Τσακαλώτος στο CNBC: Είναι πολύ πιθανό η ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε χαρακτηριστικά «Υπάρχει λίγη δουλειά ακόμα να κάνουμε, να περάσουμε κάποιους νόμους που έχουν συμφωνηθεί μέχρι το Eurogroup. Η έκθεση θα είναι θετική και θα λέει ότι τα έχουμε κάνει όλα. Υπάρχουν ένα – δυο θέματα που πρέπει να περάσουμε από την Βουλή αλλά είναι τυπικά και συμφωνημένα».

Αυτό που εντυπωσίασε, ωστόσο, στις δηλώσεις του είναι το εξής: «Είναι πολύ πιθανό η ΝΔ να πάρει την εξουσία αλλά στο απίθανο και ατυχές ενδεχόμενο να πάρουν την εξουσία θα τους στηρίζαμε για μικρότερα πρωτογενή

πλεονάσματα».

Τόνισε ακόμα ότι τα μέτρα που πρέπει να γίνουν νόμοι είναι «υπολείμματα» από το τρίτο μνημόνιο που έληξε πριν από έξι μήνες. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας.

«Τώρα καθιερώνουμε ένα καινούριο σύστημα όπου οι πολίτες θα υποβοηθούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Έτσι, είναι καλό για εκείνους ότι από κόκκινα, τα δάνεια θα πρασινίσουν. Έτσι, θα βοηθηθούν και οι τράπεζες να «καθαρίσουν» από το βάρος των κόκκινων δανείων», συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα επισημαίνει «Έχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων, πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία».

«Το να καταφέρουμε να εκταμιεύσουμε τα χρήματα που μας αναλογούν δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων αλλά θέμα αξιοπιστίας. Δεν το βλέπουμε σαν ένα θέμα ανάγκης χρημάτων αλλά σαν ένα θέμα το οποίο θα καλύψει τόσο τους δανειστές όσο και τους θεσμούς. Είμαστε βέβαιοι ότι η Ελλάδα συνεχίζει την στρατηγική των μεταρρυθμίσεων. Είναι ένα σήμα αξιοπιστίας που στέλνουμε στους δανειστές», κατέληξε.

«Είναι πολύ πιθανό η ΝΔ να πάρει την εξουσία αλλά στο απίθανο και ατυχές ενδεχόμενο να πάρουν την εξουσία θα τους στηρίζαμε για μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα