Το ΔΝΤ έρχεται και επιμένει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Στις 23 Σεπτεμβρίου καταφτάνει κλιμάκιο του ΔΝΤ στην Ελλάδα για την 4η μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Συγκεκριμένα, στελέχη του ΔΝΤ θα ξεκινήσουν «σκανάρισμα» της ελληνικής οικονομίας ενώ από τα «δίχτυα» του δεν θα ξεφύγει και ο οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης.

«Θα δούμε από κοντά το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης» απάντησε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου, σε ερώτηση

για το αν υπάρχει στην παρούσα φάση κάποια αξιολόγηση του σχεδιασμού της κυβέρνησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ΔΝΤ δεν μετακινείται από τη θέση του για την ανάγκη χαμηλότερων πλεονασμάτων από 3,5%, όπως παρατήρησε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου η Κ. Λαγκάρντ όντας με το ένα πόδι στο Ταμείο και το άλλο στην ΕΚΤ.

«Πάντα λέγαμε ότι αυτός ο στόχος είναι φιλόδοξος», σημείωσε ο Τ. Ράις, υπενθυμίζοντας ότι κατά τη λογική του Ταμείου, ένα τόσο υψηλό πλεόνασμα “φρενάρει” (drag) την ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτό ήταν θέση του ότι ο πήχης πρέπει να τεθεί πιο χαμηλά. Το ΔΝΤ προσεγγίζει, πάντως, από άλλη οπτική το ελληνικό ζήτημα: από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. “Αυτό που είναι σημαντικότερο, είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη” σημείωσε ο Τ. Ράις.

Keywords
Τυχαία Θέματα