Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις καφέ με άδειο στομάχι

Είτε δεν είχες χρόνο είτε απλά δεν είσαι ο τύπος που τρώει τακτικά πρωινό, είναι συνηθισμένο να πίνεις καφέ με άδειο στομάχι, κάτι που πιθανότατα έχεις ακούσει ότι είναι κακό για το έντερο σου.

Είναι όμως κακό πραγματικά; Τα καλά νέα είναι ότι το να πίνεις καφέ με άδειο στομάχι δεν είναι εγγενώς κακό για το στομάχι σου μπορεί καθώς μπορεί συνήθως να προσαρμοστεί για να προστατευτεί. Αλλά μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία, οπότε πιθανότατα θα θέλεις να αλλάξεις αυτή τη ρουτίνα, δε συμφωνείς; Όχι; Διάβασε παρακάτω και

ίσως αλλάξεις γνώμη!

«Υπάρχουν πολλά οφέλη που σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ όσον αφορά το γαστρεντερικό σωλήνα», δήλωσε στην Ηuffpost ο Louisville, γαστρεντερολόγος Dr. Sunana Sohi από το Κεντάκι. Ο Sohi εξήγησε ότι ο καφές παίζει με τα επίπεδα του στομαχικού οξέος με πολλούς τρόπους. Ως αποτέλεσμα, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα – δηλαδή τη δυσπεψία – που θα μπορούσαν εύκολα να λυθούν αποφεύγοντας την καφεΐνη ή, ίσως, πίνοντας ένα φλιτζάνι μαζί με κάποιο φαγητό.

Συγκεκριμένα, ο καφές από μόνος του είναι ένα όξινο ρόφημα. Επιπλέον, εξήγησε ο γαστρεντερολόγος Δρ. Σουπρίγια Ράο από τη Βοστώνη, «η καφεΐνη διεγείρει την παραγωγή της ορμόνης γαστρίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γαστρικού οξέος». Αν και η τελευταία ένωση βοηθά στην έναρξη της διαδικασίας της πέψης, προσθέτει επίσης οξύτητα στο στομάχι. Τέλος, οι φαινόλες, οι οποίες είναι ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ, συμβάλλουν επίσης στο επίπεδο οξύτητας του εντέρου.

Αλλά, τι ακριβώς συμβαίνει όταν το στομάχι χτυπηθεί με ροή οξέος;

«Ο καφές έχει επίπεδο pH περίπου 5 ενώ το γαστρικό μας οξύ έχει pH περίπου 2, καθιστώντας το τελευταίο πιο όξινο», σημείωσε ο Rao. Ως αποτέλεσμα, το στομάχι μας θα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί το οξύ που προκαλεί η κατανάλωση καφέ. Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από τον ασθενή, εξήγησε ο Sohi. «Οτιδήποτε τρώτε προκαλεί την παραγωγή γαστρικού οξέος, αλλά ο καφές παράγει περισσότερο.Επομένως, αν νιώθετε πρήξιμο ή αντιμετωπίζετε πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα και ναυτία μετά την κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι, ξέρετε ότι αντιμετωπίζετε κάποια προβλήματα με αυτό».

Δεν είναι απαραίτητα ότι η υπερβολική οξύτητα είναι πρόβλημα, επειδή το στομάχι μπορεί να το χειριστεί και υπάρχει στην πραγματικότητα πολλή βλέννα σε αυτό που το προστατεύει. «Είναι περισσότερο ότι ο οισοφάγος σας δεν μπορεί να αντέξει αυτό το είδος βλάβης από οξύ. Τίποτα επικίνδυνο δεν πρόκειται να σου συμβεί – δεν είναι σαν να προκαλεί έλκος ο καφές – αλλά μπορεί απλώς να νιώθεις άβολα».

Αυτή η θεωρία έχει αποδειχθεί αληθινή από μερικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας που δημοσιεύτηκε στη Library of Medicine. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ο καφές μπορεί να συμβάλλει στη χαλάρωση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, «επιτρέποντας στην τροφή να διαφύγει στον οισοφάγο και να προκαλέσει καούρα». Η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι αυξάνει την παραγωγή γαστρικού οξέος. Τα υψηλότερα επίπεδα του υγρού δεν προκαλούν προβλήματα σε πολλούς ανθρώπους, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία σε κάποιους άλλους. Αν τυχαίνει να ανήκεις στην τελευταία ομάδα ατόμων αλλά δεν μπορείς να αποχωριστείς το ρόφημα με καφεΐνη, δοκίμασε να το απολαύσεις τρώγοντας κάτι παράλληλα.

Το φαγητό συνδυαστικά με καφέ θα αντισταθμίσει τα επίπεδα οξύτητας απορροφώντας μέρος του υγρού. Ο καφές χωρίς καφεΐνη περιέχει εγγενώς λιγότερη καφεΐνη και, δεδομένου ότι το διεγερτικό έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σε υψηλότερα επίπεδα παραγωγής γαστρικού οξέος, προκύπτει ότι ένα φλιτζάνι καφέ χωρίς καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες ποσότητες γαστρεντερικού υγρού.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η κρύα παρασκευή είναι επίσης μια επιλογή χαμηλότερης οξύτητας, τουλάχιστον σύμφωνα με ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματά τους μέσω της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Τέλος, η επιλογή ενός εντελώς διαφορετικού ροφήματος με καφεΐνη – τσάι, ίσως – μπορεί να αποδειχθεί η καλύτερη επιλογή εάν αντιμετωπίζεις δυσπεψία όταν πίνεις καφέ με άδειο στομάχι.

«Το πράσινο τσάι και το μαύρο τσάι έχουν επίσης πολλά οφέλη», είπε ο Sohi. «Έχουν λιγότερη καφεΐνη, αλλά είναι επίσης λιγότερο όξινα, οπότε αν το στομάχι σας σας ενοχλεί, σκεφτείτε τα».

Πηγή: the issue

Keywords
Τυχαία Θέματα