Τo μήνυμα των πολωνικών εκλογών και οι θετικές αντιδράσεις στις Βρυξέλλες

Οι φιλοευρωπαϊστές, αλλά και τα στελέχη στα υψηλότερα κλιμάκια των Βρυξελλών έχουν κάθε λόγο να εκφράζουν την ικανοποίηση τους για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Πολωνία.

Οι πολίτες της αποφάσισαν να δώσουν με την ψήφο τους μια ευκαιρία στην αντιπολίτευση, να σχηματίσει Κυβέρνηση και να απαλλάξει τη χώρα από το κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης, μετά από μια πορεία οκτώ ετών, όπου κυριάρχησαν αμφιλεγόμενες επιλογές και μια αδικαιολόγητη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας, με έντονα αντιευρωπαϊκό πρόσημο.

Εξάλλου, δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που η πολωνική κυβέρνηση βρέθηκε

στο στόχαστρο της ευρωπαϊκής ηγεσίας για κεντρικές πολιτικές της επιλογές, όπως συνέβη στην περίπτωση της αναδιάρθρωσης του συστήματος δικαιοσύνης, του νόμου για τις αμβλώσεις, τη σκληρή στάση για τις μειονότητες και τους ομοφυλόφιλους και τόσα άλλα που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της ενωμένης Ευρώπης.

Εξάλλου, η σύγκρουση μεταξύ Βρυξελλών και Βαρσοβίας συνεχίστηκε και για τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα οποία δόθηκαν τελικά με μεγάλη καθυστέρηση λόγω των πολιτικών επιλογών της ακραίας συντηρητικής Κυβέρνησης.

Στην αντίπερα όχθη, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης με μακρά θητεία σε κορυφαίες ευρωπαϊκές θέσεις Ντόναλντ Τουσκ έχει μια μεγάλη ευκαιρία να σχηματίσει Κυβέρνηση, στρέφοντας το τιμόνι της χώρας του προς μια νέα κατεύθυνση, μακριά από τις αγκυλώσεις του λαϊκισμού και του φανατισμού.

Οι σύμμαχοι του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο υπηρέτησε και από τη θέση του Προέδρου, έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, ελπίζοντας ταυτόχρονα ότι το παράδειγμα της Πολωνίας θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, αλλά και οι ψηφοφόροι στην κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών το 2024.

Μετά από μια μακρά περίοδο ανόδου των ακροδεξιών και λαϊκίστικων δυνάμεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, το αποτέλεσμα στις πολωνικές εκλογές έρχεται να δημιουργήσει θετικές προσδοκίες για το πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας.

Σε αντίθεση με το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες, το χθεσινό αποτέλεσμα προκαλεί απογοήτευση στο επιτελείο του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος χάνει πλέον έναν σοβαρό σύμμαχο στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Ωστόσο, η μάχη απέναντι στις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις θα είναι πιο δύσκολη από ότι κάποιοι στα ανώτερα κλιμάκια των ευρωπαϊκών θεσμών νομίζουν. Δεν θα κερδηθεί δε με ευχολόγια και επικοινωνιακά ευφυολογήματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά με ένα συγκροτημένο σχέδιο με βαθιά πολιτικά χαρακτηριστικά και ρεαλιστικές προτάσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή κοινωνία.

Η Ε.Ε οφείλει τολμηρά βήματα προς τα εμπρός στην κατεύθυνση εμπέδωσης μιας νέας πολιτικής κουλτούρας, μιας ισχυρής σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινή γνώμη, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και τοπικών κοινωνιών, με καινοτόμες μεθόδους διαμόρφωσης πολιτικής μέσα και από διαδικασίες crowdsourcing (πληθοπορισμού), με ενίσχυση της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας μέσα από τη σύμπραξή όλων των stakeholders.

Σε κάθε περίπτωση, η ανθεκτική και βιώσιμη Ευρώπη αποτελεί το μεγάλο στοίχημα των πολιτικών δυνάμεων και των υποστηρικτών της ευρωπαϊκής ιδέας, στη σκιά των έντονων προκλήσεων και των μεγάλων πολυεπίπεδων αναταράξεων στην παγκόσμια κοινότητα.

#ΠΟΛΩΝΙΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ #ΕΥΡΩΠΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βρυξέλλες,vryxelles