Τι είναι ο θανατηφόρος ιός «Μάρμπουργκ» και πόσο επικίνδυνος είναι

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλοι στην Αφρική.

Η εξαιρετικά μολυσματική ασθένεια είναι παρόμοια με τον Έμπολα, με συμπτώματα όπως πυρετός, μυϊκοί πόνοι, διάρροια, εμετός και, σε ορισμένες περιπτώσεις, θάνατος λόγω υπερβολικής απώλειας αίματος.

Τι είναι ο ιός Μάρμπουργκ

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), κατά μέσο όρο, ο ιός Μάρμπουργκ σκοτώνει τους μισούς από τους ανθρώπους που μολύνει, ενώ προηγούμενες επιδημίες σκότωσαν μεταξύ 24% και 88% των ασθενών.

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη

φορά το 1967, αφού 31 άνθρωποι μολύνθηκαν και επτά πέθαναν σε ταυτόχρονες επιδημίες στο Μάρμπουργκ και τη Φρανκφούρτη στη Γερμανία και στο Βελιγράδι στη Σερβία.

Το ξέσπασμα εντοπίστηκε σε αφρικανικούς πράσινους πιθήκους που εισήχθησαν από την Ουγκάντα.

Όμως ο ιός έχει έκτοτε συνδεθεί και με άλλα ζώα.

Τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν επίσης κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ σε: Γουινέα του Ισημερινού Γκάνα Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό Κένυα Νότια Αφρική Ουγκάντα Ζιμπάμπουε

Σε επιδημία του 2005 στην Αγκόλα έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι.

Ωστόσο, στον υπόλοιπο κόσμο, μόνο δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό Μάρμπουργκ τα τελευταία 40 χρόνια - ένας άνθρωπος στην Ευρώπη και ένας στις ΗΠΑ.

Πού έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα

Πέντε άνθρωποι έχουν πεθάνει στη βορειοδυτική περιοχή Kagera της Τανζανίας. Τρεις άλλοι άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και οι αρχές εντοπίζουν 161 επαφές.

Αυτό ακολουθεί ένα κρούσμα στην Ισημερινή Γουινέα τον Φεβρουάριο, το οποίο είναι γνωστό ότι μόλυνε εννέα άτομα και σκότωσε επτά.

Τα συμπτώματα πυρετό έντονο πονοκέφαλο μυϊκούς πόνους Αυτό συχνά ακολουθείται, τρεις ημέρες αργότερα, από: υδαρής διάρροια πόνο στο στομάχι ναυτία εμετό

Πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αιμορραγούν από διάφορα σημεία του σώματος, και ορισμένοι πεθαίνουν οκτώ έως εννέα ημέρες μετά την πρώτη νόσηση, λόγω της ακραίας απώλειας αίματος και του σοκ.

Πώς μεταδίδεται ο ιός

Οι αφρικανικοί πράσινοι πίθηκοι και οι χοίροι μπορούν να τον μεταφέρουν όπως και η αιγυπτιακή νυχτερίδα.

Μεταξύ των ανθρώπων, μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών και της επαφής με μολυσμένα σκεπάσματα.

Ακόμη και όταν οι άνθρωποι έχουν αναρρώσει, το αίμα ή το σπέρμα τους μπορεί να παραμείνει μολυσματικό για πολλούς μήνες μετά.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Δεν υπάρχουν ειδικές θεραπείες ή εμβόλιο για τον ιό.

Αλλά αναπτύσσεται μια σειρά από προϊόντα αίματος, φάρμακα και ανοσοθεραπείες, λέει ο ΠΟΥ.

Οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να ανακουφίσουν τα συμπτώματα δίνοντας στους ασθενείς άφθονα υγρά και χρησιμοποιώντας μεταγγίσεις για να αντικαταστήσουν το χαμένο αίμα.

Πώς μπορεί να περιοριστεί

Οι άνθρωποι στην Αφρική θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε πολύ κρέας.

Επίσης πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με χοίρους σε περιοχές με κρούσματα, λέει ο ΠΟΥ.

Οι άνδρες που έχουν προσβληθεί από τον ιό θα πρέπει να χρησιμοποιούν προφυλακτικά για ένα χρόνο μετά την έναρξη των συμπτωμάτων ή μέχρι το σπέρμα τους να εξεταστεί δύο φορές αρνητικά για τον ιό.

Όσοι θάβουν ανθρώπους που έχουν πεθάνει από τον ιό θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να αγγίζουν το σώμα.

Πηγή: BBC

#ΙΟΣ #ΘΑΝΑΤΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μάρμπουργκ,marbourgk