Θεσσαλονίκη, κατάληψη Terra Incognita: Αυτά βρήκε η αστυνομία μετά την εκκένωση

Κατάληψη Terra Incognita στη Θεσσαλονίκη: Έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια, η Ελληνική Αστυνομία έβαλε τέλος στην κατάληψη ακινήτου από αντιεξουσιαστές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Επρόκειτο για την αποκαλούμενη «κατάληψη Terra Incognita (άγνωστη γη)», στην οποία είχαν προχωρήσει αντιεξουσιαστές τον Φεβρουάριο του 2004. Το κτίριο ανήκει στο Αριστοτέλειο

Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τάσκου Παπαγεωργίου και Ολύμπου, περίπου 200 μέτρα μακριά από το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Με μία αστραπιαία και συντονισμένη επιχείρηση, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. -παρουσία εισαγγελέα- πραγματοποίησαν χθες νωρίς το πρωί έφοδο στο κτίριο, στο εσωτερικό του οποίου δεν βρισκόταν κανείς. Με κλούβες των ΜΑΤ απέκλεισαν το σημείο και άρχισαν τις έρευνες, οι οποίες διήρκεσαν έως αργά το απόγευμα. Η επιχείρηση εκκένωσης θεωρείται ένα ακόμη βήμα για την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων, των εμπόρων και των επισκεπτών της περιοχής.

Ένα μικρό οπλοστάσιο στην κατάληψη

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», στους χώρους του κτιρίου βρέθηκε ένα μικρό οπλοστάσιο, όπως: αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, γκαζάκια τυλιγμένα με φυτίλια και πλάκες παραφίνης, πλήθος από κράνη, πυροσβεστήρες και αντιασφυξιογόνες μάσκες. Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κροτίδες προσαρμοσμένες σε γκαζάκια, δοχεία με εύφλεκτο υλικό, ξύλινες ασπίδες με εσωτερική χειρολαβή, κοντάρια, ένας σταθερός και ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, γραφομηχανή παλαιού τύπου, μεγάλου μεγέθους τυπογραφική μηχανή και μηχάνημα κοπής χάρτου, πλαστή αστυνομική ταυτότητα, χρηματικό ποσό 1.500 ευρώ καθώς και βιβλίο οικονομικών συνεισφορών.

Η ομάδα Terra Incognita φέρεται να έχει αναλάβει την ευθύνη για μία σειρά επιθέσεων, όπως στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., Στράτου Σιμόπουλου. «Η Ελληνική Αστυνομία εκκένωσε το υπό κατάληψη ορμητήριό της στην περιοχή της πλατείας Διοικητηρίου. Μεταξύ άλλων βρήκε και υλικό για κατασκευή μολότοφ. Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο προχωρούν, όπως είχαν δεσμευτεί στη Θεσσαλονίκη, το σχεδιασμό τους. Δεν μας χρειάζονται παρόμοια “κύτταρα πολιτισμού”», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής.

Επίσης, το βράδυ της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου 2019 μέλη της ίδιας ομάδας έγραψαν σύνθημα με σπρέι και πέταξαν τρικάκια στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διαμένει εφέτης εισαγγελέας στην Καλαμαριά. Νωρίτερα την ίδια μέρα, είχαν πραγματοποιήσει «παρέμβαση» έξω από μεγάλο κεντρικό πολυκατάστημα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, πετώντας τρικάκια.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης, άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην περιοχή κοντά στο κτίριο που είχε αποκλειστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα, επιχείρησαν να το προσεγγίσουν αλλά τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. τους σταμάτησαν χωρίς να σημειωθούν έκτροπα.

Λίγη ώρα αργότερα, η Terra Incognita εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι το κτίριο «αποτελεί κέντρο αγώνα και σημείο αναφοράς για το αναρχικό κίνημα της πόλης». Σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας, κατά την επιχείρηση οι αστυνομικοί «κατάσχεσαν υλικοτεχνικό εξοπλισμό και δέσμευσαν μεγάλο κομμάτι των υποδομών που υπήρχαν στο εσωτερικό του. Πιο συγκεκριμένα, κατασχέθηκε εξοπλισμός από τις ακόλουθες κινηματικές υποδομές που στεγάζονται στην κατάληψη: ιατρείου πρώτων βοηθειών, γυμναστηρίου, βιβλιοθήκης, τυπογραφείου και επίσης μεγάλου μεγέθους αρχείο από αφίσες και έντυπο υλικό πολλών δεκαετιών».

«Οι καταλήψεις και οι δομές μας είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στον αγώνα για την κοινωνική επανάσταση και την αναρχία, καθώς και στις καθημερινές μας αντιστάσεις απέναντι στον κόσμο της εξουσίας. Σίγουρα μια τέτοια κίνηση αποτελεί σημαντικό χτύπημα στο σύνολο του κινήματος. Ομως τα κτίρια ανακαταλαμβάνονται. Οι δομές ξαναχτίζονται. Οι σχέσεις και οι ζυμώσεις που συντελούνται μέσα σε αυτά δεν μπορούν ποτέ να κατασταλούν από κανένα κράτος, κανέναν μπάτσο και καμία εξουσία. Αυτό που έχει σημασία είναι η συνέχιση του αγώνα απέναντι στο κράτος, το κεφάλαιο και κάθε εξουσία. Αγώνας που θα συνεχίζεται όσο συνεχίζει να υπάρχει στις καρδιές και στα μυαλά μας η ιδέα της ελευθερίας και της αναρχίας», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα