Το κινεζικό εμβόλιο προτίμησε τελικά ο Ερντογάν

Προβληματισμός από την επιστημονική κοινότητα για την επιλογή του κινεζικού εμβολίου από την Τουρκία

Τα πρώτα φορτία κινεζικών εμβολίων κατά της COVID-19 έφθασαν χθες στην Αγκυρα. Πρόκειται για το εμβόλιο Coronavac, της ιδιωτικής εταιρείας Sinovac, η οποία εδρεύει στο Πεκίνο. Η Τουρκία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών της και το γεγονός ότι επέλεξε το κινεζικό εμβόλιο ως πρώτη επιλογή έγινε δεκτό με σκεπτικισμό εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας και από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Συνολικά,

αναμένονται 50 εκατ. δόσεις του Coronavac, οι οποίες αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος των αναγκών, σε μια χώρα 82 εκατ. κατοίκων. Επιπροσθέτως, η τουρκική κυβέρνηση έκανε μια παραγγελία της τελευταίας στιγμής για 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, ενώ φιλοδοξεί να προωθήσει την εγχώρια παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V, ακόμη και να παρασκευάσει τουρκικής επινόησης σκεύασμα μέχρι την ερχόμενη άνοιξη.

Την περασμένη εβδομάδα, Τούρκοι ερευνητές υποστήριξαν ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές αναλύσεις τους το εμβόλιο της Sinovac έχει αποτελεσματικότητα 91,5%, δηλαδή ανάλογη με τα εμβόλια των Pfizer-BioNTech και της Moderna, που έχουν πάρει το πράσινο φως από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στην Τουρκία έχουν καταγραφεί συνολικά μέχρι και σήμερα πάνω από 2,17 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19, ενώ ο αριθμός των θυμάτων έχει ξεπεράσει τις 20.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα