Τηλεκπαίδευση: Επιστροφή την Πέμπτη σε Webex και e-class, τι ισχύει για τις απουσίες

Ξανά τηλεκπαίδευση από την Πέμπτη για χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα από τις πλατφόρμες Webex και E-class.

Επιστροφή στην τηλεκπαίδευση από την Πέμπτη για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς από αύριο τίθενται σε ισχύ το αυστηρό lockdown στην Αττική.

Το
ωράριο

Έτσι, γυμνάσια και λύκεια θα πραγματοποιούν τα μαθήματά τους εξ αποστάσεως, μέσω της γνωστής πλέον πλατφόρμας της Webex, κατά τις πρωινές ώρες: 8:30-14:10 για τα γυμνάσια και 8:00 – 13:40 για τα λύκεια.

Νηπιαγωγεία και δημοτικά θα πραγματοποιούν τηλεκπαίδευση κατά τις μεσημβρινές ώρες: 14:10 – 16:20 τα νηπιαγωγεία και 14:10 – 17:20 τα δημοτικά.

Επιπλέον, για τους μικρούς μαθητές και τις μικρές μαθήτριες θα αρχίσει από αύριο εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, από τις 10:00 έως τις 12:00.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια της Αττικής θα αναστείλουν τη δια ζώσης λειτουργία τους έως και τις 28 Φεβρουαρίου. Όπως είπε, η αναστολή της δια ζώσης λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της Αττικής στο διάστημα 11 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021 εντάσσεται στο πλαίσιο των πρόσθετων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, που ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης εξαιρούνται των παραπάνω ρυθμίσεων και θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους με φυσική παρουσία.

Ψηφιακή πλατφόρμα Webex και E-class

Η υλοποίηση της τηλεκπαίδευσης πραγματοποιείται μέσω κατάλληλης ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία καθιστά δυνατή την απευθείας μετάδοση (ήχου ή και εικόνας) του μαθήματος προς τους μαθητές. Προς τον σκοπό αυτό, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θέτει στη διάθεση των διδασκόντων και των μαθητών όλων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας την υπηρεσία σύγχρονης τηλεκπαίδευσης με τη χρήση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου e-class(ΠΣΔ) και της ψηφιακής πλατφόρμας Webex Meetings της εταιρείας Cisco Hellas A.E. Η Υπηρεσία αυτή έχει διαμορφωθεί ειδικά για το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις ανάγκες παροχής της σύγχρονης εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης και παρέχεται δωρεάν προς το ελληνικό Δημόσιο, έχει δε ενταχθεί στις διαπιστευμένες εφαρμογές του ΠΣΔ. Για την πρόσβαση στο webex οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δύνανται να χρησιμοποιούν εξοπλισμό (ηλεκτρονικό υπολογιστή, ταμπλέτα, κινητό, και στην περίπτωση μαθητών και σταθερό τηλέφωνο) που ανήκει στη σχολική μονάδα ή στους ίδιους.

Επιτρέπεται στις σχολικές μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης να επιλέξουν για την υλοποίηση της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης, τη χρήση άλλης αντίστοιχης ψηφιακής πλατφόρμας ανάλογα με τις ανάγκες τους και την υλικοτεχνική τους υποδομή. Στην περίπτωση που ιδιωτική σχολική μονάδα επιλέξει άλλη ψηφιακή πλατφόρμα από αυτήν που προσφέρεται δωρεάν από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, επιβαρύνεται η ίδια με τα τυχόν σχετικά έξοδα/κόστη και με την υποχρέωση τυχόν παραμετροποίησης της συγκεκριμένης πλατφόρμας προς συμμόρφωση με τις κείμενες διατάξεις και ιδίως τις διατάξεις προστασίας προσωπικών δεδομένων του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων.

Τι θα γίνει με τις απουσίες στα σχολεία

Η απουσία μαθητή από κάθε διδακτική ώρα τηλεκπαίδευσης καταγράφεται από τον εκπαιδευτικό σε Ηλεκτρονικό Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης, προσμετράται στο γενικό σύνολο των απουσιών που θα πραγματοποιήσει ο μαθητής κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους και λαμβάνεται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής του.

Η συμπλήρωση και φύλαξη του Ηλεκτρονικού Ημερήσιου Δελτίου Φοίτησης είναι υποχρέωση του εκπαιδευτικού.

Για τον έλεγχο των απουσιών των μαθητών τηρείται Βιβλίο Φοίτησης (απουσιολόγιο), στο οποίο καταχωρίζεται αριθμητικά το άθροισμα των απουσιών της ημέρας κάθε μαθητή που απουσίασε, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο Ημερήσιο Δελτίο Φοίτησης. Η τήρηση του Βιβλίου Φοίτησης (απουσιολογίου) ανατίθεται σε καθηγητή που ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων, ο οποίος το τηρεί ηλεκτρονικά.

Κάθε εκπαιδευτικός υποχρεούται να καταγράφει με κάθε πρόσφορο τρόπο τους τίτλους της ενότητας που δίδαξε καθημερινά.

Οι εκπαιδευτικοί χωρίς ηλεκτρονικά μέσα

Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι δεν διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ταμπλέτα ή έξυπνο τηλέφωνο και εξ αυτού του λόγου αδυνατούν να παράσχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση, λόγω έλλειψης του απαιτούμενου προς τούτο εξοπλισμού ή και κατάλληλης σύνδεσης με το διαδίκτυο, υποχρεούνται να προσέρχονται κατά τις ώρες διδασκαλίας τους στις σχολικές μονάδες, όπου υπηρετούν, οι οποίες συνεχίζουν κανονικά την διοικητική τους λειτουργία, προκειμένου να προσφέρουν τις εκπαιδευτικές τους υπηρεσίες κάνοντας χρήση των υποδομών και του εξοπλισμού, που διαθέτει το σχολείο.

Ο Διεθυντής Εκπαίδευσης και ο/η Διευθυντής/τρια της Σχολικής Μονάδας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων, λαμβάνουν κάθε μέτρο για να διασφαλιστεί η παροχή από εκπαιδευτικούς, της τηλεκπαίδευσης. Όλοι οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολεία που τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής ή απαγόρευσης λειτουργίας, ως μέτρο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού COVID-19, υποχρεούνται να παρέχουν τηλεκπαίδευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα