Τίθεται σε λειτουργία το Μητρώο ασυνόδευτων ανηλίκων - Θα γίνεται καταγραφή τους

Συνίσταται και λειτουργεί στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (εφεξής Ε.Κ.Κ.Α.) Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, στο οποίο πλέον θα εγγράφονται υποχρεωτικά όλα τα Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, που λειτουργούν εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, τα Ν.Π.Δ.Δ. παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, οι διεθνείς οργανισμοί με παράρτημα στην Ελλάδα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, κατά την έννοια της παρ.

2 του άρθρου 3 του ν. 2646/1998 (Α΄ 245), όπως ισχύει, για τον σκοπό εποπτείας και προγραμματισμού φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Για την εφαρμογή των διατάξεων ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

Κέντρο φιλοξενίας είναι κάθε χώρος που χρησιμοποιείται για την ομαδική φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων και λειτουργεί σε δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια κατάλληλα διαμορφωμένα, υπό τη διαχείριση δημόσιων ή ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών φορέων ή διεθνών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των εποπτευόμενων διαμερισμάτων κατά την έννοια του άρθρου 22 του ν. 4540/2018.

Στον ορισμό του κέντρου φιλοξενίας κατά την έννοια των διατάξεων της παρούσας δεν περιλαμβάνονται χώροι προσωρινής τοποθέτησης όπως ενδεικτικά ξενοδοχεία ή άλλες εγκαταστάσεις προσωρινής φιλοξενίας.

Φορείς Λειτουργίας είναι οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, τα Ν.Π.Δ.Δ. παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, οι διεθνείς οργανισμοί, με παράρτημα στην Ελλάδα, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως φιλανθρωπικά σωματεία, κοινωφελή ιδρύματα, αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.), αναγνωρισμένοι με ειδική νομοθετική ρύθμιση φορείς, παραρτήματα διεθνών Μ.Κ.Ο., που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, κατά την έννοια της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 2646/1998 (Α΄ 245), όπως ισχύει, οι οποίοι λειτουργούν Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, κατά την έννοια του στοιχείου α) του παρόντος άρθρου.

Στο Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων τηρούνται τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία φορέα λειτουργίας Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Αριθμός Φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) και αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) φορέα λειτουργίας. 

Έδρα φορέα λειτουργίας.

Καταστατικό φορέα λειτουργίας.

Αποδεικτικό εγγραφής ή υποβολής αιτήματος εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας (παρ. 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 4455/2017) ή στο Εθνικό Μητρώο Φορέων Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (παρ. 1, του άρθρου 5, του ν. 2646/1998) ή και το Μητρώο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (παρ. 2, του άρθρου 12, του ν. 2646/1998).

Απόφαση πιστοποίησης φορέα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας σε ισχύ, όπου έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία πιστοποίησης, σύμφωνα με την Π(2)γ/οικ. 34029/22.3.2012 κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 1163/τ.Β΄).

Στοιχεία νομίμου εκπροσώπου (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, αριθμός δελτίου ταυτότητας), όπως αυτά προκύπτουν από έγγραφα νόμιμης εκπροσώπησης του φορέα λειτουργίας, κατά την κείμενη νομοθεσία.

Ονομασία τίτλος Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Τύπος κέντρου φιλοξενίας (Κέντρο, εποπτευόμενο διαμέρισμα).

Ταχυδρομική διεύθυνση κέντρου φιλοξενίας. ια) Ακριβές εμβαδόν του ακινήτου.

Ηλεκτρονικό Συμφωνητικό Μίσθωσης Ακινήτου, όπου λειτουργεί το Κέντρο Φιλοξενίας ή τίτλος κυριότητας με πρόσφατο πιστοποιητικό μετεγγραφής από το υποθηκοφυλακείο, ή παραχωρητήριο ή απόφαση παραχώρησης των χώρων σε περίπτωση παραχώρησης.

Στοιχεία που τεκμηριώνουν την καταλληλότητα του κτιρίου που στεγάζεται και λειτουργεί το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, όπως άδεια λειτουργίας, εφόσον αυτή υπάρχει, αντίγραφο οικοδομικής άδειας και σχεδιαγραμμάτων του οικήματος, υπογεγραμμένα από διπλωματούχο μηχανικό από τα οποία να προκύπτει ότι ο χώρος είναι κύριας χρήσης, βεβαίωση στατικής επάρκειας από διπλωματούχο πολιτικό μηχανικό, βεβαίωση καταλληλότητας ηλεκτρολογικού, μηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων από τον κατά περίπτωση αρμόδιο εγκαταστάτη μηχανικό (αγωγοί μεταφοράς οσμών, αερίων, καπνών κ.τ.λ.), βεβαίωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σχετικά με την εφαρμογή των προβλεπόμενων στον ισχύοντα «Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων».

Εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και Κώδικας Δεοντολογίας Προσωπικού του Κέντρου Φιλοξενίας.

Συνολικός αριθμός κλινών (δυναμικότητα) λειτουργίας κέντρου φιλοξενίας, καθώς και μέγιστος αριθμός ανηλίκων, που δύναται να φιλοξενήσει.

Πληροφορίες για την προσβασιμότητα του κέντρου φιλοξενίας σε ΑμεΑ.

Καταγραφή της ηλικιακής ομάδας, του φύλου και άλλων στοιχείων των ανηλίκων με ιδιαίτερες ανάγκες που δύναται να φιλοξενήσει.

Παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους φιλοξενούμενους ασυνόδευτους ανηλίκους, όπως σίτιση, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, διερμηνεία, νομική υποστήριξη.

Τρέχουσα κατάσταση πληρότητας του Κέντρου, όπως αυτή προκύπτει από την σχέση δυναμικότητας του κέντρου με τον αριθμό φιλοξενούμενων ασυνόδευτων ανηλίκων και των αριθμό των θέσεων που είναι είναι δεσμευμένες από το Ε.Κ.Κ.Α. προς τοποθέτηση ασυνόδευτων ανηλίκων.

Τα στοιχεία ταυτότητας των φιλοξενούμενων ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως τηρούνται στο Μητρώο Ασυνόδευτων Ανηλίκων του άρθρου 24 του ν. 4554/2018 (ΦΕΚ 130 Α').

Πλήρης κατάλογος ατόμων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο Φιλοξενίας, είτε επ' αμοιβή είτε ως εθελοντές, ανά ειδικότητα (ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, αριθμός δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, ΑΜΚΑ, έγγραφα νόμιμης διαμονής στη χώρα).

Στοιχεία υπευθύνου για τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας και Επιστημονικού Υπευθύνου για την εποπτεία και καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού, όπως ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, αριθμός δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου, ΑΜΚΑ, τηλέφωνο, λογαριασμός ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Στοιχεία που αφορούν στη χρηματοδότηση του κέντρου φιλοξενίας, όπως πηγή χρηματοδότησης (εθνικοί, ευρωπαϊκοί ή ιδιωτικοί πόροι), ποσό, χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης(έναρξη, λήξη χρηματοδότησης).

Αναφορές που υποβάλλονται για το κέντρο φιλοξενίας από οποιαδήποτε δημόσια αρχή ή φορέα στη Διεύθυνση Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, του άρθρου 27 του ν. 4554/2018 (ΦΕΚ 130/τ.Α').

Εγγραφή στο μητρώο

Οι φορείς που επιθυμούν να λειτουργήσουν Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων υποβάλλουν αίτηση εγγραφής στο Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, που περιλαμβάνει όλα τα υπό στοιχεία: α) έως και ιη) του άρθρου 2 της παρούσας. Το Ε.Κ.Κ.Α. προβαίνει σε εγγραφή του κέντρου στο Μητρώο Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων ανηλίκων, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης.

Σε περίπτωση ελλείψεων, η αρμόδια Διεύθυνση του Ε.Κ.Κ.Α. ενημερώνει σχετικά τον φορέα ώστε να προβεί αυτός στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εγγραφή του κέντρου στο Μητρώο.

Το μητρώο ενημερώνεται για κάθε μεταβολή που αφορά στα τηρούμενα στοιχεία, όπως αυτά αναφέρονται στο άρθρο 2 της παρούσας απόφασης.

Η οποιαδήποτε μεταβολή πρέπει να γνωστοποιείται αμελητί στο Ε.Κ.Κ.Α. και σε κάθε περίπτωση το αργότερο εντός πέντε (5) εργασίμων ημερών, αφότου αυτή λάβει χώρα.

Η ενημέρωση του μητρώου μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά μέσω περιβάλλοντος διεπαφής, που επιτρέπει στους φορείς να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο το Μητρώο για οποιαδήποτε αλλαγή των ανωτέρω στοιχείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα