Τι έβγαλε η συμφωνία για συντάξεις, επίδομα στέγασης και εργασιακά

Κέρδη και ζημίες καταγράφουν στο υπουργείο Εργασίας, μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης για την 4η αξιολόγηση.

Τα ζητήματα της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και της επιδότησης ενοικίου και στέγασης, αποτελούν τα κύρια «θετικά» σημεία της διαπραγμάτευσης. Το ζήτημα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), παραμένει ερωτηματικό, κυρίως ως προς τη λειτουργία όσων συμφωνήθηκαν. Επίσης, η απονομή των κύριων συντάξεων με όριο τον Αύγουστο, αποτελεί ένα ακόμα «στοίχημα» για τον ΕΦΚΑ, που είναι άγνωστο εάν θα

κερδηθεί… Ας δούμε πιο αναλυτικά, τι περιλαμβάνει η συμφωνία των δύο πλευρών:

• Κοινωνική αλληλεγγύη

Επίδομα στέγασης: Συμφωνήθηκαν οι παράμετροι για το επίδομα στέγασης, που θα δοθεί το 2019 σε πάνω από 1,3 εκατ. πολίτες, για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των νοικοκυριών με παιδιά, και θα ξεκινάει από τα 70 ευρώ το μήνα και θα φτάνει έως τα 210 ευρώ το μήνα. Το εισοδηματικό όριο θα είναι τα 8.000 ευρώ για ένα άτομο και τα 24.000 ευρώ για οικογένεια.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: H υλοποίηση του ΚΕΑ έχει κριθεί από τους Θεσμούς ως απολύτως επιτυχημένη και το πρόγραμμα παύει να αποτελεί αντικείμενο οποιασδήποτε παρακολούθησης.

Πρόγραμμα αναπηρίας: Το επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης αναπηρίας επεκτείνεται σε τουλάχιστον δύο ακόμη περιοχές (Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Ταυτόχρονα, ο νέος τρόπος διαχείρισης των αιτημάτων σταδιακά επεκτείνεται σε όλη τη χώρα. Με τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας, οι διαδικασίες εξέτασης στα ΚΕΠΑ απλοποιούνται και επιταχύνονται.

• Εργασιακά

Επεκτασιμότητα συλλογικών συμβάσεων: Συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς ο μηχανισμός μέτρησης της κάλυψης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Οι κλαδικές συμβάσεις θα επεκτείνονται εφόσον οι επιχειρήσεις που υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση απασχολούν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, μέγεθος το οποίο θα πιστοποιείται μέσω της αξιοποίησης των στοιχείων του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ”. Ομοίως θα επεκτείνονται και οι διαιτητικές αποφάσεις που ισοδυναμούν με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η συμφωνία αυτή επισφραγίζει την επαναφορά από τον Αύγουστο του 2018 της αρχής της επεκτασιμότητας, η οποία θα επανισχύσει από κοινού με αυτήν την ευνοϊκότερης ρύθμισης όπως έχει ήδη νομοθετηθεί.

Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας: Συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς η ενίσχυση της διαδικασίας μεσολάβησης με παράλληλη διατήρηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία στην κατεύθυνση των όσων ίσχυαν υπό το καθεστώς του ν. 1876/90. Επίσης συμφωνήθηκε ότι η διαιτητική απόφαση θα πρέπει στο εξής να αιτιολογείται ειδικά και ως προς το στοιχείο της αγοραστικής δύναμης του μισθού, γεγονός το οποίο ενισχύει τη θέση των εργαζομένων.

• Κοινωνική ασφάλιση

Συντάξεις: Συμφωνήθηκε να διατηρηθεί το όριο του Αυγούστου, ως καταληκτική περίοδος για την ολοκλήρωση της απονομής συντάξεων, που αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά τα προηγούμενα έτη. Η διαδικασία επιβαρύνει κυρίως τον ΕΦΚΑ, αφού οι Θεσμοί ενδιαφέρονται κυρίως για την απονομή των κύριων συντάξεων.

Επανυπολογισμός συντάξεων: Οι Θεσμοί αποδέχτηκαν τα στοιχεία που παρέθεσε το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, σχεδόν το σύνολο των συντάξεων, έχουν επανυπολογιστεί. Μοναδικό πρόβλημα που εντοπίστηκε αφορά συντάξεις που προέρχονται από εργασία στο εξωτερικό. Σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο επανυπολογισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα