Τσιόδρας: Μπορεί να σας μιλάω για τον κορονοϊό αλλά αύριο μπορεί να είμαι θύμα του

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην πρώτη του συνέντευξη τονίζει πως η Ελλάδα αντιμετώπισε επιτυχώς την πανδημία του κορονοϊού, γιατί οι όλοι οι πολίτες εφάρμοσαν επιτυχώς τα έκτακτα μέτρα.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη στο Blue Magazine και πέρα από την πανδημία του κορονοϊού, μίλησε γιατί δεν έμεινε στις ΗΠΑ και για την σχέση γιατρού-ασθενή.

Έτσι, είπε

πως όλοι έχουν μια «κοινή μοίρα» και ότι σε καταστάσεις αυτοθυσίας «οι κανόνες μπορεί να καταργηθούν».

«Η ψυχή μας -νομίζω- είναι ο καθοριστικός κινητήριος παράγοντας για να σε προωθήσει προς τα εμπρός. Η αγάπη για τον ασθενή είναι κάτι που δεν διδάσκεται. Τη βιώνεις. Καμία επιστημονική δημοσίευση δεν θα σου πεί πως να κρατάς το χέρι ενός αρρώστου ή πως να έρχεσαι κοντά του με μια ενσυναίσθηση ότι μπορεί να είσαι σήμερα εσύ εδώ, αλλά αύριο μπορεί να είμαι εγώ σε αυτή την ίδια θέση. Όλοι έχουμε κοινή μοίρα. Ότι μιλάω τώρα για τον κορονοϊό σε εσάς, αλλά αύριο μπορεί να είμαι και εγώ θύμα του. Τέτοιες καταστάσεις σταδιακά τις ζεις περισσότερο μέσα από τις εμπειρίες σου και την ψυχική σου συμμετοχή. Και βέβαια τον σεβασμό των επιστημονικών κανόνων. Σε καταστάσεις αυτοθυσίας, όμως, οι κανόνες μπορεί να καταργηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο γνωστός λοιμωξιολόγος ανέφερε πως δεν έμεινε στις ΗΠΑ, γιατί αισθάνθηκε ότι έπρεπε να προσφέρει στον τόπο που τον σπούδασε.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να μείνω ως καθηγητής στο Χάρβαρντ και δεν το επέλεξα. Τα κριτήρια για μια τέτοια απόφαση είναι ιδεολογικά, αλλά και προσωπικά. Πάντα αισθανόμουν την υποχρέωση να προσφέρω στον τόπο που με σπούδασε δωρεάν. Επιστρέφοντας πίσω αισθάνθηκα πως δίνω ένα κομμάτι από αυτά που κέρδισα στον τόπο μου, στους δικούς μου ανθρώπους. Δεν το μετάνιωσα που ήρθα. Αν είχα μείνει στην Αμερική θα κέρδιζα συγκεκριμένα πράγματα. Εδώ κέρδισα άλλα, την προσφορά στην πατρίδα, στους πονεμένους ασθενείς, οι οποίοι σε βλέπουν πραγματικά σαν δικό τους άνθρωπο. Χωρίς να περιμένουν τίποτε άλλο παρά μόνο την αγάπη σου και το να συμπάσχεις μαζί τους. Αυτό με γέμισε και δεν άφησε το κενό της Αμερικής δυσαναπλήρωτο», συμπλήρωσε στη συνέχεια.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την διάρκεια της συνέντευξης του, καυτηρίασε το μοντέρνο σύστημα υγείας και επισήμανε πως πρέπει να προσβάσιμο για όλους, δίχως να αποκλείει κάποιον.

Έτσι, είπε ότι «η μοντέρνα φροντίδα υγείας εξακολουθεί δυστυχώς να είναι ακριβή. Μακάρι σιγά σιγά να εξισώσουμε αυτές τις ανισότητες και να φέρουμε νέες τεχνικές πρόληψης και θεραπείας πιο κοντά στον κόσμο, να υπάρχει ομοιόμορφη πρόσβαση σε αυτού του είδους την φροντίδα, χωρίς διακρίσεις. Μια φροντίδα υγείας η οποία ναι μεν θα αντιπροσωπεύει το σημαντικότερο κομμάτι του προϋπολογισμού, αλλά θα αφορά το κοινό καλό. Δεν μιλάω για την Ελλάδα, αλλά για όλο τον κόσμο».

Επίσης, αναφέρθηκε στην επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και το γεγονός πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που δεν πλήρωσαν βαρύ τίμημα.

«Η ανταπόκριση του κόσμου δεν ήταν μόνο σημαντική, αλλά δείχνει και τις αρετές του λαού μας, που είναι η πνευματική δύναμη, η αναγνώριση της αλήθειας και το φιλότιμο. Γιατί όταν ο Έλληνας ακούει και πιστεύει την αλήθεια, τότε συμπορεύεται σε δύσκολες αποφάσεις. Έπαιξαν πολλοί παράγοντες ρόλο σε αυτή την θετική έκβαση, αλλά όχι η τύχη - μην αδικούμε το λαό μας, ο οποίος υπέμεινε και υπομένει πολλά αυτή την περίοδο. Για μένα είναι θέμα κουλτούρας. Επισημαίνω απλώς ότι η κουλτούρα μας είναι μια κουλτούρα ανθρώπου που αγωνίζεται, παλεύει για το καλύτερο, που αναγνωρίζει την αλήθεια και νοιάζεται για τον συνάνθρωπο», είπε στη συνέντευξη του.

Keywords
Τυχαία Θέματα