Τόσκας: Δέχομαι κλήσεις από πρόσωπα- Οι αστυνομικοί δεν είναι ούτε ορντινάτσα ούτε σεκιούριτι

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού κατά τη διάρκεια εκπομπής στο «ραδιόφωνο 247».

Ο κ.Τόσκας αναφέρθηκε σε πληθώρα θεμάτων, μεταξύ των οποίων στον αριθμό των αστυνομικών που φύλασσαν πρόσωπα. Συγκεκριμένα, δήλωσε: "Μέχρι το 2016 ο αριθμός των αστυνομικών που φύλασσαν πρόσωπα και χώρους συνεχώς αυξανόταν. Όλοι ήθελαν να κάνουν τον καλό, έδιναν στον

οποιοδήποτε, αστυνομικό λες και οι αστυνομικοί ήταν ιδιοκτησία τους και αυτό γινόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις."

"Εμείς για πρώτη φορά το 2016, μειώσαμε τους αστυνομικούς που φύλασσαν πρόσωπα κατά 450 άτομα, ήταν ο στόχος μας λίγο παραπάνω. 450 άτομα μειώσαμε και τώρα μειώνουμε 800 άτομα. Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια μέχρι να φτάσουμε το επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, που δεν βλέπετε αυτό το φαινόμενο που είναι μία στρέβλωση."

Επίσης, ο ίδιος απάντησε στις πληροφορίες που λένε ότι δέχεται πολλές πιέσεις για να μην πάρει αστυνομικούς: "Στο τηλέφωνο μου υπάρχουν πάρα πολλές κλήσεις από ανθρώπους που πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν αστυνομικούς είτε να παίζουν το ρόλο σεκιούριτι είτε για να τους έχουν ως ορντινάτσα. Ο αστυνομικός δεν είναι ούτε ορντινάτσα ούτε σεκιούριτι. Ο αστυνομικός είναι για να φυλάει τον πολίτη, ιδιαίτερα τον απλό πολίτη, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να προστατευτεί με κάποιους τρόπους και κάποιους επώνυμους, δεν έχω αντίρρηση, οι οποίοι πράγματι κινδυνεύουν όχι όμως αυτούς που είτε θέλουν να δείχνουν το “κοινωνικό status” και ότι βρίσκονται στην εξουσία ούτε κάποιους οι οποίοι έχουν φαντασιακές αντιλήψεις περί ασφάλειας."

Αναφορικά με τον νόμο Παρασκευόπουλου εξέφρασε τον προβληματισμό του, λέγοντας ότι: "Ο Νόμος Παρασκευόπουλου είναι φυσικά θέμα, κύρια, του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από κει και πέρα, ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος σε ανθρώπους οι οποίοι αποφυλακίζονται και οι οποίοι έχουν κάποια δραστηριότητα στη συνέχεια, αυτό είναι γεγονός. Κύρια, αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης."

Αίσθηση προκαλεί η σκληρή κριτική που ασκεί στην ομάδα ΔΕΛΤΑ. "Αυτές οι ομάδες ενεργούσαν χωρίς έλεγχο, ουσιαστικά χωρίς Διοικητές σε κάθε τμήμα, σε κάθε διμοιρία, ήταν ένα μεγάλο σύνολο, ένα τσούρμο θα έλεγα που ενεργούσε αυθόρμητα." σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο κ.Τόσκας αναφέρθηκε και στους μπαχαλάκηδες που απασχολούν έντονα την κυβέρνηση. "Είναι αλήθεια ότι οι μπαχαλάκηδες έχουν εξυπηρετήσει πολλές καταστάσεις και ιστορικά αν θέλετε, αυτές οι ομάδες, που κινούνται μεταξύ της παραβατικότητας και μιας επίφασης πολιτικής αντίληψης, για μένα δεν υπάρχει πολιτική αντίληψη στις δράσεις τους, υπάρχει μια αντίδραση την οποία εκμεταλλεύονται διάφοροι, για διάφορες ομάδες που κινούνται γύρω από το ποινικό έγκλημα και την παραβατικότητα. Έχουμε διαπιστώσει σε ορισμένες περιπτώσεις συνέργειες μεταξύ κυκλωμάτων ναρκωτικών και μπαχαλάκηδων."

Αντικείμενο σχολιασμού αποτέλεσε εξίσου και το άσυλο, δηλώνοντας ότι: "Δεν θα πρέπει με βάση την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και μόνο, να καταργήσουμε αντιλήψεις που έχουν εδραιωθεί γύρω από το πανεπιστημιακό άσυλο και τις αρχές του δημοκρατικού ελέγχου. Θα πρέπει να συνδυαστούν αυτά τα πράγματα. Θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, όπου την κύρια ευθύνη την έχει το Υπουργείο Παιδείας για αυτούς τους χώρους και με την αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας έχει συγκληθεί αυτή η επιτροπή ώστε να συμβάλουμε."

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στον Ρουβίκωνα λέγοντας: "Υπάρχουν περιπτώσεις που ο Ρουβίκωνας έχει παραβεί το νόμο και έχουν συλληφθεί άτομα του Ρουβίκωνα και έχουν προσαχθεί στη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν και περιπτώσεις που η συγκεκριμένη οργάνωση έκανε ακτιβιστικές πράξεις και έριξε προκηρύξεις, οπότε εκεί, μπορεί να μην είναι αρεστές πράξεις πολιτικά σε εμάς αλλά είναι μέσα στα πλαίσια τα επιτρεπόμενα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Εμείς έχουμε σκοπό και το κάνουμε, καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να μην υπερβαίνει οποιαδήποτε ομάδα τα όρια του νόμου και από εκεί και πέρα έχει τον λόγο η Δικαιοσύνη βέβαια."

Keywords
Τυχαία Θέματα