Τίτλοι τέλους για τα «ψιλά γράμματα» στα ασφαλιστικά συμβόλαια αυτοκινήτου - Τι αλλάζει

Σε μία απόφαση - «σταθμό» προχώρησε ο Άρειος Πάγος σχετικά με τα ασφαλιστικά συμβόλαια των αυτοκινήτων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Άρειος Πάγος με απόφασή του υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να ενημερώνουν με ακρίβεια τους πελάτες τους για τους κρίσιμους όρους που εμπεριέχονται στα συμβόλαιά τους και όχι να τους κρύβουν με «ψιλά γράμματα». 

Ως εκ τούτου, θεωρείται καταχρηστικός και άκυρος ο όρος που προβλέπει ότι εξαιρούνταν από την κάλυψη των ιδίων ζημιών του αυτοκινήτου στην περίπτωση οδήγησής του αυτοκινήτου από οδηγό ηλικίας κάτω των είκοσι 25 ετών. Ο εν λόγω

όρος ήταν ήταν σχεδόν αδύνατον να διαβαστεί από τον ιδιοκτήτη του οχήματος καθώς ήταν διατυπωμένος στο κάτω μέρος της πρώτης σελίδας του ασφαλιστηρίου με πολύ μικρά γράμματα (ψιλά γράμματα), κατά πολύ μικρότερα από αυτά του υπόλοιπου κειμένου.

Σημειώνεται πως η απόφαση αυτή εκδόθηκε από το Δ΄ Πολιτικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και αφορά σε 23χρονο οδηγό ΙΧ αυτοκινήτου, ο οποίος από δική του υπαιτιότητα έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και προσέκρουσε σε μαντρότοιχο.

Από την πρόσκρουση το όχημά του υπέστη σοβαρές ζημιές, τις οποίες για να αποκαταστήσει δαπάνησε αρκετά χρήματα. Η ασφαλιστική του εταιρεία αρνήθηκε να καλύψει τα έξοδα της επισκευής του αυτοκινήτου, επικαλούμενη όρο της μεταξύ τους συναφθείσας ασφαλιστικής σύμβασης, σύμφωνα με τον οποίο, «σε περίπτωση ατυχήματος επερχομένου όταν το ασφαλισμένο όχημα οδηγείται από οδηγό που δεν έχει συμπληρώσει το 25° έτος της ηλικίας του, η εταιρεία απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη της για καταβολή αποζημίωσης».

Ο 23χρονος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και με αγωγή του ζήτησε να υποχρεωθεί η εταιρία να του καταβάλει ως αποζημίωση (λόγω επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου) το ποσό των 13.436,338 ευρώ, πλέον των τόκων.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα