Τρεις νεράιδες μιλούν στο Dnews για υπέροχα πλάσματα που αναζητούν «φωλιές αγάπης» (εικόνες & βίντεο)

Τρεις εθελόντριες που βοηθούν και φροντίζουν αδέσποτα εξηγούν στο Dnews τι έχει αλλάξει λόγω κορονοϊού σε αυτό που λέμε φιλοζωία και εξομολογούνται τι θα ήθελαν να γίνει σε βάθος χρόνου για την προστασία των αδέσποτων στην Ελλάδα.

Όταν γνώρισα την εθελόντρια Κέλλυ Κουφοπαντελή δεν είχα ιδέα ποσές πολλές γατούλες είχαν ανάγκη από ένα σπίτι. Φανταζόμουν. (Ακόμα φαντάζομαι). Η Κέλλυ Κουφοπαντελή με πήγε σε πολλά διαφορετικά σημεία της πόλης (σιτίζει 6 γατοαποικίες) και όχι μόνο στον δήμο της, όπου και βοηθά

σε στειρώσεις, σίτιση αδέσποτων, υιοθεσίες αλλά και μεταφορά ζώων που έχουν ανάγκη σε κτηνίατρο. Έτσι, βρεθήκαμε στου Γκύζη και στη Νέα Ιωνία για να δω πόσες πολλές γατούλες έχουν ανάγκη από βοήθεια εκεί. Κάπως έτσι γνώρισα τις επίσης εθελόντριες Σταματία Κονδύλη και Δήμητρα Ρίζου. Η κ.Κουφοπαντελή είναι εθελόντρια του Δήμου Λυκόβρυσης και μετά από μια σύντομη κουβέντα που είχαμε με γνώρισε σε υπέροχα πλάσματα και στις καλές τους νεράιδες.

«Υπέροχα πλάσματα»: Μια γωνιά αγάπης στου Γκύζη

Η Σταματία Κονδύλη είναι εθελόντρια στα «Υπέροχα Πλάσματα», μια γωνιά αγάπης στην περιοχή του Γκύζη για γατούλες αδέσποτες στην πλειοψηφία τους αλλά και δεσποζόμενες. Η ψυχή της «γατοφωλιάς» είπε στο Dnews ότι ο χώρος «αγκαλιάζει» πενήντα γατούλες και ότι μαζί με την Βαρβάρα Μπούταρη επίσης εθελόντρια δημιούργησαν τον χώρο αυτό μετά από ένα τραγικό γεγονός που τις σημάδεψε.

 

Όπως εξομολογήθηκε αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον χώρο αυτό μετά από την προσπάθειά τους να σώσουν εννέα γατάκια τα οποία αφότου πέθανε ο κηδεμόνας τους οι κληρονόμοι του αποφάσισαν να τα πετάξουν στο δρόμο. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2019 η επιθυμία τους έγινε πραγματικότητα και η αγάπη τους για τις γάτες στεγάζεται πια στην περιοχή του Γκύζη. Σημαντικό ρόλο στην καθημερινή τους μάχη παίζουν οι επίσης εθελόντριες Ελένη Μαρίνου και Χάρις Γεωργαντά. Όπως λέει η κ.Κονδύλη «χωρίς την βοήθειά τους τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο». Εξίσου σημαντική και η βοήθεια της Δάφνης Παππά η οποία βοηθάει πολύ στις υιοθεσίες.

Στην άλλη άκρη της πόλης συνάντησα και τη Δήμητρα Ρίζου, εθελόντρια η οποία βοηθάει αδέσποτα στην περιοχή της Νέας Ιωνίας. Βοηθάει τα ζωάκια μόνη της και φροντίζει να έχουν όλα τα απαραίτητα μέχρις ότου βρεθούν κηδεμόνες που να τα φροντίσουν. Στην αναζήτηση ενός καλού σπιτικού την βοηθάνε φίλοι και γνωστοί.

Μένουμε σπίτι και αυξήθηκαν οι υιοθεσίες

«Δεν αντιμετωπίζονται τα ζώα όπως θα έπρεπε στην χώρα μας» λέει η Σταματία Κονδύλη και οι εθελόντριες Κέλλυ Κουφοπαντελή και Δήμητρα Ρίζου συμφωνούν και επαυξάνουν. Ωστόσο, σε ερώτηση αν έχει αλλάξει κάτι λόγω κορονοϊού σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας στα ζώα είπαν ότι βγήκε και κάτι θετικό από από αυτή την ιστορία: Αυξήθηκαν οι υιοθεσίες. Ο κόσμος μένει στο σπίτι και αυτό βοήθησε την κατάσταση. Εκείνο το οποίο ωστόσο αποτελεί τώρα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μετακίνηση των εθελοντών για να βοηθήσουν τα αδέσποτα.

Αρκετοί εθελοντές έχουν αναλάβει να ταΐζουν αδέσποτα ζωάκια σε πολλά διαφορετικά σημεία και η απαγόρευση μετακινήσεων δημιουργεί τεράστιο θέμα. «Νιαουρίζουν οι κάδοι και κλαίνε τα βουνά και εμείς το έχουμε συνηθίσει» είπε χαρακτηριστικά η Κέλλυ Κουφοπαντελή και υπογράμμισε ότι αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να μας ξενίζει όλους. «Τα ζώα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ισάξια μέλη της κοινωνίας, αλλά δεν έχουν όλοι αυτή την αυτή την αντίληψη» είπε.

Η Κέλλυ Κουφοπαντελή έχει βρει στο δρόμο πάρα πολλά ζωάκια μεταξύ των οποίων κάποια τα οποία είναι και πολύ άρρωστα όπως η Αγγελίνα, η οποία πάσχει από Aids. Η Αγγελίνα μεταφέρθηκε στα «Υπέροχα Πλάσματα» και η κ. Κουφοπαντελή φροντίζει για την σίτισή της, τα φάρμακά της και την μεταφορά της σε κτηνίατρο όπως κάνει και για τον Πέτρο, τον Μους και την Ίριδα.

 

«Είναι όμορφο συναίσθημα να βοηθάς, σε κάνει να νιώθεις όμορφα, δίνεις ευκαιρίες ζωής. Μας αφορούν όλους τα ζώα. Ακόμα και αν δεν βοηθήσουμε ένα ζώο αλλά βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που ασχολείται με τα ζώα είναι σημαντικό» λέει η κ. Κουφοπαντελή, η οποία θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει η αντίληψη που έχει ο κόσμος απέναντι στα αδέσποτα. «Πρέπει να υιοθετούμε υπεύθυνα» τονίζει ενώ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να μένουν ατιμώρητοι εκείνοι οι οποίοι τα κακοποιούν με χίλιους δυο τρόπους.

Από την πλευρά της, η κ.Κονδύλη έκανε ένα σημαντικό σχόλιο: «Δεν έχει σημασία αν είναι θηλυκό ή αρσενικό το ζωάκι που θα υιοθετήσει κάποιος. Πιστεύω ότι αν κάποιος θέλει να βοηθήσει θα το κάνει. Ούτε έχει σημασία το χρώμα του ή αν έχει πρόβλημα με το μάτι του. Δεν το βλέπουν όλοι έτσι ωστόσο με αποτέλεσμα κάποιες φορές να απογοητεύεται όταν της ζητούν κατά...παραγγελία χρώμα και φύλλο, εξομολογείται.

Τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα

Σε ερώτηση τι θα ήθελαν να αλλάξει στην Ελλάδα, η Σταματία Κονδύλη τόνισε ότι σωτήρια κίνηση αποτελούν οι στειρώσεις τόσο για τα θηλυκά, όσο για τα αρσενικά γατιά. Από την πλευρά της, η Κέλλυ Κουφοπαντελή τονίζει: «Ακόμα και η φιλοξενία ενός ζώου αδέσποτου σε ένα σπίτι μέχρις ότου βρει την μόνιμη του στέγη είναι πολύ σημαντικό ώστε να μάθει το ζώο να ζει σε ένα σπίτι». Η Δήμητρα Ρίζου από την πλευρά της δηλώνει ότι θα ήθελε να αλλάξουν οι ποινές σε ό,τι αφορά τους κακοποιητές.

«Οι φιλόζωοι υπάρχουν αλλά είναι λίγοι και το έργο τους δύσκολο. Πόσα ζώα μπορεί να βοηθήσει ένας άνθρωπος;» πρόσθεσε η κ.Κονδύλη ενώ η κ. Ρίζου έκανε μια πολύ σημαντική παρατήρηση: «Δεν συμφωνούμε μεταξύ μας οι φιλόζωοι σε βασικά πράγματα. Οι κυνηγοί για παράδειγμα είναι πιο ενωμένοι μεταξύ τους και αυτό δεν είναι καλό. Ερωτηθείσα σχετικά με το αν το νέο νομοσχέδιο για την κακοποίηση των ζώων μπορεί να βοηθήσει ήταν κατηγορηματική: «Όχι, είμαι απαισιόδοξη. «Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι με το νέο νομοσχέδιο, ωστόσο, ναι θα ήθελα να είναι πιο αυστηρές οι ποινές για όσους κακοποιούν τα ζώα» είπε.

Η ιστορία της Κλαίρης και η καλή νεράιδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τρεις γυναίκες που μίλησαν στο Dnews πέρα από τα πολύ άσχημα περιστατικά που ζουν καθημερινά στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τα ζώα, είχαν την τύχη να γνωρίσουν και πολύ καλούς ανθρώπους. Χαρακτηριστικά όπως ανέφερε η Κέλλυ Κουφοπαντελή, μια κοπέλα 23 ετών η οποία ήθελε να υιοθετήσει ένα γατάκι που είδε σε φωτογραφία στο Facebook, αποφάσισε τελικά να υιοθετήσει μια άλλη γατούλα η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα στο συκώτι και ο χρόνος ζωής που της απομένει δεν είναι αρκετός. Με την πράξη της αυτή η κοπέλα όπως εξήγησε η κ. Κουφοπαντελή μπορεί να βοηθήσει τη γατούλα σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να ζήσει καλύτερα και για περισσότερο χρόνο. «Δεν περίμενα ότι θα ενδιαφερθεί κανείς για την Κλαίρη, δεν την είχαμε καν σε φωτογραφίες. Κι όμως εκείνη επέμενε και την υιοθέτησε».

Η Κλαίρη

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βοηθήσει κανείς αν το επιθυμεί τις εθελόντριες αυτές. Ακόμα και αν δεν υιοθετήσει κανείς κάποιο γατάκι μπορεί να ενισχύσει το έργο των εθελοντών αγοράζοντας κάποια τροφή, είτε δίνοντας χρήματα ή ακόμα καλύτερα με το αν γίνει και ο ίδιος εθελοντής. Εξάλλου, όπως είπε και η κ.Κουφοπαντελή: «Ακόμα και αν δεν βοηθήσουμε ένα ζώο αλλά βοηθήσουμε έναν άνθρωπο που ασχολείται με τα ζώα είναι σημαντικό».

Αν θέλετε και εσείς να βοηθήσετε το έργο των εθελοντών μπορείτε να καλέσετε εξής τηλέφωνα:

6936583024 Σταματία (Τίτσα) Κονδύλη Τα «Υπέροχα Πλάσματα» στο Facebook.

6972005439 Kέλλυ Κουφοπαντελή Σελίδα στο Facebook

6943663833 Δήμητρα Ρίζου Σελίδα στο Facebook

Σημειώνεται ότι τα ζωάκια δίνονται μόνο για υιοθεσία με όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα