Τροπολογία στην Βουλή για τις αποζημιώσεις στους πληγέντες του Ιανού

Μέτρα που λαμβάνονται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες και σε ζωικό κεφάλαιο, από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός» προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθηκε στην Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Με την υπόψη τροπολογία προβλέπονται τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες και σε ζωικό κεφάλαιο, από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός», κατά το διάστημα από την 17,9.2020

έως και την 20η.9.2020 στις οριζόμενες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα oρίζεται, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο, στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του που ζημιώθηκε,

Δύναται ο ΕΛΓΑ να χορηγεί στους δικαιούχους προκαταβολή έναντι της δικαιούμενης αποζημίωσης μέχρι την 31η.01.2021. Το συγκεκριμένο ευεργέτημα παρέχεται και για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες και σε ζωικό κεφάλαιο από τα έκτακτοί καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στις 8 και 9 Αυγούστου 2020.

Επίσης απαλλάσσονται οι πληγέντες ασφαλισμένοι από την υποχρέωση καταβολής των προβλεπομένων τελών εκτίμησης.

Παράλληλα προβλέπεται, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, η καταβολή πρόσθετης αποζημίωσης στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και λοιπούς απασχολούμενους που συμμετέχουν στους ελέγχους της εν λόγω εκτιμητικής διαδικασίας μέχρι την 31η. 12.2021.

Ορίζεται σε μέχρι διακόσιες (200) ώρες για κάθε εξάμηνο, από εκατόν είκοσι (120) που ισχύει, η απογευματινή υπερωριακή απασχόληση για το οριζόμενο προσωπικό του ΕΛΓΑ μέχρι την 31η. 12.2021.

Παρέχεται η δυνατότητα· επιλογής ωριαίας αποζημίωσης, αντί της υποχρεωτικής χορήγησης άλλης ημέρας απουσίας σε υπάλληλο του ΕΛΓΑ που θα εργασθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την τελευταία ημέρα του 5νθημέρου εργασίας.

Παρέχεται η δυνατότητα αναδρομικής καταβολής στον ΕΛΓΑ, πέραν της επιχορήγησης του τρέχοντος έτους, και των ετήσιων επιχορηγήσεων των ετών 2018 και 2019, σε περίπτωση μη καταβολής τους μέχρι σήμερα.
Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων (ν. 4354/2015), ο καθορισμός αποζημίωσης στοτ μέλη των επιτροπών καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών που πβοκλήθηκαν από τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανός».

Τροποποιείται το θεσμικό -πλαίσιο (ν. 2459/1997) για την καταβολή επιχορήγησης σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, λόγω ζημιών από πλημμύρες και λοιπές θεομηνίες. Συγκεκριμένα επαναπροσδιορίζεται το αντικείμενο κάλυψης των ζημιών στο σύνολο των στοιχείων ενεργητικού των επιχειρήσεων των σχετικών δικαιούχων, αντί σε μέρος αυτών που ισχύει σήμερα.

Παρατείνονται έως τις 30.04.2021 η προθεσμία διενέργειας τακτικής γενικής συνέλευσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) και iη θητεία μελών οργάνων διοίκησης των Α.Σ., Αναγκαστικών Συνεταιρισμών και Ενώσεων Αναγκαστικών Συνεταιρισμών.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας στην εισήγηση της τροπολογίας τοποθετήθηκε επι των διατάξεων και τόνισε «Η θεομηνία του Ιανού, που έπληξε με σφοδρότητα πολλές περιοχές της χώρας μας, αποτέλεσε την αφορμή για να επιταχύνουμε μία σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις, που σχεδιάζαμε την προηγούμενη περίοδο, για τη βελτίωση του υπάρχοντος πλαισίου επιχορήγησης επιχειρήσεων που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα.»

Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών στην τροπολογία προβλέπεται η διάθεση - για την κάλυψη της επιχορήγησης προηγούμενων ετών - περαιτέρω πόρων από το Υπουργείο Οικονομικών προς τον ΕΛΓΑ, σε στενή πάντα συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Ο ΕΛΓΑ, ο οποίος ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει για την αποζημίωση της παραγωγής που καταστράφηκε από τη θεομηνία του «Ιανού», κάνοντας ταχύτατες αυτοψίες και αξιολογήσεις, παρέχοντας προκαταβολή, απαλλάσσοντας τους ασφαλισμένους από την υποχρέωση καταβολής των σχετικών τελών εκτίμησης, και ορίζοντας το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής. Όλα αυτά προβλέπονται στο Άρθρο 1 της τροπολογίας που συζητάμε σήμερα. Έτσι, με όλα τα παραπάνω, επιτυγχάνεται η κάλυψη όλων των ζητουμένων που προέκυψαν στην αγροτική παραγωγή των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία του «Ιανού», καλύπτοντας τόσο την παραγωγή, όσο και μέσα παραγωγής, για να καταφέρουν οι αγροτικές αυτές περιοχές να ανακάμψουν σύντομα.» καταλήγει ο υπουργός κ. Σταικούρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα