Τσιόδρας: Αβέβαιη η πορεία του κορονοϊού το καλοκαίρι - Τι εξήγησε για την υγρασία και ποια μέτρα θα ληφθούν αν «ξεφύγει» η κατάσταση

Αβέβαιη φαίνεται να είναι η πορεία του κορονοϊού κατά τη θερινή περίοδο.  Τι εξήγησε για την υγρασία ο ειδικός λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Τι μέτρα αναμένεται να ληφθούν για την προστασία του τουρισμού αν οι αριθμοί δείξουν ότι η πορεία του κορονοϊού αρχίζει να «ξεφεύγει». 

Πώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά των κορονοϊών οι καιρικές συνθήκες

Ερωτηθείς ο Σωτήρης Τσιόδρας αν η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της διασποράς του κορονοϊού ο ειδικός τόνισε ότι είναι κάτι αβέβαιο και ότι δεν υπάρχουν ακόμα επαρκείς ενδείξεις που να το αποδεικνύουν.

Περιμένουμε να δράσει σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας σε σχέση με τη συμπεριφορά άλλων κορονοϊών. 

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο ειδικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, χώρες όπως η Σιγκαπούρη, που έχουν υψηλή θερμοκρασία, εξακολουθούν να καταγράφουν κρούσματα. Εκτός από τη θερμοκρασία παίζει ρόλο και το ποσοστό υγρασίας στον αέρα.

«Όλα αυτά θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Για παράδειγμα χαμηλή υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν, τη διασπορά του ιού. Επίσης, υψηλές θερμοκρασίες και υψηλά ποσοστά υγρασίας δεν φαίνεται να βοηθούν τη διασπορά του ιού» είπε ο Σ.Τσιόδρας και πρόσθεσε ωστόσο ότι υψηλές θερμοκρασίας με χαμηλά ποσοστά υγρασίας μπορεί επίσης να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα, κάτι που ωστόσο δεν είναι γνωστό ακόμα.

Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί το καλοκαίρι

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών και τα τα μαθητικά μοντέλα που έχουν στη διάθεσή τους, αλλά και τα δεδομένα που αφορούν άλλους κορονοϊούς υπάρχει μια μείωση της διασποράς των κορονοϊών, τη θερινή περίοδο περίπου 20 - 30%.

«Δεν νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της παρουσίας του ιού» είπε ο Τσιόδρας ενώ τόνισε επίσης ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει και η “εισαγωγή” κρουσμάτων από το εξωτερικό.

«Υπενθυμίζω ότι κάθε χρόνο έχουμε εισαγωγη περιστατικών γρίπης, από το Νότιο ημισφαίριο, που κυκλοφορεί ο ιός της γρίπης στην Αυστραλία, όπου έχει και πολλούς Έλληνες οι οποίοι έρχονται ως επισκέπτες στην Ελλάδα».

Η στρατηγική για την προστασία του τουρισμού

Ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πάντως, ότι ανάλογα με τα δεδομένα ενδέχεται να καθοριστεί μια στρατηγική που αφορά τον τουρισμό και δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί μια υποεπιτροπή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σκοπό αυτό, αλλά και μια νέα ειδική ομάδα που ασχολείται με την ταξιδιωτική ιατρική.

Ο κ.Τσιόδρας ανέφερε ότι στην Αυστρία για παράδειγμα ακολουθείται μια τέτοιου είδους στρατηγική. Παρόλα αυτά, δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία του ιού στην χώρα μας και τόνισε ότι περισσότερες ανακοινώσεις αναμένονται από το Υπουργείο Τουρισμού.

Διαβάστε όλα τα νέα για την υγεία στο news4health.gr

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα 800 ευρώ: Ανοίγουν οι αιτήσεις και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων

Συνέντευξη Μητσοτάκη: Προετοιμαζόμαστε για άνοιγμα τουριστικής δραστηριότητας την 1η Ιουλίου (vid)

Τι ισχύει με τις μετακινήσεις των πολιτών μετά τις 12 τα μεσάνυχτα

Πρόστιμα από την απαγόρευση κυκλοφορίας: Δεν πάνε τα 10 εκατ. ευρώ στο ΕΣΥ

Νέα απόφαση για την απαγόρευση μετάβασης στα νησιά έως 18 Μαϊου, οι εξαιρέσεις

Μέχρι πόσα άτομα επιτρέπονται στο αυτοκίνητα από σήμερα - Τι ισχύει για τα παιδιά

Keywords
Τυχαία Θέματα