Τι λένε τα ελληνικά Πανεπιστήμια για τις εκτοξεύσεις δορυφόρων που προετοίμαζαν

Σχεδόν ένα μήνα μετά τον ορισμό του ως προέδρου του ΔΣ του νεοσύστατου Οργανισμού, ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και επί ετών διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων της NASA, Δρ. Κριμιζής, στη μακροσκελή ανοιχτή επιστολή παραίτησής του καταγγέλλει πρωτοφανείς παρεμβάσεις από το διαστημικό «σύστημα Παππά» και το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Πότε ιδρύθηκε ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός

Ο ΕΛΔΟ εγκαινιάστηκε από τον Παππά στις 19 Μαρτίου 2018, με αποστολή τη διαμόρφωση εθνικής διαστημικής στρατηγικής και την προσέλκυση ευρωπαϊκών

κονδυλίων, μέσω της συνεργασίας με ερευνητικά ιδρύματα και ελληνικές εταιρείες. Ο Δρ Κριμιζής είχε πιέσει και καταφέρει να ιδρυθεί η υπηρεσία ως δημόσια εταιρεία, αντί ως ΔΕΚΟ όπως είχε επιμείνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στη συνέχεια ο Κριμιζής καταγγέλλει ότι οι υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν την ίδρυση του ΕΛΔΟ «πρακτικά ακύρωσαν το λόγο ύπαρξής του», καθιστώντας τον «μια μη αξιόπιστη γραφειοκρατική δομή που θα μπορούσε να γίνει υποχείριο οποιουδήποτε πολιτικού προϊστάμενου».

Πού πήγαν τα 23,9 εκατ. ευρώ

Στην επιστολή παράιτησής του, ο Δρ. Κριμιζής αναφέρεται ευθέως και στο εύλογο ερώτημα της ύπαρξης πιθανών οικονομικών συμφερόντων. «Οφείλω να είμαι σαφής επ' αυτού», λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί: «Οταν προαναγγέλλεται ένα πρόγραμμα 11 μικροδορυφόρων ύψους 23,9 εκατ. ευρώ, περιμένει κανείς ότι υπάρχουν μελέτες με τους σκοπούς, τις προδιαγραφές, το σχέδιο κατασκευής υποδομών, κάποιο ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα και κατάλληλο προσωπικό για την υλοποίησή του, ειδικά όταν συνοδεύεται από υποσχέσεις για ολοκλήρωση σε πολύ σύντομο χρόνο. Δυστυχώς αυτές οι συνθήκες δεν υπάρχουν, ενώ, όπως διαπίστωσα, ο ρόλος του ΕΛΔΟ στο πρόγραμμα, είναι τυπικός και προαποφασισμένος...».
Τέλος, αν και σημειώνει ότι «δεν υπέπεσε κάτι ποινικά κολάσιμο στην αντίληψή μου, ούτε είναι δικός μου ρόλος να διερευνήσω κάτι τέτοιο», αφήνει σαφείς αιχμές προσθέτοντας: «Θυμάμαι, όμως ότι στις ΗΠΑ, κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Watergate, η έκφραση που έγινε δημοφιλής ήταν το "follow the money"». Σημειώνεται, ότι μαζί με τον Κριμιζή αποχωρούν από τον ΕΛΔΟ άλλα δύο μέλη της διοίκησής του.

Πώς τοποθετούνται τα ελληνικά Πανεπιστήμια

Σε κοινή ανακοίνωση κάποιων ελληνικών Πανεπιστημίων διαβάζουμε: «εχθές το απόγευμα (25/04/2018), μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του καθηγητή κ. Σ. Κριμιζή από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, ακολούθησε σειρά ανακοινώσεων που μετατοπίζουν το ενδιαφέρον από την παραίτηση στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα κατασκευής και εκτόξευσης συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων από τέσσερα Ελληνικά Πανεπιστήμια, την ΕΑΒ, την ΕΕΤΤ και το Si-Cluster, το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση για τη συγγραφή και την υποβολή της πρότασης).

Το πρόγραμμα των μικροδορυφόρων αποτελεί μία χειροπιαστή προσπάθεια συντονισμού και συνέργειας του Ελληνικού επιστημονικού δυναμικού που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστήματος και των δορυφορικών εφαρμογών»

«Η προσπάθεια είναι εθνική και φιλοδοξεί να απαντήσει θετικά στο δίλημμα: δημιουργούμε και κατασκευάζουμε ή αγοράζουμε έτοιμα δορυφορικά προϊόντα και υπηρεσίες»

Η ανακοίνωση υπογράφεται από τους: Πανεπιστήμιο Πατρών/ καθηγητή Β. Κωστόπουλο, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης/ επ. καθηγητή Θ. Σαρρή, Πανεπιστήμιο Αιγαίου/ καθηγητή Ν. Νικητάκο και Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/ καθηγητή Κ. Μασσέλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα