Τι ισχύει με τα ηφαίστεια της Ελλάδας - Η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού μιλά στο Dnews

Σε επιφυλακή οι επιστήμονες για την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία.

Τα ελληνικά ηφαίστεια είναι σε απόλυτη ηρεμία και παρακολουθούνται καθημερινά από ειδικά όργανα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, δηλώνει στο Dnews, η κ. Εύη Νομικού, ηφαιστειολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΕΚΠΑ.

«Στη Σαντορίνη

δεν συμβαίνει κάτι αυτή τη στιγμή. Τα ελληνικά ηφαίστεια, είναι στο «πράσινο χρώμα», δηλαδή σε απόλυτη ηρεμία. Τα παρακολουθούν οι επιστήμονες, όλων των ειδικοτήτων, Έλληνες και ξένοι. Υπάρχουν επίσης όργανα που είναι τοποθετημένα, στα ηφαίστεια του ελληνικού τόξου και οι επιστήμονες είναι σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με την εκάστοτε δημοτική αρχή. Δεν ανησυχούμε», αναφέρει.

Για το τι ακριβώς συνέβη στην Σαντορίνη το 2011-12, η κ. Νομικού αναφέρει:

«Το 2011 και το 2012 υπήρχε μία ηφαιστειακή ανησυχία, Santorini Unrest, είναι η αγγλική ορολογία. Είχαμε κάποιες ενδείξεις, πολλούς σεισμούς, υπήρχαν μετακινήσεις του εδάφους, πρόδρομα φαινόμενα, τα οποία όμως δεν οδήγησαν σε έκρηξη. Το ηφαίστειο έμεινε ήρεμο και σταθερό. Και αυτό συμβαίνει και τώρα.

«Ένα ηφαίστειο, πριν την έκρηξη, δίνει πρόδρομα μηνύματα. Όπως στην Ισλανδία, επί ένα μήνα και περισσότερο, είχαν πάρα πολλούς σεισμούς, αν έχουμε κάποια έκρηξη είτε στο ηφαίστειο της Σαντορίνης, είτε στη Νίσυρο, θα προηγηθεί σεισμός».

Αναφερόμενη στην έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία, η κ. Νομικού μας λέει ότι το φαινόμενο είναι ακόμα σε εξέλιξη και οι επιστήμονες το παρακολουθούν συνεχώς.

«Η Ισλανδία είναι σε μία τελείως διαφορετική γεωδυναμική θέση, σε σύγκριση με τα δικά μας τα ηφαίστεια. Στην Ισλανδία συνεχώς προστίθεται γη, γιατί απομακρύνονται η πλάκα της Ευρώπης με την πλάκα της Βόρειας Αμερικής. Και σε αυτές τις ρωγμές που σχηματίζονται, έχουμε άνοδο του μάγματος. Ανεβαίνει το μάγμα και γίνεται λάβα. Η Ισλανδία λοιπόν, έχει 32 ενεργά ηφαίστεια, κάθε 4- 5 χρόνια, υπάρχει και μία ηφαιστειακή έκρηξη. Στην συγκεκριμένη περιοχή είχε να γίνει ηφαιστειακή έκρηξη πάνω από 800 χρόνια. Το 2021 είχαμε όμως εκρήξεις, κατά μήκος κάποιων ρηγματώσεων. Τώρα όμως αυτή η ρηγμάτωση είναι πολύ κοντά στο Γκρίνταβικ, επομένως απειλείται μία περιοχή, η οποία όμως, όπως έχουμε δει, έχει εκκενωθεί ένα μήνα πριν. Έγιναν πολλοί σεισμοί και υπάρχουν μεγάλες καταστροφές σε κτίρια και οδικό δίκτυο. Το πιο επικίνδυνο αυτή τη στιγμή είναι τα τοξικά αέρια. Γιατί μπορούν να μεταφερθούν με τον άνεμο. Η λάβα πλέον κυλά με πολύ πιο αργό ρυθμό. Οι Ισλανδοί φοβούνται ότι με την μετακίνηση του μάγματος θα επηρεαστεί η πόλη. Το μάγμα κινείται κατά μήκος της ρηγμάτωσης που αναφέραμε. Δεν γνωρίζουμε πότε θα υπάρξει η επόμενη έξαρση, ώστε να βγει και άλλη λάβα στην επιφάνεια και είναι προσεκτικοί. Και έκλεισαν και το δρόμο προς το Ρέικιαβικ», υπογραμμίζει.

Οι επιστήμονες είναι σε επαγρύπνηση και παρατηρούν από τα ελικόπτερα, με διάφορα όργανα το φαινόμενο, γιατί δεν ξέρουν τι θα συμβεί. «Αλλά μιλάμε για μία χώρα πανέτοιμη, αφού αντιμετωπίζουν μία τέτοια έκρηξη κάθε 4-5 χρόνια με ψυχραιμία και χωρίς πανικό. Στην Ελλάδα, παρακολουθούμε τα ηφαίστειά μας, δεν υπάρχει πρόβλημα κανένα, υπάρχει πληροφόρηση και μάλιστα κάνουμε και σεμινάρια για να πληροφορηθεί το κοινό. Πρόσφατα κάναμε σεμινάρια στα παιδιά, με κόμικς, σταυρόλεξα και τους γνωρίζουμε τα ηφαίστεια με πολύ διαφορετικό τρόπο», καταλήγει η κ. Νομικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδας -, Εύη Νομικού, Dnews,elladas -, evi nomikou, Dnews