Το χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Δήμων

Εγκύκλιο για την εκλογή των δύο αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια του προσωπικού των ΟΤΑ α΄ βαθμού εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης οπου και παρραθέτει το χρονοδιάγραμμα που θα πρέπει να τηρηθεί

Όπως τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών στην εγκύκλιο του, η θητεία των αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων των ΟΤΑ α΄ βαθμού, που συγκροτήθηκαν σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις , λήγει την 31η Δεκεμβρίου του έτους 2018.

Κατόπιν

τούτου, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού ή Προσωπικού θα πρέπει να μεριμνήσουν για την έγκαιρη έναρξη των σχετικών διαδικασιών για την εκλογή νέων αιρετών μελών στα υπηρεσιακά συμβούλια των ΟΤΑ α΄ βαθμού για τη χρονική περίοδο από 1-1-2019 έως 31-12-2020.

Εως τις 30 Ιουνίου του έτους εκλογής, ήτοι μέχρι τη Δευτέρα, 2 Ιουλίου 2018, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της διαδικασίας (δηλαδή την κατάρτιση των πινάκων εκλογέων). Επιπλέον, σε συνδυασμό με τις μεταβολές που έχουν επέλθει εν τω μεταξύ στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το προσωπικό ΙΔΑΧ, τα οριζόμενα σε αυτή έχουν ανάλογη εφαρμογή και στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετεί στους ΟΤΑ, όλων των ειδικοτήτων.

Ενόψει των ανωτέρω στους πίνακες εκλογέων θα συμπεριληφθεί : 1. το μόνιμο προσωπικό όλων των κατηγοριών και κλάδων, και 2. το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και ειδικοτήτων. Στους ανωτέρω πίνακες, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα συμπεριληφθούν και τυχόν υπάλληλοι που κατά την ημερομηνία σύνταξης των πινάκων εκλογέων τελούν σε διαθεσιμότητα ή αργία δεδομένου ότι σύμφωνα, δικαίωμα να εκλέγουν αιρετούς εκπροσώπους έχουν οι υπάλληλοι όλων των κλάδων προσωπικού που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπηρεσιακού συμβουλίου και δικαίωμα να εκλέγονται έχουν όλοι οι προαναφερόμενοι υπάλληλοι εκτός αυτών που τελούν σε κατάσταση αργίας.

Ο τελών σε κατάσταση διαθεσιμότητας ή αργίας δεν αποβάλλει την υπαλληλική του ιδιότητα, οπότε και εξακολουθεί να υπάγεται στο υπηρεσιακό συμβούλιο που υπαγόταν και πριν να τεθεί στην κατάσταση αυτή και συνεπώς πληρούται η προϋπόθεση που θέτει η υπουργική απόφαση, αναφορικά με το δικαίωμα του εκλέγειν, ούτως ώστε να δίνεται η δυνατότητα και στην περίπτωση των εν λόγω υπαλλήλων να συμπεριληφθούν στους πίνακες εκλογέων.

Αντίθετα, οι υπάλληλοι, που τελούν σε διαθεσιμότητα ή αργία, δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, δεδομένου ότι η εκτέλεση των καθηκόντων των αιρετών μελών υπηρεσιακών συμβουλίων αποτελεί εκπλήρωση υπηρεσιακού καθήκοντος, και σύμφωνα με τις προαναφερόμενες διατάξεις του ΚΚΔΚΥ οι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια που τελούν σε κατάσταση διαθεσιμότητας ή αργίας, απέχουν από την εκτέλεση οποιωνδήποτε καθηκόντων τους, κύριων και παρεπόμενων.

Επισημαίνεται ότι τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων που έχουν επιλεγεί και τοποθετηθεί σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου πέμπτου του ν. 3839/2010, δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα των Υπηρεσιακών Συμβουλίων του άρθρου 5 του ΚΚΔΚΥ και, εν προκειμένω, των Υπηρεσιακών Συμβουλίων του άρθρου 30 του ν. 4369/2016, αλλά στο Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του άρθρου 4 του ΚΚΔΚΥ, το οποίο είναι αρμόδιο « … Για την επιλογή Γενικών Διευθυντών Δήμων και για τα λοιπά θέματα υπηρεσιακής τους κατάστασης για τα οποία απαιτείται γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου» (παρ. 8β άρθρο 4 ΚΚΔΚΥ όπως ισχύει). Ωστόσο, θέματα προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων που έχουν τοποθετηθεί βάσει των διατάξεων περί αναπλήρωσης προϊσταμένων (άρθρο 100 ΚΚΔΚΥ, όπως ισχύει) δεν εξετάζονται από το Συμβούλιο του άρθρου 4 του ΚΚΔΚΥ, αλλά από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια του άρθρου 5 του ΚΚΔΚΥ (και εν προκειμένω από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια του άρθρου 30 του ν. 4369/2016), στην αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται ο αναπληρωτής προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης. Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 1β του ν. 3584/2007, όπως ισχύει οι αιρετοί εκπρόσωποι των υπαλλήλων στα υπηρεσιακά συμβούλια πρέπει να ανήκουν στην κατηγορία ΠΕ, ΤΕ ή ΔΕ και να έχουν τουλάχιστον τον βαθμό Δ΄. Τέλος θέτουμε υπόψη σας ότι ή άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική (αρ. 2 παρ. 4 υπουργικής απόφασης).

Προς διευκόλυνση των αρμοδίων Διευθύνσεων Διοικητικού ή Προσωπικού παρατίθεται ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών και προθεσμιών για τη διεξαγωγή των εκλογών των αιρετών εκπροσώπων των υπαλλήλων.

Keywords
Τυχαία Θέματα