμού για την προφύλαξη των υγειονομικών της χώρας. Παράλληλα, περιέγραψε τον κίνδυνο στον οποίο θέτουν τη ζωή τους οι υγειονομικοί σε Ιταλία και Ισπανία.

«Σήμερα εγκρίθηκαν οι τελικές οδηγίες προληπτικής φαρμακευτικής αγωγής και μετεκθεσιακής προφύλαξης σε υγειονομικούς που εργάζονται σε νοσοκομεία αναφοράς για τον νέο ιό παράλληλα με τη χρήση των μέτρων προστασίας των υγειονομικών. Επίσης, μεταξύ άλλων

εγκρίθηκαν μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας που πληρούσαν τις προδιαγραφές για τους υγειονομικούς μας» σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Πρόσθεσε, ότι σε Ισπανία και Ιταλία κινδυνεύουν περισσότερο οι υγειονομικοί.

Μέσα στις περιπτώσεις της διασποράς της νέας νόσου, αναφέρονται σημαντικά ποσοστά επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι για πολλούς λόγους αποτελούν ευάλωτο πληθυσμό.

Η Ισπανία έχει ίσως τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης για τους γιατρούς και νοσηλευτές με 15 χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας είναι τώρα άρρωστοι ή σε αυτοαπομόνωση και αποτελούν το 14% των δηλωμένων περιπτώσεων στη χώρα. Στην Ιταλία, σε πολλές περιοχές το αντίστοιχο ποσοστό είναι άνω του 10%» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιόδρας δε δίστασε, μάλιστα, να μεταφέρει κάποια από τα καθημερινά μηνύματα που δέχεται από συναδέλφους του.

«Συχνά οι γιατροί μοιράζονται αδιάβροχα μίας χρήσης, σάκους απορριμάτων και άλλα αυτοσχέδια υλικά για να προστατευτούν από τον ιό. Είναι σαν να είμαι γιατρός σε ένα πόλεμο δήλωσε Ισπανός γιατρός, ενώ Ιταλός συνάδελφος μου είχε αναφέρει ότι δεν υπάρχουν χειρουργοί, ουρολόγοι ή ορθοπεδικοί.

Είμαστε απλά γιατροί, μέλη μίας ομάδας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το τσουνάμι που μας έχει παρασύρει. Αντίστοιχο μήνυμα έλαβε πριν λίγη ώρα και από ομάδα πνευμονολόγων μεγάλου νοσοκομείου της Ελλάδας».

Διαβάστε όλα τα νέα για την υγεία στο news4health.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα