Το «λυπάμαι» του Ερντογάν και το «περασμένα ξεχασμένα» του Κιλιτσντάρογλου σε Ιντζέ

Η απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ αναμένεται να ωφελήσει τον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στις εκλογές της Τουρκίας την Κυριακή.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι αποσύρεται από την προεδρική κούρσα, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση μόλις τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές.

Θα ωφεληθεί ο Κιλιτσντάρογλου (;)

Η απόσυρση του Ιντζέ αναμένεται να ωφελήσει τον κύριο υποψήφιο της αντιπολίτευσης, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια μάχη στήθος με στήθος με τον επί μακρόν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις - και θα μπορούσε ακόμη και να επιτρέψει στον Κιλιτσντάρογλου να διεκδικήσει την απόλυτη νίκη στον πρώτο γύρο.

Σε τι στοχεύει ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν, ο οποίος υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις με 46% των ψήφων, αντιμετωπίζει την Κυριακή τη δυσκολότερη μάχη επανεκλογής της 20ετούς διακυβέρνησής του, καθώς η Τουρκία παλεύει με διψήφιο πληθωρισμό.

Εάν κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 50% στον πρώτο γύρο, οι εκλογές θα οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές του 2018, ο Ερντογάν νίκησε στον πρώτο γύρο τον Ιντζέ, ο οποίος έτρεχε τότε ως υποψήφιος του κύριου κεντροαριστερού αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κερδίζοντας το 52,6% των ψήφων.

Ο Ιντζέ μπήκε στη φετινή «κούρσα» την τελευταία στιγμή στο πλαίσιο του νέου κόμματος Πατρίδα, το οποίο δημιούργησε το 2021 μετά τη διαφωνία του με τον επικεφαλής του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ερντογάν «θλίβεται» και ο Κιλιτσντάρογλου «τον περιμένει»

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως..λυπάται, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έκανε ένα τηλεφώνημα στον Ιντζέ αφού απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Ο ίδιος δήλωσε:

«Το τηλεφώνημά μου εξακολουθεί να ισχύει. Ας αφήσουμε στην άκρη τις παλιές δυσαρέσκειες και τις μνησικακίες. Περιμένουμε τον κ. Ιντζέ στο τραπέζι της Τουρκίας. Σας παρακαλώ, αφήστε τον να έρθει».

Ο ηγέτης του CHP δήλωσε μια μέρα νωρίτερα για τις κατηγορίες εναντίον του Ιντζέ:

«Αυτοί που το κάνουν αυτό είναι χειριστές, εκβιαστές, αποβράσματα. Θέλω να πω ξεκάθαρα ότι το «τραπέζι» μας είναι πάντα ανοιχτό γι' αυτόν. Αν θέλει να έρθει και ας φέρουμε την αλλαγή μαζί».

Μιλώντας στο συλλαλητήριο στην Άγκυρα, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι "λυπάται" με τη δήλωσή του για το θέμα.

Το «ειλικρινές» λυπάμαι του Ερντογάν

Από την άλλη απέναντι πλευρά ο Ερντογάν δήλωσε: «Ένας από τους υποψηφίους απέσυρε την υποψηφιότητά του. Ειλικρινά, λυπάμαι, μακάρι αυτός ο αγώνας να είχε συνεχιστεί έτσι μέχρι το τέλος. Αναρωτιέμαι τι συνέβη και απέσυρε την υποψηφιότητά του; Συνεχίζουμε στο δρόμο με τους άλλους, το σημαντικό είναι η απόφαση του έθνους μου».

«Δεν υπάρχει ψήφος για κανέναν από εμάς»

Η στάση των ψηφοφόρων του Ιντζέ έρχεται να δώσει απάντηση στο κατά πόσο και εάν ωφελείται ο Κιλιτσντάρογλου από την απόσυρσή του. Με τους ίδιους να λένε ότι «δεν υπάρχει ψήφος από εμάς».

Η απόφαση του Ιντζέ αποδίδεται στη ραγδαία μείωση των ψήφων του κόμματος της πατρίδας, που στις αρχές Απριλίου ήταν περίπου 10%.

Σε ομιλία του επέκρινε ιδιαίτερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια της υποψηφιότητάς του διαδόθηκαν «συνωμοσίες» και «ψεύτικες ειδήσεις» για τον ίδιο.

«Στάσου όρθιος μη λυγίζεις»

Αφού ο Ιντζέ ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί, οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης ήταν ο πρώτος στόχος των υποστηρικτών του, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως «Στάσου όρθιος, μην λυγίζεις».

Ορισμένοι οπαδοί δήλωσαν ότι θα τον ψηφίσουν ακόμη και αν αποσυρθεί, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι δεν θα τον ψηφίσουν καθόλου. Κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο το τί θα γίνει με την «δεξαμενή» των αναποφάσιστων.

Θα αποσυρθεί και ο Σινάν Ογάν;

Μετά την απόφαση του να αποσυρθεί ο Σινάν Ογάν, διατυπώθηκε η άποψη ότι θα αποσυρθεί και ο Σινάν Ογάν, ο υποψήφιος πρόεδρος της συμμαχίας ATA.

Στελέχη του κόμματος Zafer ενημέρωσαν το YetkinReport ότι δεν υπάρχει περίπτωση απόσυρσής του και ότι ο ίδιος ακύρωσε τη συνάντηση στην Αττάλεια λόγω του φορτωμένου προγράμματός του.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ_ΕΚΛΟΓΕΣ #ΚΕΜΑΛ_ΚΙΛΙΤΣΝΤΑΡΟΓΛΟΥ #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Κιλιτσντάρογλου, Ιντζέ,erntogan, kilitsntaroglou, intze