Το θετικό αποτύπωμα της Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού στη χώρα

Μία σημαντική μελέτη δημοσιοποίησε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία που δείχνει το θετικό αποτύπωμα της Συμβολαιακής Καλλιέργειας για τους καλλιεργητές αλλά και γενικά για την οικονομία της χώρας

Τα μεγάλα οφέλη του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού που υλοποιεί η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, για την ελληνική οικονομία, τους αγρότες, τις τοπικές κοινωνίες και τον πρωτογενή αποκαλύπτει η μελέτη Εκτίμησης Κοινωνικής Απόδοσης Επένδυσης (Social Return On Investment -SROI) που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας.

Η μελέτη αποτίμησε μόλις τις τελευταίες έξι

καλλιεργητικές περιόδους του προγράμματος (2015-2021) που υλοποιεί η εταιρεία από το 2008 και τα στοιχεία φαίνεται να είναι αποκαλυπτικά για τα πολλαπλά οφέλη των προγραμμάτων Συμβολαιακής Καλλιέργειας που υλοποιεί η εταιρεία.

Συγκεκριμένα, κατέληξε πως η επένδυση της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σημειώνει δείκτη κοινωνικής απόδοσης ίσο με 2,43:1, κάτι που σημαίνει πως για κάθε ένα ευρώ που επενδύθηκε στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας από την εταιρεία, παρήχθησαν 2,43 ευρώ κοινωνικής αξίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, η συνολική επένδυση που πραγματοποιήθηκε από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία αυτές τις έξι καλλιεργητικές περιόδους που εξετάστηκαν, ανέρχεται σε 73.678.700 ευρώ, παράγοντας κοινωνικό έργο αξίας 179.253.103 ευρώ συνολικά.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία όπως προκύπτει από την συγκεκριμένη μελέτη, αναπτύσσοντας το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας του συγκεκριμένου είδους του στη χώρα, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έμπρακτη στήριξη του πρωτογενή τομέα στην χώρα ενώ ωφελήθηκαν πάνω από 2.000 αγρότες σε όλη Ελλάδα. Η εταιρεία έχοντας ως οδηγό την καινοτομία επενδύοντας σε έρευνα και ανάπτυξη αλλά και συνοδοιπόρο το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην προσπάθεια αυτή, με συνεχείς εκπαιδεύσεις των συνεργαζόμενων αγροτών, έχει συμβάλει μέσω του προγράμματος καθοριστικά στην αύξηση των καλλιεργητικών αποδόσεων. Τα ευρήματα της μελέτης αποτυπώνουν με το πιο σαφή τρόπο τη μείωση τους κόστους και ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων αγροτών, συγκεντρωτών αλλά και διάφορων άλλων συνεργατών - φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού.

Τέλος, εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία έχει θέσει ως στόχο την πιστοποίηση της συνολικής ποσότητας παραγόμενου κριθαριού του Προγράμματος Συμβολαιακής ως προϊόν ορθής γεωργικής παραγωγής. Ήδη η εταιρεία έχει επιτύχει την πιστοποίηση του 65% της παραγωγής του 2021.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, κ. Αλέξανδρος Δανιηλίδης, δήλωσε σχετικά: «Στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία εστιάζουμε πάντα σε συνεργασίες που στοχεύουν στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για όλους τους εμπλεκόμενους, συνδυασμένη με τις αρχές της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για τα σημαντικά, πολλαπλασιαστικά οφέλη του προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας της εταιρείας μας, που κατέγραψε η μελέτη για τις τοπικές κοινωνίες και τους 2.000 συνεργαζόμενους αγρότες. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα, μέσα από έρευνα και καινοτόμες δράσεις, δημιουργώντας έτσι τις κατάλληλες προϋποθέσεις για πιο ανταγωνιστικό ελληνικό κριθάρι με μεγαλύτερο όφελος για την ελληνική οικονομία».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού,symvolaiakis kalliergeias krithariou