Θες Στεγαστικό Δάνειο; Δες πόσο μπορείς να πάρεις και πώς!

Τον τελευταίο χρόνο οι Τράπεζες προσπαθούν με μικρά αλλά σταθερά βήματα να ανοίξουν ξανά την αγορά των στεγαστικών δανείων. Για τον σκοπό αυτό, προσφέρουν πολύ χαμηλά επιτόκια & αρκετά νέα προνόμια, ακόμη και τη δυνατότητα σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια του δανείου.

Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς ότι είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να αγοράσεις το… σπίτι των ονείρων σου.

Παρόλα αυτά, ξέρεις ότι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές

που οι Τράπεζες χρηματοδοτούσαν το 100% της αγοράς ενός ακινήτου.  Για να αποκτήσεις σήμερα το σπίτι που επιθυμείς, θα πρέπει να έχεις στην άκρη ένα σεβαστό ποσό, καθώς η τραπεζική χρηματοδότηση  είναι max έως το 80% της εμπορικής αξίας του ακινήτου.

Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για στεγαστικό δάνειο;

Σήμερα, στεγαστικό δάνειο μπορείς να πάρεις μόνο αν έχεις τη δυνατότητα να διαθέσεις από τις αποταμιεύσεις σου το 20 - 30% της αξίας του σπιτιού. Βασική προϋπόθεση η δόση του δανείου να μην ξεπερνά το 40% του εισοδήματός σου και να πληροίς τα υπόλοιπα κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες (να μην είσαι στον Τειρεσία κλπ).

Π.χ. αν για το σπίτι που έχεις… βάλει στο μάτι πρέπει να δαπανήσεις 200.000€,  θα πρέπει να βάλεις από την τσέπη σου τουλάχιστον 40.000€, αφού μόνο έτσι η Τράπεζα θα εξετάσει να σου χορηγήσει στεγαστικό δάνειο.

 Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό που δεσμεύεσαι να δαπανήσεις από τα δικά σου χρήματα για την αγορά του σπιτιού,  τόσο ευνοϊκότεροι ενδέχεται να είναι οι όροι του δανείου γιατί η Τράπεζα αναλαμβάνει μικρότερο ρίσκο και σε αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Ποια είναι η διαδικασία για να πάρεις το δάνειο;

Ας δούμε τα 10 απαραίτητα βήματα και τις προϋποθέσεις για να πάρεις στεγαστικό δάνειο και να φτιάξεις το κάστρο σου

Ενημέρωση

Συγκρίνεις όλα τα Στεγαστικά Δάνεια που προσφέρουν οι τραπεζικοί οργανισμοί.

Επιλογή

Με βάση το προσωπικό και οικονομικό σου προφίλ επιλέγεις την καλύτερη λύση χρηματοδότησης για την κατοικία σου.

Αίτηση Δανείου

Υποβάλεις την αίτηση ενδιαφέροντος για το επιθυμητό στεγαστικό πρόγραμμα καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την οικονομική προέγκριση.

Οικονομική Προέγκριση

Σε αυτό το στάδιο, η Τράπεζα αξιολογεί τα στοιχεία που έχεις υποβάλλει (εισοδήματα, επαγγελματική κατάσταση, λοιπές δανειακές υποχρεώσεις, ποσοστό αυτοχρηματοδότησης δανείου) για να διαπιστώσει εάν έχεις τη δυνατότητα να ανταποκριθείς στις μηνιαίες δόσεις του δανείου.

Συνήθως, η μηνιαία δόση δεν πρέπει να υπερβαίνει το 30 - 40% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός σου.

Νομικός & Τεχνικός Έλεγχος

Πραγματοποιείται Τεχνικός και Νομικός έλεγχος του ακινήτου, δηλαδή εκτίμηση της εμπορικής του αξίας από μηχανικό της Τράπεζας & έλεγχος όλων των νομικών θεμάτων που σχετίζονται με το ακίνητο.

Οριστική Έγκριση

Με την επιτυχή ολοκλήρωση του Τεχνικού & Νομικού ελέγχου, λαμβάνεις την τελική έγκριση από την Τράπεζα.

Δανειακή Σύμβαση

Για την προετοιμασία των συμβατικών εγγράφων του δανείου απαιτείται η προσκόμιση του προσχεδίου συμβολαίου και του οριστικού συμβολαίου (στην περίπτωση αγοράς).

Παράλληλα, υπογράφεται η αίτηση εκταμιεύσεως και η πάγια εντολή είσπραξης  της δόσης από τον συνδεδεμένο λογαριασμό καταθέσεων.

Εγγραφή Προσημείωσης Υποθήκης

Γίνεται προσημείωση υποθήκης και καταχώρηση της προσημείωσης στο υποθηκοφυλακείο.

Ασφάλιση Προσημειωμένου Ακινήτου

Ασφαλίζεται το προσημειωμένο ακίνητο. Το ακίνητο ασφαλίζεται για όλη την περίοδο του δανείου έναντι κινδύνων πυρκαγιάς, έκρηξης και σεισμού ή άλλων πιθανών κινδύνων. Επιπλέον, σε αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει και ασφάλιση ζωής του δικαιούχου.

Εκταμίευση Δανείου

Πραγματοποιείται η εκταμίευση του ποσού δανείου που έχεις λάβει.

Τι είναι το LTV και γιατί σε αφορά;

Ένα σημαντικό στοιχείο στη διαδικασία χορήγησης ενός στεγαστικού δανείου είναι ο λόγος του ποσού του δανείου προς την αξία του ακινήτου ή Loan to Value ratio (LTV). Πρόκειται για έναν δείκτη που χρησιμοποιείται διεθνώς από το τραπεζικό σύστημα και στην ουσία δείχνει το πόσο «καλυμμένη» είναι η Τράπεζα για το δάνειο που δίνει.

Αυτό που ενδιαφέρει εσένα που θέλεις να πάρεις στεγαστικό είναι ότι το LTV καθορίζει το ποσοστό της εμπορικής αξίας του ακινήτου το οποίο χρηματοδοτείται από την Τράπεζα, δηλαδή τα χρήματα που θα σου δώσει η Τράπεζα για να αγοράσεις το σπίτι. Κατ’ επέκταση καθορίζει και το μέρος της αγοράς που πρέπει να καλυφθεί με ίδια κεφάλαια, δηλαδή από τις οικονομίες σου.

Δες πόσο στεγαστικό δάνειο μπορείς να πάρεις βάσει των οικονομικών σου δυνατοτήτων εύκολα και γρήγορα με τον νέο υπολογιστή δανείου του money-market.gr, της νέας υπηρεσίας του insurancemarket.gr που έχει στόχο να γίνει ο σύμμαχος των οικονομικών σου!

Money-market.gr

 

Keywords
Αναζητήσεις
στεγαστικο δανειο βηματα
Τυχαία Θέματα