Το αισιόδοξο μήνυμα Τσιόδρα και η νέα προειδοποίηση

Χαρούμενος και αισιόδοξος εμφανίστηκε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας, δηλώνοντας ταυτόχρονα συγκρατημένος γιατί ακόμα είμαστε στην αρχή. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό αναφέρθηκε στα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, δηλώντας ταυτόχρονα με έμφαση ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Αν συμβεί αυτό, ο ιός θα μας διαλύσει γρήγορα, προειδοποίησε ο ίδιος.

«Εγώ να πω ότι είμαι χαρούμενος αλλά θα στο κρατήσω μέσα μου», είπε. Χαρακτηριστικά, για πρώτη φορά, ο Σωτήρης Τσιόδρας δήλωσε ότι βλέπει την πορεία της επιδημίας με μια συγκρατημένη αισιοδοξία,

τονίζοντας πως υπάρχουν «μικρά, αισιόδοξα μηνύματα, μια βραδεία αύξηση, ίσως αργότερα να έχουμε και μείωση, αλλά αυτό εξαρτάται μόνον από εμάς». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μπορούμε να χαρούμε, αλλά να θυμάστε ότι γρήγορα μπορούμε να φθάσουμε στο άλλο άκρο, συστήνοντας την πλήρη και πιστή εφαρμογή των μέτρων.

«Δεν θα μείνουμε για πάντα κλειδωμένοι μέσα. Αυτά τα μέτρα που εφαρμόζουμε κάθε μέρα σώζουν ζωές», είπε χαρακτηριστικά και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσουμε σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων όταν τα στοιχεία είναι εμπεριστατωμένα και μας δείχνουν ότι είναι κάτι που θα μπορούμε να το κάνουμε.

Μένουμε σπίτι - Δίνουμε χρόνο στους γιατρούς των ΜΕΘ να συνεχίσουν την καλή δουλειά τους

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 99 νέα κρούσματα και 119 από το κρουαζιερόπλοιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Αργότερα -μετά τη συνέντευξη Τύπου- από το υπουργείο διευκρίνιζαν ότι υπάρχουν 69 νέα κρούσματα, ενώ τα 30 είναι από το σύνολο των 119 που δεν είχαν προλάβει να ενσωματωθούν την Πέμπτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 1613, από τα οποία τα 335 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 563 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 92, από τους οποίους 23 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 66 έτη. Το 70% από αυτούς είχαν υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Το σύνολο των νεκρών στη χώρα εξαιτίας του κορονοϊού ανέρχεται στους 59. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη, 49 από αυτούς ήταν άνδρες και 10 γυναίκες. Οι 11 ασθενείς που βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη και αρκετοί υποκείμενα νοσήματα.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσωπικό του ΕΚΑΒ αλλά και το κέντρο επιχειρήσεων του Κέντρου για τις αδιάκοπες προσπάθειές τους 24 ώρες το 24ωρο στη μάχη για τον κορονοϊό. Με θερμά λόγια αναφέρθηκε και στους γιατρούς των ΜΕΘ, οι οποίοι όπως είπε προσφέρουν υψηλής ποιότητας φροντίδα στους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων αναφοράς. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε και τα δύσκολα περιστατικά, να γίνονται καλά και να επιστρέφουν σπίτι τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι «όσο η επιδημία μένει σε βραδεία πορεία θα τους δίνουμε χώρο να κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Ελπίδες από νέο πειραματικό φάρμακο

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, ο Σ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην ανακάλυψη ενός πειραματικού φαρμάκου από κινέζους επιστήμονες, το οποίο γεννά ελπίδες στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Όπως είπε ο ίδιος, τα φάρμακο αυτό φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από άλλα διαθέσιμα φάρμακα για τη νόσο που προκαλεί ο κορονοϊός, αλλά και σε αυτή την περίπτωση εξήγησε ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι να δούμε στην πράξη την αποτελεσματικότητά του.

Τι ισχύει για σκυλιά και γάτες

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα ζώα συντροφιάς και πιο συγκεκριμένα στις γάτες για τις οποίες υπήρχαν κάποιες δημοσιεύσεις που υποστήριζαν ότι μολύνονται από τον ιό και διερευνάται η πιθανότητα μετάδοσής του στον άνθρωπο. «Μια υπό δημοσιεύσει μελέτη ότι και οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με ήπια λοίμωξη από τον ιό, όχι όμως τα σκυλιά, τα κοτόπουλα, το γουρούνια και οι πάπιες. Νομίζω ότι όσοι έχουν γάτες δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς ακόμη και αυτός ο πειραματικός τρόπος μόλυνσής τους δεν φαίνεται να σχετίζεται με την μετάδοση του ιού στον άνθρωπο».

Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει αυτά τα στοιχεία να οδηγούν σε εγκατάλειψη των κατοικίδιων, γιατί με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σοβαρό ρόλο στη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα