Θεμιστοκλέους: Τον Μάιο θα έχουν εμβολιαστεί οι ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Πρωτοβάθμιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, τον Μάιο θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων ενώ μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1 εκατ. εμβολιασμένους πολίτες τουλάχιστον με 1 δόση.

Η πορεία των εμβολιασμών εξελίσσεται και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 29 χιλιάδες εμβολιασμοί. Συνολικά, από το ξεκίνημα της επιχείρησης «Ελευθερία» μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 1.464.000 εμβολιασμοί.

993 χιλιάδες συμπολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση με το ποσοστό εμβολιαστικής

κάλυψης φτάνει το 9,74%. Με τις 2 δόσεις έχουν εμβολιαστεί 471 χιλιάδες Έλληνες. Έτσι αύριο μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1 εκατ. εμβολιασμένους πολίτες τουλάχιστον με 1 δόση.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μάλιστα, αναμένεται τον Μάιο να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.

Από την Παρασκευή (19/3) έχει ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τα άτομα με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου (ομάδα Α). Mέχρι στιγμής έχουν κλειστεί περισσότερα από 100 χιλιάδες ραντεβού και σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των μεταμοσχευμένων στη χώρα μας.

Ο εμβολιασμός των ειδικών κατηγοριών, όπως οι μεταμοσχευμένοι και τα άτομα που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις αρχές Μαρτίου - τουλάχιστον η 1η δόση.

Δυνατότητα ένταξης στην ομάδα Α με τα υποκείμενα νοσήματα που δικαιούνται τώρα τον εμβολιασμό

Από την 31 Μαρτίου θα ενεργοποιηθεί στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, αίτηση όπου πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση έτσι ώστε να ενταχθούν - αν δεν είναι και πιστεύουν ότι ανήκουν - στην ομάδα Α με τα υποκείμενα νοσήματα. Αυτό αφορά κυρίως πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Παραδείγματος χάριν, αν ένα άτομο έχει νόσημα το οποίο ανήκει στην ομάδα Α αλλά πραγματοποίησε όλες τις διαδικασίες - από τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φαρμακευτική αγωγή- εκτός του συστήματος ηλεκτρ. συνταγογράφησης (π.χ. στο εξωτερικό ή με ιδιωτικές καταβολές) τότε θα μπορεί ο θεράπων ιατρός να υποβάλει αίτηση ώστε ο ασθενής να συμπεριληφθεί στην ομάδα Α.

Επίσης για τις πολύ σπάνιες και εξειδικευμένες παθήσεις, θα υπάρχει δυνατότητα ο θεράπων ιατρός να υποβάλει αίτηση έτσι ώστε να εξετάζει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Στις περιπτώσεις που έχουμε μία πρόσφατη διάγνωση, τότε ο γιατρός με τον οποίο συνταγογράφησε είτε τη διάγνωση είτε τη φαρμακευτική αγωγή και πληροί ο πολίτης τα κριτήρια για την ένταξη στην ομάδα Α, τότε η ΗΔΙΚΑ θα επικαιροποιεί τα στοιχεία σε εβδομαδιαία βάση και θα εντάξει και τον συγκεκριμένο ασθενή ώστε να μπορεί να εμβολιαστεί.

Ο κ. Θεμιστοκλέους, σημείωσε ότι στις 26 Μαρτίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε να μπορούν να κλείσουν ραντεβού, η ηλικιακή ομάδα 70 -74 και στις αρχές Απρίλιου θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού η ηλικιακή ομάδα 65-69.

Παραδόσεις εμβολίων για τον Απρίλιο - Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα, ανοίγουν σύντομα 2 MEGA εμβολιαστικά κέντρα

Keywords
Τυχαία Θέματα