«Το 2016 στη Βουλή είχε κυρωθεί η εθνική στρατηγική για την κλιματική αλλαγή»

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα κλιματικά φαινόμενα ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, πρέπει όμως και η πολιτεία να αναβαθμίσει την επάρκειά της» δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Χαρακτήρισε «λάθος» τον διαχωρισμό της κλιματικής πολιτικής και σημείωσε πως αυτό που προέχει τώρα είναι η συμπαράσταση σε όσους δίνουν τη μάχη απέναντι στις πλημμύρες.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα κλιματικά φαινόμενα ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Αυτό, όμως, ήταν κάτι το οποίο το είχαμε συζητήσει και το γνωρίζαμε»

είπε ο κ. Φάμελλος πριν αναχωρήσει, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. «Πρέπει και η πολιτεία», συνέχισε, «να αναβαθμίσει την επάρκειά της και να είναι έτοιμη να υπερασπιστεί και να υποστηρίξει και τους πολίτες και την οικονομία. Το πρώτο μέτρο που χρειάζεται άμεσα να ληφθεί είναι να ενοποιηθεί η κλιματική πολιτική.

Ήταν λάθος ο διαχωρισμός, που η κλιματική πολιτική διαχωρίστηκε και έφυγε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε έναν βαθμό, και πήγε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Χρειαζόμαστε ενιαίες πολιτικές, γιατί έχουμε και διαχείριση πλημμυρών και δασικές πυρκαγιές και θέματα χωροταξίας και θέματα προστατευόμενων περιοχών. Χρειαζόμαστε νέα σχέδια Πολιτικής Προστασίας.

Το ζητήσαμε και στη Βουλή, διότι τα κλιματικά φαινόμενα απειλούν. Χρειαζόμαστε μία ισχυρή Πολιτεία για να δώσει τη μάχη και να υπερασπιστεί την επόμενη μέρα απέναντι στις μεγάλες αβεβαιότητες».

Κατηγορίες για αδράνεια

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε κυρωθεί το 2016 στη Βουλή η εθνική στρατηγική για την κλιματική αλλαγή. «Αυτή, όμως, πρέπει να επικαιροποιηθεί άμεσα και να αναβαθμιστεί. Παράλληλα απαιτούνται και περιφερειακά σχέδια για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» επισήμανε και ανέφερε πως το περιφερειακό σχέδιο Θεσσαλίας δεν έχει ακόμη κυρωθεί παρόλο που έχουν περάσει 7 χρόνια.

Επίσης, ένα σημαντικό εργαλείο, που καθυστερεί, όπως είπε, είναι τα σχέδια για τη διαχείριση κινδύνου πλημμύρας, που τώρα καταλαβαίνουμε τη χρησιμότητά τους.

Σημείωσε ακόμη ότι οι περιοχές του Βόλου που επλήγησαν τις προηγούμενες μέρες ήταν στις προτεραιότητες του σχεδίου διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας που κυρώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017-2018. Όμως τα σχέδια αυτά έπρεπε έπρεπε να επικαιροποιηθούν, να αναθεωρηθούν επίσημα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις 31/12/2021.

«Έχουμε θεσμικά εργαλεία που πρέπει να υλοποιηθούν, έχουμε, όμως, και νέες προτάσεις, αλλά σήμερα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, γιατί πρέπει να υποστηρίξουμε τους πολίτες. Αυτό που προέχει είναι η συμπαράσταση σε όσους αγωνίζονται σήμερα στη μάχη με τις πλημμύρες. Και στους επιχειρησιακούς και στην αυτοδιοίκηση και στους εθελοντές και στους πολίτες. Έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία και αυτό μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ προς τις περιοχές που πλήττονται στην ευρύτερη Θεσσαλία» τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Η συνάντηση με τους εκπροσώπους φορέων, που αναβλήθηκε, θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

#ΒΟΥΛΗ #ΣΥΡΙΖΑ #ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ_ΑΛΛΑΓΗ #ΒΟΛΟΣ #ΘΕΣΣΑΛΙΑ #ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ #ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ_DANIEL
Keywords
Τυχαία Θέματα
Το 2016, Βουλή,to 2016, vouli