Τι «φοβόντουσαν» οι ΗΠΑ για την Ουκρανία, οι αποκαλύψεις που διέρρευσαν από το Πεντάγωνο

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, τα έγγραφα που διέρρευσαν από το Πεντάγωνο, ενδέχεται να αναρτήθηκαν αρχικά σε εξυπηρετητή της πλατφόρμας Discord.

Άκρως απόρρητο έγγραφο φέρεται να προειδοποίησε ότι το Κίεβο αντιμετώπιζε ελλείψεις σε στρατεύματα και οπλισμό.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να προειδοποίησαν τον Φεβρουάριο ότι η Ουκρανία ενδέχεται να μην καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή στρατεύματα και οπλισμό για την προγραμματισμένη αντεπίθεσή της και ότι μπορεί να μείνει "πολύ πίσω"

από τους στόχους του Κιέβου για την ανακατάληψη εδαφών που έχουν καταληφθεί από τη Ρωσία.

Ένα έγγραφο με την ένδειξη "άκρως απόρρητο", το οποίο επικαλείται η Washington Post, αναφέρει ότι το Κίεβο αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις στη δημιουργία και διατήρηση δυνάμεων και ως εκ τούτου είναι πιθανό να επιτύχει μόνο μέτρια εδαφικά κέρδη.

Το έγγραφο είναι ένα στιγμιότυπο της κατάστασης στις αρχές Φεβρουαρίου και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η Ουκρανία, με την υποστήριξη των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, μπόρεσε να καλύψει τις ελλείψεις από τότε.

Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε επίσημα τη γνησιότητα των εγγράφων, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει μέχρι στιγμής ότι έγγραφο σχετικά με τις ρωσικές και ουκρανικές απώλειες, που αναδημοσιεύτηκε στην εφαρμογή Telegram, ήταν fake.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για τη διαρροή και η κυβέρνηση Μπάιντεν επιβεβαίωσε ότι συζητά με τους εταίρους της για να περιορίσει τη ζημιά σε μια σειρά διμερών σχέσεων.

Τα έγγραφα που διέρρευσαν αποκάλυψαν επίσης τεταμένες σχέσεις με υποτιθέμενους συμμάχους και εταίρους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που φαίνεται να κλίνουν περισσότερο προς τη Μόσχα.

Ένα από τα έγγραφα, το οποίο προέρχεται από εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών της CIA, δείχνει ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, περιέγραψε τις ΗΠΑ ως έναν από τους τρεις κορυφαίους αντιπάλους του κόμματός του, του Fidesz, σε μια εσωτερική συνεδρίαση πολιτικής στρατηγικής στις 22 Φεβρουαρίου.

Στο παιχνίδι και η Αίγυπτος (;)

Η αποκάλυψη του άκρως απόρρητου υλικού αποτελεί τη χειρότερη παραβίαση της εθνικής ασφάλειας της Ουάσινγκτον εδώ και πολλά χρόνια και περιλαμβάνει λεπτομέρειες σχετικά με την έλλειψη πυρομαχικών στην Ουκρανία και τις μεθόδους συλλογής πληροφοριών των ΗΠΑ που χρησιμοποιούνται κατά της Ρωσίας.

Μία από τις τελευταίες διαρροές υποστηρίζει ότι η Αίγυπτος σχεδίαζε να προμηθεύσει κρυφά τη Ρωσία με ρουκέτες και άλλα πυρομαχικά, αν και οι ΗΠΑ φέρονται να πιστεύουν ότι το σχέδιο δεν είχε ποτέ πραγματοποιηθεί, ανέφερε η Washington Post.

«Η Αίγυπτος είναι ένας σημαντικός εταίρος ασφαλείας και παραμένει», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Δεν θέλησε να σχολιάσει τη γνησιότητα των εγγράφων, αλλά πρόσθεσε: «Αυτό που θα σας πω είναι ότι δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι η Αίγυπτος παρέχει φονικές οπλικές δυνατότητες στη Ρωσία».

Ερωτηθείς σχετικά με το έγγραφο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ahmed Abu Zeid, δήλωσε στην Post:

«Η θέση της Αιγύπτου από την αρχή βασίζεται στη μη εμπλοκή σε αυτή την κρίση και στη δέσμευση να διατηρήσει ίσες αποστάσεις και με τις δύο πλευρές, ενώ επιβεβαιώνει την υποστήριξη της Αιγύπτου στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο».

Η ανησυχία της Σεούλ

Τα έγγραφα που αφορούν τη Νότια Κορέα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που προφανώς βασίζονται σε εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων ασφαλείας της Νότιας Κορέας, υποστήριζαν πως η Σεούλ ανησυχούσε ότι βλήματα πυροβολικού που προορίζονταν για τις ΗΠΑ θα μπορούσαν τελικά να βρεθούν στην Ουκρανία.

Η πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν όπλα της Νότιας Κορέας από την Ουκρανία θα ήταν πρόβλημα για τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ, καθώς θα παραβίαζε τη μακροχρόνια πολιτική της χώρας -που υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων- να μην εξάγει όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο.

Επιπρόσθετα έγγραφο ανέφερε ότι η Νότια Κορέα είχε συμφωνήσει να πουλήσει βλήματα πυροβολικού για να βοηθήσει τις ΗΠΑ να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, επιμένοντας ότι ο "τελικός χρήστης" θα πρέπει να είναι οι ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα όμως ανώτεροι αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας πίστευαν ότι η Ουάσινγκτον θα εκτρέψει τα βλήματα στην Ουκρανία.

#ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ #ΑΠΟΡΡΗΤΑ_ΕΓΓΡΑΦΑ #ΗΠΑ #ΒΡΕΤΑΝΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ_ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Ουκρανία, Πεντάγωνο,ipa, oukrania, pentagono