Το φυσικό αέριο θα πέσει στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα εκτίμα ο Ευάγγελος Μυτιληνέος

«Η ενεργειακή κρίση που ζούμε σήμερα δεν ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 ούτε θα λήξει μαζί με τον πόλεμο» είπε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ομίλου Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας στο συνέδριο «Η Ελλάδα μετά VI» του Κύκλου Ιδεών» με κεντρικό θέμα: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση.

«Η ενεργειακή κρίση ξεκίνησε όταν απαγορεύτηκε η εξόρυξη πετρελαίου και αερίου από πολλές χώρες του κόσμου με την Ευρώπη πρώτη. Οι βασικές

ευρωπαϊκές τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν λεφτά, άρχισαν να μειώνονται οι εξορύξεις και από εκεί ξεκίνησε η επερχόμενη έλλειψη την οποία οι Ευρωπαίοι και η Κομισιόν δεν αντιλήφθηκαν, αντίθετα είχαμε τους «πράσινους σταυροφόρους» να υπερθεματίζουν όσον αφορά τους πράσινους στόχους», ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας πως στη συνέχεια είχαμε την πανδημία με τη μείωση της ζήτησης και μετά τη λήξη της πανδημίας όταν η ζήτηση εκτοξεύτηκε και δεν υπήρχε αρκετή ενέργεια γιατί δεν είχαν γίνει οι επενδύσεις που χρειάζονταν. Το αποκορύφωμα βεβαίως ήρθε με το ξέσπασμα του πολέμου.

«Είμαστε σε μια ενεργειακή κρίση που πνίγει την Ευρώπη, και η Γερμανία προχωρά σε λύσεις προστασίας των δικών της νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Πάμε σε μια νέα ευρωπαϊκή κατάταξη και ένα νέο συσχετισμό δυνάμεων υπέρ των ισχυρών», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αισθάνεται τη μεγαλύτερη απογοήτευση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσιάζει σημαντική καθυστέρηση στις αποφάσεις της».

Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την επιβολή πλαφόν, ο κ. Μυτιληναίος χαρακτήρισε αστεία την πρόταση για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, υπενθυμίζοντας και τη δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία θα σταματήσει τις εξαγωγές προς την Ευρώπη εάν συμβεί κάτι τέτοιο. Για την πρόταση που υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση για την επιβολή γενικού πλαφόν στις εισαγωγές αερίου σημείωσε ότι πρόκειται για μια θετική προσέγγιση, το δύσκολο σημείο της οποίας είναι ο προσδιορισμός μιας τιμής που θα είναι ελκυστική ώστε να έρθουν νέα φορτία και ταυτόχρονα θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που πληρώνουμε τώρα. Πρέπει να βρούμε ένα χρυσό νούμερο που να καλύπτει και τις δύο προϋποθέσεις (ελκυστική και χαμηλή).

«Το φυσικό αέριο έχει ήδη ξεκινήσει να κινείται πτωτικά και πιστεύω ότι θα συνεχίσει και θα πάμε στα 100 ευρώ/MWh, είμαστε σε μια πτωτική πορεία αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 25 πλοία στη Μεσόγειο που περιμένουν να υπάρξει χώρος στους τερματικούς σταθμούς για να ξεφορτώσουν», εκτίμησε ο κ. Μυτιληναίος.

Φυσικό αέριο: Νέα αποκλιμάκωση των τιμών

Περαιτέρω αποκλιμάκωση καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου την Τρίτη.

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές τιμές υποχώρησαν έως και 6,4%, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου. Το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς- σημείωσε πτώση 3% στο Άμστερνταμ το πρωί της Τρίτης, στα 164,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τη Δευτέρα υποχώρησε 10%.

Η πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών τιμών οδηγείται από τον ήπιο καιρό και τα διαθέσιμα αποθέματα ενέργειας που καθησυχάζουν τις ανησυχίες.

Συγκεκριμένα, το γεγονός ότι αναμένονται υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες για την περίοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ηπειρωτική Ευρώπη τις επόμενες δύο εβδομάδες, είναι πιθανό να καθυστερήσει το «κάψιμο» αποθεμάτων φυσικού αερίου για θέρμανση. Δημιουργεί επίσης την αίσθηση ότι η περιοχή μπορεί να μπορέσει να ξεπεράσει τον χειμώνα ακόμη και με τη μείωση της ρωσικής προσφοράς.

Στο μεταξύ οι αποθήκες γεμίζουν με σταθερό ρυθμό καθώς οι χώρες, για να αντισταθμίσουν την απώλεια ρωσικών ροών, ενίσχυσαν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις προμήθειες από τη Νορβηγία. Οι χώροι αποθήκευσης ήταν περίπου 88% γεμάτοι το Σάββατο, λίγο πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας για αυτήν την εποχή του χρόνου. Τα ποσοστά πλήρωσης κίνησαν πτωτικά περίπου 50% τις τιμές του φυσικού αερίου από τα υψηλά επίπεδα που καταγράφηκαν στο τέλος Αυγούστου.

Παρόλα αυτά παραμένουν ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να αναπληρώσουν αυτά τα αποθέματα μετά το τέλος του χειμώνα. Η Ευρώπη ως τώρα εξαρτιόταν από το ρωσικό φυσικό αέριο για τη δημιουργία αποθεμάτων για το επόμενο έτος και τυχόν διαταραχές στις εισαγωγές από αλλού θα μπορούσαν να καταστήσουν την ανανέωση των αποθεμάτων δύσκολη.

#ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΤΙΜΗ #ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ_ΜΥΤΙΛΗΝΕΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα