Τους 10 κεντρικούς άξονες για την Πολιτική Προστασία παρουσίασε ο Γιώργος Πατούλης

Την πολιτική δέσμευση ότι η υφιστάμενη δραματική κατάσταση θα αλλάξει στην Περιφέρεια Αττική και ότι θα ξεκινήσει από την πρώτη ημέρα την προσπάθεια για να μην αισθάνεται κανένας πολίτης απροστάτευτος, έδωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019, Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας και είχε ως κεντρικό θέμα την Πολιτική Προστασία

και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του και παρουσίασε τους 10 κεντρικούς άξονες του συνδυασμού Νέα Αρχή για την Αττική για μια αποτελεσματική Πολιτική Προστασία και διαχείριση φυσικών καταστροφών.
Μεταξύ αυτών των αξόνων είναι η πρόληψη, η σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου, η εφαρμογή έγκαιρων συστημάτων ειδοποίησης και την εκπαίδευση εμπλεκόμενων στελεχών και την ενημέρωση των ευπαθών ομάδων.

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης σημείωσε ότι η Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Αττικής χρειάζεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάρτιση ενός σχεδίου Πολιτικής Προστασίας και σημείωσε ότι «το σχέδιο της Νέας Αρχής δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων, με την εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης της Περιφέρειας και των Δήμων που επηρεάζονται, ώστε να αντιδρούν άμεσα και αποτελεσματικά σε έκτακτες καταστάσεις»

Επιπλέον έκανε γνωστό ότι στόχος είναι να αναπτυχθούν και να λειτουργήσουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των κατοίκων σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, με αποστολή μηνυμάτων SMS με οδηγίες για το πώς θα πρέπει να δράσουν για να προστατευθούν.

Το σχέδιο της Νέας Αρχής θα βασίζεται:

στην έγκαιρη εκτίμηση και ανάλυση των κινδύνων
στη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας για το σύνολο της Αττικής
Στη διαρκή επιμόρφωση των στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε θέματα διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών,
Στην υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης και ενημέρωσης στα σχολεία και τις τοπικές κοινωνίες.

Το σχέδιο της Νέας Αρχής

Σύμφωνα με το Γ. Πατούλη το σχέδιο του συνδυασμού του περιλαμβάνει:
Πρώτον την υλοποίηση κατά προτεραιότητα όλων των αναγκαίων έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση, των Δήμων της Αττικής
Δεύτερον, τη στενή, καθημερινή συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής, με την εκάστοτε Κυβέρνηση, προκειμένου να υλοποιηθούν μεγάλα έργα αλλά και πολιτικές, που συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσπάθειας για έγκαιρη αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Οι δέκα βασικές θέσεις του μοντέλου Πολιτικής Προστασίας

Εκτίμηση και Ανάλυση Κινδύνων με εκπόνηση τεχνικών μελετών διακινδύνευσης και διαχείρισης κινδύνων ανά περιοχή
Σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, με Μητροπολιτικό χαρακτήρα
Δημιουργία βάσης δεδομένων με επιστημονικά, τεχνικά και επιχειρησιακά δεδομένα για όλη την Αττική.
Συστήματα επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων για άμεσο και ταχύτατο συντονισμό.
Διαρκής επιμόρφωση στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα.
Ειδική εκπαίδευση πολιτικής προστασίας, στα σχολεία, καθώς και εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.
Ασκήσεις ετοιμότητας σε κάθε Δήμο χωριστά και στην Περιφέρεια συνολικά στις οποίες και εθελοντικές οργανώσεις και πολίτες.
Αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων και τεχνολογιών, με εγκατάσταση συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, με αποδέκτες την Περιφέρεια και τους Δήμους.
Έγκαιρη προειδοποίηση προστασίας κατοίκων από επερχόμενο κίνδυνο στην Αττική, με την διαδικασία αποστολής SMS στους πολίτες.
Εξασφάλιση πόρων, με αξιοποίηση εθνικών αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Προϋποθέσεις

Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία των παραπάνω δράσεων ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις ενώ έκανε γνωστό ότι θα δημιουργήσει μία ειδική επιστημονική ομάδα που θα αναλάβει τη διαμόρφωση των θέσεων που σήμερα παρουσιάστηκαν. Η ομάδα αυτή θα μελετήσει τις διεθνώς πιο επιτυχημένες πρακτικές προκειμένου αυτές, όπου είναι εφικτό να υιοθετηθούν για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δράση.

Για την υλοποίηση του σχεδίου υπογράμμισε ότι θα διεκδικήσει την Εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων την αναβάθμιση του ρόλου των Συνδέσμων την εξειδίκευση του ΕΣΠΑ 2014-2020, σε θέματα περιβαλλοντικής προστασία και κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση και αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος. Επιπλέον πρότεινε την ανάπτυξη προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και κοινωφελούς εργασίας. Όπως τόνισε αυτό πρέπει να γίνει με δεδομένο ότι η περίοδος επικινδυνότητας είναι 6 μήνες και πρέπει να υπάρχει μία διακριτή κατηγορία με δικαιούχους τους Δήμους και τους Συνδέσμους για τη κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας σε αναδασώσεις, καθαρισμούς ρεμάτων, την υποβοήθηση του έργου του αποχιονισμού και μία σειρά άλλων περιπτώσεων υποστήριξης του υφιστάμενου μηχανισμού πολιτικής προστασίας των Δήμων.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 στα Eklogikanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα