Το άνοιγμα για καφέ, εστιατόρια, καταστήματα αργεί και οι επιχειρηματίες βρίσκονται στα «κάγκελα»

Πολλές συζητήσεις έχει ανοίξει η κουβέντα για άνοιγμα της εστίασης από την 1η Δεκέμβρης. Μία κουβέντα που άνοιξε με δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης. Οι δηλώσεις του αυτές όμως έφεραν την αντίδραση της κίνησης εστίασης των επιχειρηματιών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι δηλώσεις του κ. Παπαθανάσης για άνοιγμα της εστίασης την 1η Δεκέμβριου «δημιούργησαν τουλάχιστον απορίες και επιβεβαίωσαν την πεποίθηση ότι η εστίαση απουσιάζει από κάθε ουσιαστική διαβούλευση για ότι την αφορά .Η χρησιμοποίηση του γενικού όρου «άνοιγμα της εστίασης» αποπροσανατολίζει

και υπεραπλουστεύει τον κλάδο που υποφέρει εδώ και μήνες και έχει γίνει αποδέκτης επαναλαμβανόμενωνλαθών».

Και συνεχίζουν ρωτώντας:

•Σε ποια βάση σχεδιάζεται το άνοιγμα;

•Για ποιες ακριβώς δραστηριότητες εστίασης αφού για πολλές απο αυτές απαγορεύεται απ τους υγειονομικούς περιορισμούς να λειτουργήσουν εδώ και μήνες;

•Πως θα καλυφθεί οικονομικά η υπολειτουργία των ΚΥΕ και η οικονομική αιμορραγία που προκαλούν οι αυστηροί υγειονομικοί περιορισμοί;

•Η σωρεία αντιφάσεων και γενικεύσεων των ΚΥΑ που εκδόθηκαν τους προηγούμενους μήνες, θα συνεχιστούν αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες λειτουργίας ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος;

•Τι θα ωφελήσει ένα μικρής διάρκειας άνοιγμα; Κρατικά έσοδα; Τόνωση της ψυχολογίας;

•Και το ενδεχόμενο τρίτου lockdown πως θα αντιμετωπιστεί; Με θερμάστρες και νέα δάνεια;

Και καταλήγουν «Ο κλάδος οδηγείται στην κατάρρευσηαβοήθητος, συσσωρεύοντας χρέη τόσο κατά την διάρκεια των lockdown, όσοκαι στο διάστημα υπολειτουργίας του. Αποσπασματικές και επικοινωνιακές «λύσεις» έχουν φέρει σε οριακή θέση την εστίαση. Η #estiasigreece απαιτεί στοχευμένους υποστηρικτικούς όρους επανέναρξης ειδάλλως την Επιλογή Αναστολής Λειτουργίας με ουσιαστική οικονομική στήριξη».

Το σχέδιο για το άνοιγμα της εστίασης

Όπως ανέφερε χτες το απόγευμα το Dnews, τα σενάρια για την εστίαση είναι τρία και ανάλογα με την πορεία της πανδημίας η κυβέρνηση θα ακολουθήσει ένα από αυτά. Ποια είναι; Το πρώτο περιλαμβάνει την έναρξη των καταστημάτων λιανικής την 1η Δεκεμβρίου και μία εβδομάδα μετά της εστίασης. Ωστόσο, με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα αυτό φαντάζει ουτοπικό με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 400 ενώ οι θάνατοι πλέον είναι σε σταθερή βάση πάνω από 30 την ημέρα.

Το δεύτερο σενάριο και το πιο πιθανό είναι τα καταστήματα λιανικής να ανοίξουν στις 7 Δεκέμβρη και τα καφέ, εστιατόρια να ανοίγουν στις 14 Δεκεμβρίου. Οι όροι ανοίγματος ωστόσο θα είναι πιο σκληρή σε σχέση με την πρώτη φάση της άρσης του lockdown. Οι καθήμενοι ανά τραπέζι θα είναι δύο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες και οι αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών θα είναι μεγαλύτερες. Η κυβέρνηση, δεν θέλει να χαθεί η εορταστική περίοδος αλλά πρώτα από όλα βάζει τον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης.

Το τρίτο και τελευταίο σενάριο θέλει τα καταστήματα λιανικής να ανοίγουν στις 14 Δεκέμβρη και η εστίαση να ανοίγει το 2021, καθώς η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει για 2-3 μέρες το άνοιγμά της παραμονή ή προπαραμονή Χριστουγέννων με τον φόβο μεγάλης διασποράς.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ψάχνει ένα modus vivendi για το άνοιγμα της εστίασης και των καταστημάτων καθώς όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, το μη άνοιγμα της αγορά για τις γιορτές θα ήταν καταστροφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα