Το «υπερόπλο» που αγοράζει η Ελλάδα: Τα χαρακτηριστικά των F-35 και η συμφωνία Μητσοτάκη - Μπάιντεν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας να αποκτήσει μία μοίρα των υπερσύγχρονων μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Το F-35 χαρακτηρίζεται ως αεροσκάφος πέμπτης γενιάς και είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων (multi-role fighter), μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth). Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η ικανότητα του να συλλέγει στοιχεία από τους πολλαπλούς σένσορες

που διαθέτει, να τα επεξεργάζεται και να τα διανέμει κατάλληλα με τα συστήματα επικοινωνιών που διαθέτει.

Θεωρείται ιδανικό να εισέρχεται, χωρίς να γίνεται αντιληπτό, σε εναέριο χώρο όπου ενεργοποιούνται συστήματα αεραμύνης και εντοπισμού αεροσκαφών και να πραγματοποιεί ή συντονίζει αποστολές καταστολής αεράμυνας. Για αυτό θεωρείται και ως «όπλο πρώτου πλήγματος» καθώς αφού καταστείλει την εχθρική αεράμυνα μπορεί να προβάλει σημαντικούς εχθρικούς στόχους (στρατηγικές προσβολές).

Παράλληλα, μπορεί να εκτελέσει αποστολές αεροπορικής υπεροχής, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, ηλεκτρονικών επιχειρήσεων και συλλογής πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης.

Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου 8 και πλέον τόνων σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Η χρήση εξωτερικών οπλικών φορτίων ή δεξαμενών καυσίμων μειώνει τις δυνατότητες ελιγμών και τα stealth χαρακτηριστικά του.

Οι ικανότητες της χαμηλής παρατηρησιμότητας, των πολλαπλών αισθητήρων και της διανομής πληροφοριών, επιχειρησιακής εικόνας και στοχοποίησης το καθιστούν ένα «ιπτάμενο επιχειρησιακό κέντρο».

Το F-35 είναι εξοπλισμένο με το ραντάρ AN/APG-81, τύπου AESA (Active Electronically Scanned Arrays- ενεργητικό radar ηλεκτρονικής σάρωσης). Παράλληλα, διαθέτει το συστήματα στόχευσης EOTS (Electro Optical Targeting System) και το σύστημα προειδοποίησης AN/AAS-37, τα οποία σε συνδυασμό με τους προηγμένους αισθητήρες δίνουν στον πιλότο μια πλήρη εικόνα (integrated picture) του πεδίου μάχης.

Ο πιλότος έχει τη δυνατότητα να λάβει στο κράνος του πολλαπλά στοιχεία από τους αισθητήρες του αεροσκάφους μέσω των Distributed Aperture System (DAS) και Helmet Mounted Display System.

Το κόστος απόκτησης ενός αεροσκάφους, ανέρχεται στα 85-90 εκατομμύρια δολάρια (USD) χωρίς να περιλαμβάνονται οπλικά συστήματα και με βασικά στοιχεία αρχικής υποστήριξης (Follow On Support) και εκπαίδευσης. Υψηλό εκτιμάται και το κόστος των υποδομών που απαιτούνται για την υποστήριξη του και το κόστος πτήσεως ανά ώρα.

{https://www.youtube.com/watch?v=0qxdUl2ZyFE}

#F35 #ΜΑΧΗΤΙΚΑ #ΕΛΛΑΔΑ #ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα