Τι κρύβει ο υποκατώτατος μισθός;

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την χθεσινή του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε το σύνθημα: Να καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός! Μάλιστα χαρακτήρισε «ντροπιαστική» τη συγκεκριμένη διάταξη.

Είναι προφανές ότι το ζήτημα του μισθού των «νέων έως 25 ετών», που από το 2012 είναι 511 ευρώ, ενώ των υπολοίπων εργαζόμενων είναι 586 ευρώ, θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Το

ζητούμενο όμως είναι εάν η όποια παρέμβαση σε αυτό το πεδίο θα γίνει παράλληλα με ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έχει προαναγγείλει η υπουργός Εργασίας, ή σε διαφορετικό χρόνο όπως φαίνεται ότι θέλουν οι θεσμοί. Εάν συμβεί το δεύτερο, τότε είναι πιθανό η αύξηση του κατώτατου μισθού να ακυρωθεί στην πράξη, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι επιχειρηματίες δεν θα κάνουν χρήση του «παράθυρου» που θα τους δοθεί, δηλαδή να προσλάβουν μαζικά νέους σε ηλικία, αλλά και σημαντικά πιο φτηνούς εργαζόμενους…

Επίσης, είναι σημαντικό να καθοριστεί εάν στο εξής οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα θα προκύπτουν ως αποτέλεσμα ηλικίας ή εμπειρίας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παράμετρο που επίσης ενδέχεται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα καθορίζονται οι αμοιβές στην ελληνική αγορά εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων για τους επόμενους μήνες. Χθες η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, εκτίμησε ότι οι αποφάσεις για την όποια αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα προκύψουν πριν από τις αρχές του 2019. Άρα, μπαίνουμε ξανά σε πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για να καθοριστεί το πλαίσιο αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα..

Keywords
Τυχαία Θέματα