Θετική η ΚΕΔΕ στην μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Θετικό χαρακτηρίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), το άνοιγμα της συζήτησης για τη φορολογική αποκέντρωση και τη μεταφορά σχετικών αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, μ΄αφορμή τις σχετικές δηλώσεις του προέδρου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Στις 12 το μεσημέρι πολυμελής αντιπροσωπεία του Διοικητικού της Συμβουλίου, συναντάται με τον πρόεδρο της ΝΔ, στα γραφεία

του κόμματος, για να συζητήσει αυτή την πρόταση με όλες τις παραμέτρους της. «Πιστεύουμε στη φορολογική αποκέντρωση και γενικότερα στην αποκέντρωση» αλλά αυτό πρέπει να σημαίνει πρόσθετους πόρους στους δήμους και όχι αφαίρεση ή μείωση των τωρινών, τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στη συνεδρίαση του ΔΣ της, που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα.

Ο κ. Πατούλης επισήμανε ότι ο φόρος των ακινήτων σ΄όλες τις χώρες αξιοποιείται στο σύνολό του από τους δήμους, ενώ σημείωσε ότι μέχρι τώρα η Αυτοδιοίκηση έχει επιδείξει την κοινωνική της αλληλεγγύη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (άποροι , πολύτεκνοι ΑΜΕΑ κ.α.), με απαλλαγές πληρωμής δημοτικών τελών κ.α. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ακόμη ότι οι δήμοι δεν έχουν μηχανισμό για την είπσραξη αυτού του φόρου, γι αυτό είπε, πρέπει να συνεχιστεί να τον εισπράττει το κράτος αλλά να τον αποδίδει στην Αυτοδιοίκηση στο σύνολό του και να μην παρακρατεί μέρος του, όπως συμβαίνει με άλλες περιπτώσεις.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης τάχθηκε υπέρ της φορολογικής αποκέντρωσης, χωρίς όμως περαιτέρω φορολογικής επιβάρυνσης των πολιτών. Τόνισε ότι είναι θετικό ότι ξεκίνησε η σχετική συζήτηση, σημειώνοντας ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να διεξαχθεί με σοβαρότητα και όχι να αποτελέσει «μέρος της κόντρας του διπολισμού».

Επίσης, ζήτησε οι πόροι αυτοί που θα συνεισφέρουν οι δημότες να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα αλλά και εξορθολογισμό του συνόλου των φόρων και τελών που επιβαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία. Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, χαρακτήρισε ατεκμηρίωτες τις σχετικές προτάσεις που διατύπωσε στην ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είπε ότι είναι απόρροια «της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης Σχολής Σκέψης που παρουσίασε εκεί».

Σύμφωνα με τον κ. Μπίρμπα, αυτό για το οποίο μίλησε ο κ. Μητσοτάκης ήταν «μεταφορά ευθυνών στη Αυτοδιοίκηση με λιγότερους πόρους σ΄αυτήν και παγίωση των διαφορών μεταξύ των δήμων». Επίσης, ανάφερε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει θετικά δείγματα, όπως με τον «Φιλόδημο», «χωρίς να έχει προχωρήσει σε μεγάλες τομές». Από τη «Λαική Συσπείρωση» η Δημοτική Σύμβουλος Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη τόνισε ότι η παράταξή τους διαφωνεί ριζικά με το περιεχόμενο και την κατεύθυνση που γίνεται η συζήτηση για τον ΕΝΦΙΑ. «Εμείς θεωρούμε ότι οι δήμοι θα πρέπει να είναι δημόσιο και να καλύπτονται από το κράτος το σύνολο των αναγκών που έχουν οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες. Θέλουν τους δήμους να μαζεύουν φόρους από τους πολίτες. Να είναι το μακρύ χέρι του εισπρακτικού μηχανισμού τους» είπε η ίδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα