Το δίλημμα σε Καμμένο, οι πιέσεις και η επόμενη μέρα της κυβέρνησης

Σε ένα σκληρό πόκερ επιβίωσης μετεξελίσσεται η σχέση Τσίπρα - Καμμένου με τις ραγδαίες εξελίξεις στην κυβέρνηση να μετατίθενται για το αυριανό ραντεβού στο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκάλεσε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να ανοίξει αύριο οριστικά και αμετάκλητα τα χαρτία του, ζητώντας του «καθαρές κουβέντες», θέλωντας να

τον φέρει και προ των ευθυνών του. Μάλιστα τον κάλεσε να μην «υπηρετήσει το σχέδιο Μητσοτάκη». Μία κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όπου φαίνεται πως παίζει «all in» ποντάροντας στην καλή τους συνεργασία τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά και στην πίεση του αισθάνεται ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Ο «εκβιασμός» του πρωθυπουργό προς τον πρόεδρο Πάνο Καμμένο έχει με ένα και μόνο σκοπό. Έριξε το μπαλάκι στον κυβερνητικό του εταίρο για την σταθερότητα της χώρας, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν εισακουστεί θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή. Παράλληλα, φάνηκε σίγουρος ότι η «μάχη στην Βουλή» είναι σίγουρη καθώς η κυβέρνηση «βάση της αριθμητικής» όπως είπε θα την λάβει. Απ' την δική του πλευρά ο Πάνος Καμμένος φαίνεται πιεσμένος και από το εκλογικό του ακροατήριο και από την κοινοβουλευτική του ομάδα που φαίνεται πως διαλύεται. Βλέποντας αυτά ο Καμμένος προσπάθησε να ανεβάσει τους τόνους την προηγούμενη εβδομάδα σε μία απέλπιδα προσπάθεια συσπείρωσης με ισχνά όπως αποδείχθηκε αποτελέσματα.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φαίνεται πως μετατίθενται στο αυριανό ραντεβού. Στελέχη της κυβέρνησης όπως και ο πρωθυπουργός βγάζουν σιγουριά ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και θα προχωρήσουν μαζί.

Σιγουριά για τις ψηφοφορίες

Στο Μέγαρο Μαξίμου συνεχίζουν να βγάζουν μία σιγουριά για τους «151» που θα προκύψουν έαν αναγκαστεί ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Στο χειρότερο για το Μαξίμου σενάριο, άρσης της εμπιστοσύνης του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση, τα φώτα της πολιτικής σκηνής πέφτουν σε στελέχη των ΑΝΕΛ όπως ο κ. Παπαχριστόπουλος και η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Ενδιαφέρον θα έχει και η στάση που θα κρατήσουν άλλοι βουλευτές όπως ο κ. Σαρίδης, ο Ζουράρις και ο κ. Δανέλλης.

Στο κρίσιμο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρωθυπουργός κατά την συνέντευξή του στο ΟPEN τόνισε ότι μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα εισαχθεί στην ελληνική βουλή. Θέλωντας να χαμηλώσει τους τόνους για την διαφαινόμενη καταψήφισή της από τους ΑΝΕΛ ο πρωθυπουργός «έπλεξε το εγκώμιο» του κυβερνητικού του εταίρου αναφέροντας πως «η θέση του Πάνου Καμμένου δεν έχει αλλάξει καθόλου, μάλιστα δεν υιοθετεί την εθνική γραμμή του Βουκουρεστίου του 2007» σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που τον κατηγόρησε για μικροκομματικά συμφέροντα σε ένα τόσο κρίσιμο εθνικό θέμα, ενώ στο ενδεχόμενο πολιτικής τρικυμίας σε ενδεχόμενο καταψήφισης από τους ΑΝΕΛ είπε «δεν είναι η πρώτη φορά που ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί σε ένα νομοσχέδιο».

Ο πρωθυπουργός με την συνέντευξη του χθες στο OPEN έθεσε τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού από εδώ και πέρα. Την τελευταία λέξη όμως στην συγκυβέρνηση θα έχει αύριο ο Πάνος Καμμένος.

Keywords
Τυχαία Θέματα