Το Μαξίμου και ο χρόνος των εκλογών

Τα τρία σενάρια που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός.

Όλο και βαραίνει το κλίμα για τη Νέα Δημοκρατία και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πολύ περισσότερο καθώς ακολουθούν μια ή και δυο ακόμα δικογραφίες για το συγκεκριμένο σκάνδαλο, ενώ οι πληροφορίες

επιμένουν πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά και τα κονδύλια για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Μαξίμου και κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν σε κάθε ευκαιρία το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με τρόπο που περισσότερο μοιάζει να το ξορκίζουν παρά να πιστεύουν ότι οι κάλπες θα στηθούν τέτοια εποχή το 2027.

Το πολιτικό τοπίο είναι τέτοιο που ο πρωθυπουργός μοιάζει να έχει μπροστά του τρία ενδεχόμενα:

Πρώτον, πρόωρες εκλογές μέσα στο 2026: Κάλπες μέσα στο 2025 δεν πρόκειται να στηθούν για πολλούς και διάφορους λόγους. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελεί πολιτική αυτοκτονία για τον πρωθυπουργό και το κυβερνών κόμμα. Η ΝΔ διαθέτει σήμερα 155 βουλευτές και διαθέτει τη στήριξη αι κάποιων ανεξάρτητων πρώην «Σπαρτιατών», ενώ μετά από κάλπες και υπό τις παρούσες συνθήκες δύσκολα θα ξεπεράσει τους 120-125! Πολύ περισσότερο που ο Κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται για σημαντικές, όπως λένε συνεργάτες του, εξαγγελίες στη ΔΕΘ και μάλιστα σε κοινωνικές ομάδες που αποτελούν την κομματική βάση της ΝΔ και θα περιμένει να δει τι αντίκτυπο θα έχουν μέσω των δημοσκοπήσεων στο τέλος της χρονιάς. Πότε θα προχωρούσε σε πρόωρες κάλπες του Μαξίμου; Αν η παραμονή της ΝΔ στην εξουσία θα κόστιζε προοπτικά περισσότερο από την απώλεια της αυτοδυναμίας της! Μείζον θέμα θα ήταν η επόμενη ημέρα της κάλπης και ο σχηματισμός κυβέρνησης, ιδίως από τη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκλείει συγκυβέρνηση με τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ το όποιο σχήμα συνεργασίας μόνο μακροχρόνιο δεν θα ήταν!

Δεύτερον, εκλογές στις αρχές του 2027, καθώς τον Ιούνιο του συγκεκριμένου έτους η χώρα μας θα ασκήσει την προεδρία της ΕΕ, με τις Βρυξέλλες σε τέτοιες περιπτώσεις να μην συνιστούν κάλπες στις χώρες που ασκούν προεδρία. Και εδώ το μείζον πρόβλημα θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης. Τόσο ως προς τα κόμματα που θα αποτελέσουν την κυβερνητική πλειοψηφία όσο και ως το πρόσωπο του πρωθυπουργού, θέμα που προφανώς θα τεθεί από τον κυβερνητικό εταίρο!

Τρίτο, η υιοθέτηση του «μοντέλου Σημίτη» του 2004. Να υπάρξει δηλαδή αλλαγή ηγεσίας «εν πλω», με το να δώσει ο Κ. Μητσοτάκης το «δακτυλίδι» στο πρόσωπο που θα επιλέξει για διάδοχό του, όπως έπραξε το 2004 ο Κώστας Σημίτης με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αν επιλεχτεί αυτή η λύση είναι φανερό πως το «δακτυλίδι» θα δοθεί στον Νίκο Δένδια. Όσο και αν μια τέτοια εξέλιξη δεν ταιριάζει με την προσωπικότητα και το χαρακτήρα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΟΠΕΚΕΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μαξίμου,maximou