Θετικά είδαν το σχέδιο Τσίπρα για το ιδιωτικό χρέος οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς

Με ιδιαίτερα θερμό τρόπο υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι φορέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των καταναλωτικών ενώσεων και των συλλογικοτήτων δανειοληπτών το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης που παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

Παίρνοντας, τον λόγο αμέσως μετά τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και τη Λούκα Κατσέλη, εκφράστηκαν

όλοι ανεξαιρέτως με θετικό τρόπο, διατυπώνοντας παράλληλα ερωτήματα για συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου, ιδίως για τη δεσμευτικότητα των δανειστών στις λύσεις που θα προσδιορίζει η εξωδικαστική πλατφόρμα, καθώς και προβληματισμούς για την έκταση του προβλήματος στην ελληνική κοινωνία.

Μάλιστα, οι περισσότεροι από αυτούς ζήτησαν να υπάρξει περισσότερη διαβούλευση μεταξύ των φορέων και του ΣΥΡΙΖΑ, αφού μπορέσουν να επεξεργαστούν καλύτερα το σχέδιο.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος τόνισε ότι τον βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο οι προτάσεις, σημειώνοντας, δε, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να «άκουσε και τις προτάσεις των φορέων» το προηγούμενο διάστημα.

Τόνισε, επίσης, πως οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως τα τελευταία χρόνια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βιώσει 10 χρόνια μνημονίων, δύο χρόνια πανδημίας και μια ενεργειακή κρίση με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να έχουν φτάσει να χρωστούν για ένα δάνειο 100.000 ευρώ τώρα 400.000!

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Ε.Κ.ΠΟΙ.Ζ.Ω., Παναγιώτα Καλαποθαράκου, χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις θεσμικές προτάσεις του κυρίου Τσιπρα, όπως αυτή για τη δημιουργία ειδικού υφυπουργείου και βρήκε ευρύτερα το σχέδιο να κινείται σε θετική κατεύθυνση. Χαρακτήρισε, ακόμη, πολύ σημαντική την πρόβλεψη ότι θα είναι υποχρεωμένοι οι δανειστές να κάνουν πρόταση συμβιβασμού, διατύπωσε όμως τον προβληματισμό πως αυτή θα πρέπει να είναι η κατάλληλη, δηλαδή να είναι προσαρμοσμένη στις εξατομικευμένες, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες του νοικοκυριού.

Επίσης, ζήτησε να θεσμοθετηθεί ένα ορισμένο περιθώριο κέρδους για τα δάνεια που αγοράζουν σε πολύ χαμηλή τιμή τα funds, αλλά και το δικαίωμα προαίρεσης του δανειολήπτη, δηλαδή η δυνατότητα να αγοράζει το δάνειο σε λίγο μεγαλύτερη τιμή από αυτή που έχει συμφωνηθεί μεταξύ τράπεζας και fund.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Δανειοληπτών, Ευάγγελος Κρητικός έκρινε πως το σχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, προτείνοντας, επιπλέον, τη δημιουργία ενός δημοσίου εθνικού μητρώου όπου οι εξωχώριες εταιρείες - funds «του ενός δολαρίου», που αυτή τη στιγμή κατέχουν στη χώρα μας πάνω από 700.000 ακίνητα, να είναι υποχρεωμένες να ονομαστικοποιήσουν τις μετοχές τους και το ποιοι είναι οι πραγματικοί κάτοχοι, αλλά και να δικαιολογήσουν από πού προέρχονται τα κεφάλαιά τους.

Ο αντιπρόεδρος του ΙΝΚΑ, του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Άγγελος Πιλάτης, έκανε λόγο για θετική πρόταση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της υποχρεωτικότητας συμμετοχής στην πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού των τραπεζών και των fund, αλλά και της αποδοχής της όποιας απόφασης προκύπτει.

Ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Γιώργος Μελισσάρης, χαρακτήρισε την πρόταση ρηξικέλευθη, ευχόμενος στον Αλέξη Τσίπρα να έχει τη δυνατότητα την εφαρμόσει, εκτιμώντας ότι σε περίπτωση πλήρους εφαρμογής της θα βοηθήσει τον δανειολήπτη και κυρίως τον ευάλωτο δανειολήπτη που θέλει να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία.

Εξέφρασε, πάντως, προβληματισμό για τον αν θα κριθεί θετικά η συνταγματικότητας μιας σχετικής νομοθετικής ρύθμισης. Επίσης, διατύπωσε ερώτημα αναφορικά με το ποιός θεσμός θα κρίνει τη μόνιμη αδυναμία του δανειολήπτη, ώστε στη συνέχεια να παίρνει το πράσινο φως ένταξης στην πλατφόρμα συμβιβασμού.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, σημειώνοντας πως είναι η πρώτη φορά που ο κλάδος τους συμμετέχει (προσκαλείται) σε μια τέτοια συζήτηση, αλλά και απ’ τις λίγες που πραγματικά γίνεται μια τόσο ουσιαστική συζήτηση, χαρακτήρισε το σχέδιο «αναλυτικό».

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας, συνεχάρη τον κύριο Τσίπρα για την πρωτοβουλία, να παρουσιάσει σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα και με μια πρωτόγνωρη διαδικασία, ένα σχέδιο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δίνει διέξοδο. Τόνισε, ακόμη την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δόσεων για τους συνεπείς δανειολήπτες (εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων), που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 30%, αλλιώς θα έχουμε τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΣΥΡΙΖΑ #ΧΡΕΟΣ #ΦΟΡΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα