Το James Webb κατέγραψε εικόνα που δείχνει πως έμοιαζαν ο ήλιος και το ηλιακό μας σύστημα στην αρχή τους

Εκπληκτική υπέρυθρη εικόνα από το Nircam του τηλεσκοπίου James Webb καταγράφει ουράνια κλεψύδρα που σχηματίζεται από εμβρυϊκό αστέρι.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb αποκάλυψε την τελευταία του εικόνα της ουράνιας μεγαλοπρέπειας, μιας αιθέριας κλεψύδρας πορτοκαλί και μπλε σκόνης που εκτοξεύεται από ένα νεοσύστατο αστέρι στο κέντρο του.

Τα πολύχρωμα σύννεφα είναι ορατά μόνο στο υπέρυθρο φως,

έτσι δεν είχαν δει ποτέ πριν απαθανατιστούν από την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας (Nircam) του Webb, δήλωσε η Nasa και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία σε δήλωση την Τετάρτη.

Το πολύ νεαρό αστέρι, γνωστό ως πρωτοάστρο L1527, είναι κρυμμένο στο σκοτάδι από την άκρη ενός περιστρεφόμενου δίσκου αερίου στο λαιμό της κλεψύδρας.

Ωστόσο, το φως ξεχύνεται από το πάνω και το κάτω μέρος του δίσκου, φωτίζοντας τα σύννεφα σε σχήμα κλεψύδρας.

Τα σύννεφα δημιουργούνται από υλικό που εκτοξεύεται από το αστέρι που συγκρούεται με την περιβάλλουσα ύλη, ανέφερε η δήλωση. Η σκόνη είναι πιο λεπτή στα μπλε τμήματα και πιο παχιά στα πορτοκαλί μέρη, πρόσθεσε.

Το πρωτοάστρο, το οποίο είναι μόλις 100.000 ετών και βρίσκεται στο πρώιμο στάδιο σχηματισμού των άστρων, δεν είναι ακόμη σε θέση να παράγει τη δική του ενέργεια.

Ο περιβάλλων μαύρος δίσκος, το οποίο είναι περίπου στο μέγεθος του ηλιακού μας συστήματος, θα τροφοδοτήσει με υλικό τον πρωτοάστρο μέχρι να φτάσει τελικά «το κατώφλι για την έναρξη της πυρηνικής σύντηξης», ανέφερε η δήλωση.

«Τελικά, αυτή η άποψη του L1527 παρέχει ένα παράθυρο για το πώς έμοιαζαν ο ήλιος και το ηλιακό μας σύστημα στην αρχή τους», προστίθεται.

Το πρωτοάστρο βρίσκεται στο μοριακό νέφος του Ταύρου, ένα αστρικό φυτώριο με εκατοντάδες σχεδόν σχηματισμένα αστέρια σε απόσταση περίπου 430 ετών φωτός από τη Γη.

Λειτουργεί από τον Ιούλιο, το Webb είναι το πιο ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ και έχει ήδη απελευθερώσει έναν πλούτο πρωτοφανών δεδομένων καθώς και εκπληκτικές εικόνες. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα προαναγγέλλει μια νέα εποχή ανακαλύψεων.

Ένας από τους κύριους στόχους για το τηλεσκόπιο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι να μελετήσει τον κύκλο ζωής των αστεριών. Μια άλλη κύρια ερευνητική εστίαση είναι στους εξωπλανήτες, πλανήτες εκτός του ηλιακού συστήματος της Γης.

#JAMES_WEBB #NASA #ΔΙΑΣΤΗΜΑ #ΗΛΙΑΚΟ_ΣΥΣΤΗΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
James Webb,