Τρένα θα αιωρούνται και η μπαταρία του κινητού θα είναι «αθάνατη» -Η ανακάλυψη από Νοτιοκορεάτες επιστήμονες

Ένας ισχυρισμός από Νοτιοκορεάτες επιστήμονες πυροδότησε ελπίδες για ένα ουτοπικό μέλλον όπου καμιά πάθηση δεν θα είναι αδιάγνωστη, τα τρένα θα αιωρούνται πάνω από τις γραμμές τους και - το πιο σημαντικό - η μπαταρία του κινητού μας δεν θα πεθαίνει!

Το κτίριο όπου στεγάζεται το Κέντρο Έρευνας Κβαντικής Ενέργειας στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, «σείστηκε» την περασμένη βδομάδα από τον ισχυρισμό Νοτιοκορεατών επιστημόνων για μια σημαντική ανακάλυψη στην τεχνολογία υπεραγωγών.

Ο ισχυρισμός για την ανακάλυψη ενός πρακτικού υπεραγωγού που λειτουργεί σε

θερμοκρασία περιβάλλοντος και σε κανονικές συνθήκες πίεσης-ο οποίος θεωρείται από καιρό ως το «ιερό δισκοπότηρο» για τους επιστήμονες του τομέα-και που παρουσιάστηκε σε δύο επιστημονικές δημοσιεύσεις πυροδότησε μια φρενίτιδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέβασε τις τιμές μετοχών στην Κίνα και τη Νότια Κορέα και τράβηξε την προσοχή της παγκόσμιας ερευνητικής κοινότητας.

Μετά τις δημοσιεύσεις η κατασκευάστρια υλικών μπαταριών Shinsung Delta Tech Co. είδε το απόθεμά της στο χρηματιστήριο Kosdaq από τις 19 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου να υπερδιπλασιάζεται.

Η τιμή έπεσε 24,7% για να κλείσει στα 19.100 won (14,6 $) στις 4 Αυγούστου. Αντίστοιχα, η Wonik PNE Co., κατασκευάστρια μπαταριών φορτιστών εισηγμένη στο Kosdaq, είδε τις μετοχές της να αυξάνονται κατά 32% την ίδια περίοδο.

Η μετοχές υποχώρησαν 19,9% για να κλείσουν στα 8.820 won την περασμένη Παρασκευή.

Τα υλικά που λειτουργούν ως υπεραγωγοί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία αποδοτικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επιτρέπουν στο ηλεκτρικό ρεύμα να ρέει χωρίς αντίσταση, μια ιδιότητα που θα έφερνε «επανάσταση» στα ηλεκτρικά δίκτυα όπου χάνεται ενέργεια κατά τη μετάδοση (επί του παρόντος, περίπου το 5% της ενέργειας που μεταδίδεται και διανέμεται στις ΗΠΑ χάνεται λόγω αντίστασης).

Τα τσιπ υπολογιστών που κατασκευάζονται με υπεραγώγιμα υλικά θα μπορούσαν να είναι 50 έως 100 φορές πιο αποτελεσματικά από τα σημερινά, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση του κλιματικού κόστους των κέντρων δεδομένων, ενώ τα υπερταχεία τρένα θα μπορούσαν να αιωρούνται πάνω στο υπεραγώγιμο υλικό.

Οι εργασίες εμφανίστηκαν στον ιστότοπο arXiv όπου οι επιστήμονες μοιράζονται τα αποτελέσματα των μελετών τους πριν από την επίσημη αξιολόγηση και δημοσίευση από ομοτίμους, παρακινώντας ερευνητές σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο εθνικών εργαστηρίων των ΗΠΑ και τριών κινεζικών πανεπιστημίων - να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στο προτεινόμενο υλικό.

Υπεραγώγιμα υλικά συναντώνται ως επί το πλείστον σε μηχανήματα μαγνητικής τομογραφίας και σε ορισμένους κβαντικούς υπολογιστές, αλλά εμφανίζουν τις υπεραγώγιμες ιδιότητές τους μόνο σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που τα καθιστά μη πρακτικά για ευρεία χρήση, καθώς απαιτούν ογκώδη και ακριβά συστήματα ψύξης με υγρό ήλιο.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν επίσης και μια συνταγή για την κατασκευή αυτού του προτεινόμενου υλικού - που ονομάζεται LK-99, η οποία περιλαμβάνει τη λήψη ενός σχετικά κοινού ορυκτού που ονομάζεται απατίτης μολύβδου (lead apatite) και την προσθήκη ενός μικρού αριθμού ατόμων χαλκού σε αυτό.

Οι Νοτιοκορεάτες ερευνητές δημοσίευσαν δύο εργασίες - μια αρχική με τρεις συν-συγγραφείς και μια δεύτερη, πιο λεπτομερή με έξι συν-συγγραφείς που περιλάμβανε μόνο δύο από τους συγγραφείς της πρώτης εργασίας. Σύμφωνα με το Reuters, κανένας από τους συγγραφείς με τους οποίους επικοινώνησε το πρακτορείο δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του κβαντικού ερευνητικού κέντρου Lee και ο διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης Kim Ji-hoon είναι οι δύο ερευνητές που συνέγραψαν και τις δύο εργασίες για αυτό και το υλικό LK-99 πήρε το όνομά του από τα πρώτα αρχικά των επωνύμων του Lee και του Kim.

Φυσικοί που μίλησαν στο Reuters είπαν ότι τα καλά νέα είναι ότι δεν υπάρχει νόμος της φυσικής που να λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει υλικό που να συμπεριφέρεται ως υπεραγωγός σε θερμοκρασία δωματίου και ότι το υλικό που περιγράφεται από τη νοτιοκορεατική ομάδα είναι εύκολο να αναπτυχθεί, πράγμα που σημαίνει ότι άλλοι ερευνητές θα πρέπει να μπορούν να αρχίσουν να το αναπαράγουν και να παίρνουν αποτελέσματα.

Ερευνητές από τουλάχιστον τρία κινεζικά πανεπιστήμια δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι παρήγαν εκδόσεις του LK-99 με διαφορετικά αποτελέσματα.

Μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong δημοσίευσε ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει το υλικό να αιωρείται πάνω από έναν μαγνήτη, κάτι που είναι σημαντικό επειδή οι αληθινοί υπεραγωγοί απωθούν τους μαγνήτες ανεξάρτητα από τον προσανατολισμό τους και χωρίς να περιστρέφονται όπως μια πυξίδα.

Ωστόσο, η αιώρηση θα μπορούσε απλώς να σημαίνει ότι το υλικό είναι διαμαγνητικό - μια κοινή ιδιότητα που βρίσκεται σε πολλά υλικά, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού

Μια άλλη ομάδα, από το Qufu Normal University είπε ότι δεν παρατήρησε μηδενική αντίσταση, που είναι ένα από τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά ενός υπεραγωγού. Μια τρίτη από το Νοτιοανατολικό Πανεπιστήμιο στην πόλη Nanjing της ανατολικής Κίνας, είπε ότι μέτρησε μηδενική αντίσταση, αλλά μόνο σε θερμοκρασία 110 Kelvin (-163 βαθμοί Κελσίου).

Την περασμένη Πέμπτη, Νοτιοκορεάτες εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι θα συστήσουν μια επιτροπή για να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς των ερευνητών.

Τα πιθανά κακά νέα για το LK-99 είναι ότι το υπεραγώγιμο πεδίο είναι γεμάτο υλικά που υπόσχονται πολλά στην αρχή αλλά καταρρέουν υπό έλεγχο. Οι ερευνητές τους έχουν προδώσει και ένα εύχρηστο όνομα: «αγνώστων στοιχείων υπεραγώγιμα αντικείμενα».

Μια ομάδα ερευνητών είπε ότι τα αρχικά έγγραφα είχαν προβλήματα. Κάποιοι μπορεί να έκαναν αυθόρμητα τυπογραφικά λάθη από τη βιασύνη για τη δημοσίευση της έρευνας, αλλά πιο ανησυχητική ήταν η έλλειψη δεδομένων σε ένα ευρύ φάσμα

θερμοκρασιών για να δείξουν πώς συμπεριφέρεται το υλικό όταν βρίσκεται σε υπεραγώγιμη κατάσταση και πότε όχι.

Η Sinéad Griffin, μια φυσικός του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley, χρησιμοποίησε έναν υπερυπολογιστή του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ για να προσομοιώσει το προτεινόμενο υλικό και διαπίστωσε ότι η εισαγωγή ατόμων χαλκού στον απατίτη μολύβδου προκάλεσε την αναδιάταξη των ατόμων του υλικού με έναν απροσδόκητο τρόπο που μοιάζει με υπάρχοντες υπεραγωγούς.

Αλλά αυτό το αποτέλεσμα εξαρτάται από το ότι τα άτομα χαλκού πηγαίνουν σε ένα σημείο που φυσικά δεν θέλουν να πάνε, κάτι που θα μπορούσε να δυσκολέψει την παραγωγή του υλικού σε μεγάλες ποσότητες.

Η Γκρίφιν προειδοποίησε ότι η προσομοίωσή της έχει όρια - δεν μπορεί να αποδείξει με βεβαιότητα ότι το υλικό είναι υπεραγωγός όταν η εργασία υποθέτει ότι οι ερευνητές μπορούν να τοποθετήσουν άτομα χαλκού στον απατίτη μολύβδου με τέλεια ακρίβεια. Στον πραγματικό κόσμο, αυτό είναι απίθανο και θα μπορούσε να έχει μεγάλη επίδραση στο υλικό.

Ακόμη κι αν το LK-99 αποδειχθεί ότι λειτουργεί ως υπεραγωγός θερμοκρασίας δωματίου, θα χρειαστεί χρόνος για να καθοριστεί πόσο χρήσιμος μπορεί να είναι, είπε ο Michael Fuhrer, καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, δεν δόθηκαν δεδομένα σχετικά με το πόσο ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να μεταφέρει το υλικό παραμένοντας υπεραγωγός, ένα βασικό ερώτημα για τη βελτίωση των δικτύων ισχύος. Ωστόσο, ο Φύρερ και άλλοι φυσικοί είπαν ότι τα αποτελέσματα αξίζει να μελετηθούν

Το LK-99 μπορεί να ακούγεται σαν κάτι από Star Wars, αλλά έχει θεωρηθεί ως μια σημαντική ανακάλυψη φυσικής που δεν αποκλείεται να αποφέρει σε όσους βρίσκονται πίσω της ένα βραβείο Νόμπελ.

{https://www.youtube.com/watch?v=De0v3hEGVmY&ab_channel=haliliankafo}

Πηγή: cnbc

#ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ #ΤΡΕΝΑ #ΜΠΑΤΑΡΙΑ #ΚΙΝΗΤΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρένα, Νοτιοκορεάτες,trena, notiokoreates