Τροπολογία για fast track διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών στις υποδομές

Με fast track διαδικασίες επιχειρεί η κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις τεράστιες καταστροφές που έχουν υποαστεί από την κακοκαιρία Daniel οι υποδομές σε Θεσσαλία και Μαγνησία

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή επιτρέπεται, στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και απαιτείται η κατεπείγουσα εκτέλεση έργων που συνδέονται με την αποκατάσταση των υποδομών τους, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

θα αναλαμβάνει, διά των υπηρεσιών και των εποπτευόμενων φορέων του, τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση των κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών των υποδομών, σύμφωνα με την οριζόμενη διαδικασία.

Στόχος σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας είναι ταχεία αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές περιοχών, οι οποίες κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, και η αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Παράλληλα παρέχεται η εξουσιοδότηση για την εξειδίκευση με υπουργικές αποφάσεις, των προς εκτέλεση έργων που είναι κατεπείγοντα και αναγκαία, αποκλειστικά για την αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Προς υποβοήθηση της αναθέτουσας αρχής για τη σύνταξη των απαιτούμενων στοιχείων, μπορεί να συνάπτεται σύμβαση με Νομικούς και Τεχνικούς Συμβούλους, έναντι αμοιβής εντός των προβλεπόμενων ορίων (άρθρο 5 του ν.4412/2016). Με υπουργική απόφαση, μπορεί να καθορίζονται το είδος και ο ανώτατος αριθμός των συμβούλων.

Η εκπόνηση των μελετών και της μελέτης κτηματογράφησης και κτηματολογίου γίνεται με μέριμνα και δαπάνες του αναδόχου.

Ορίζεται ότι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την εκτέλεση των ανωτέρω έργων διενεργούνται σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (άρθρο 7Α ν.2882/2001), χωρίς να αποκλείεται και η διαδικασία επίταξης των προς απαλλοτρίωση εκτάσεων μετά των συστατικών τους και των επικειμένων, στ.

Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων του ιδίου Υπουργείου και του φορέα προέλευσης και για το οριζόμενο χρονικό διάστημα, η απόσπαση υπαλλήλων μονίμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα ή η πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εξειδικευμένου προσωπικού, σε υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την αντιμετώπιση των ανωτέρω αναγκών του.

Επιτρέπεται επίσης, η σύσταση με υπουργική απόφαση, Ομάδων Εργασίας από υπαλλήλους του Υπουργείου, ειδικούς επιστήμονες και άλλα κατάλληλα πρόσωπα, για τη μελέτη και παρακολούθηση ειδικών θεμάτων που αφορούν στην εφαρμογή των προτεινομένων διατάξεων.

Παρέχεται η δυνατότητα, σε εξαιρετικές περιπτώσεις μεγάλης έκτασης ζημιών σε επιχειρήσεις ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς ή σε νοικοκυριά ή κτήρια, να χορηγείται αποζημίωση και στα κλιμάκια που διενεργούν αυτοψίες και καταγραφές για τα μέτρα ενισχύσεων καθώς και στις ομάδες συντονισμού και υποστήριξης της διαδικασίας των ενισχύσεων. (Κατά τα ισχύοντα, η εν λόγω πρόβλεψη υφίσταται για μεγάλης έκτασης ζημίες μόνο σε επιχειρήσεις ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς και η αποζημίωση χορηγείται μόνο στις επιτροπές κρατικής αρωγής).

Με κ.υ.α., θα καθορίζεται το ύψος, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής της προαναφερόμενης αποζημίωσης.

Επίσης καθορίζεται η διαδικασία σύμφωνα με την οποία καλύπτονται τα έξοδα έκτακτου ελέγχου των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και έκδοσης υπεύθυνης δήλωσης αδειούχου εγκαταστάτη (ΥΔΕ), για τις Εσωτερικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις (ΕΗΕ) των κτισμάτων που επλήγησαν από τις πλημμύρες, σε περιοχές της επικράτειας, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω της κακοκαιρίας “Daniel.” Ειδικότερα:

Ορίζεται ότι τα. έξοδα που προκύπτουν από την ανωτέρω αιτία καλύπτονται από τον ειδικό λογαριασμό του άρθρου 36 του ν.4508/2017, από τον οποίον διατίθεται ποσό έως δώδεκα εκατομμύρια (12.000.000,00) ευρώ.

Προβλέπεται η διαδικασία καταβολής από τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. Α.Ε. (διαχειριστής του προαναφερόμενου ειδικού λογαριασμού) του ποσού του κόστους έκδοσης ΥΔΕ απευθείας στον Αδειούχο Ηλεκτρολόγο Εγκαταστάτη.

Με κ.υ.α. καθορίζονται οι δικαιούχοι, η διαδικασία, το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανά παροχή, τα δικαιολογητικά, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι επιμέρους αρμοδιότητές τους, ο χρόνος και ο τρόπος κάλυψης των εξόδων κ.λπ.

Θεσπίζεται ειδικό φορολογικό καθεστώς ως προς το ποσό της κατά τα ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης (αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, μη υπαγόμενο σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά κ.λπ.).

Εκτός από τις διατάξεις που αφορούν την καταστροφή σε θεσσαλία και Μαγνησία και τις fast track διαδικασίες αποκατάστασης, παρατείνεται, για το οριζόμενο χρονικό διάστημα (λήγει την 15η Σεπτεμβρίου 2023), η προθεσμία παράτασης αναστολής οικοδομικών εργασιών στον Υμηττό

#ΘΕΣΣΑΛΙΑ #ΜΑΓΝΗΣΙΑ #ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ #ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ_DANIEL #ΒΟΥΛΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τροπολογία,tropologia