«Θα πληρώσουμε ακριβά την απομάκρυνση μας, ως χώρα, από την επιστήμη και τις προτάσεις της!»

Ο καθηγητής Αστροφυσικής Λουκάς Βλάχος σε μια ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στηλιτεύει την αδιαφορία της χώρας μας για την επιστήμη και τη συστηματική αγνόηση των προτάσεων των επιστημόνων.

«Η Ελλάδα έχει δύο επιλογές, ή να επενδύσει και να εφαρμόσει τα συμπεράσματα της επιστήμης, ή να εξαφανιστεί από το χάρτη και να παραδοθεί στη τύχη της και πιθανά στον αφανισμό», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής γράφει στην ανάρτησή του:

«Οι μετεωρολόγοι μας ειδοποίησαν νωρίς για αυτό που έρχεται

αλλά δεν δώσαμε σημασία. Το εθνικό αστεροσκοπείο μίλησε νωρίς για όλα όσα τα μοντέλα τους και τα στοιχεία από τους δορυφόρους μας λένε, αλλά δεν δώσαμε σημασία.

Η διαστημική επιστήμη μπορεί να βοηθήσει την έγκαιρη πρόληψη από τις μεγάλες πυρκαγιές αλλά δεν ακούμε αυτά που προτείνουν οι επιστήμονες.

Μεγάλες μερίδες του πληθυσμού υποτίμησαν την επιστήμη τη δύσκολη περίοδο του κορονοϊού. Ευτυχώς το κράτος τους αγνόησε. Η περίοδος αυτή θα επιστρέψει πιθανά με άλλο ιό.

Προσπαθούμε να γελοιοποιήσουμε τους σεισμολόγους αλλά ευτυχώς κάποια βήματα έγιναν.

Αδιαφορήσαμε για τους επιστήμονες που μίλησαν για την προετοιμασία του πληθυσμού για τις μεγάλες πλημύρες. Οι επιστήμονες δεν μίλησαν μόνο για αντιπλημμυρικά έργα, είπαν πολλά και για τη στρατηγική διαχείριση της κρίσης από τους πολίτες και από το οργανωμένο κράτος.

Μηνύματα έχουμε ήδη πάρει αρκετά για να καταλάβουμε ότι οι πλημμύρες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο πλέον.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα συνεχώς υποχωρεί στις διεθνείς αξιολογήσεις και η υποβάθμιση των εκπαιδευτικών σε όλα τα επίπεδα, και κυρίως στους μισθούς τους, που δύσκολα καλύπτουν πλέον τα ενοίκια σε κάποιες περιοχές, αφήνει το εκπαιδευτικό μας σύστημα στην τύχη του.

Οι κραυγές των επιστημόνων για την διάλυση των ΑΕΙ και το σκόρπισμα σε πόλεις και χωριά αντιμετωπίζεται από τη κοινωνία με αδιαφορία η με προτάσεις που θα χειροτερεύσουν τη κατάσταση.

Οι προτάσεις των επιστημόνων για την αυξανόμενη βία στη κοινωνία και ιδιαίτερα στα ΑΕΙ αγνοούνται συστηματικά.

Η μεγάλη βόμβα του brain drain και της υπογεννητικότητας που σύντομα θα μας εξαφανίσει από το χάρτη, όπως επισημαίνουν με νούμερα και πίνακες οι ειδικοί, μας αφήνει παντελώς αδιάφορους.

Η ενίσχυση της έρευνα έχει αγγίξει απίστευτα χαμηλά επίπεδα και φέτος. Από τα 400 ερευνητικά βραβεία που μοίρασε σε νέους/νεες επιστήμονες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, μόνο 2 δόθηκαν στην Ελλάδα και το 1 δόθηκε σε ερευνήτρια που ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ από το 2011.

Θα θυμάστε ότι η σημερνή κυβέρνηση ανέθεσε σε μια επιτροπή σοφών να χαράξει ένα στρατηγικό επιστημονικό σχέδιο μεγάλης πνοής για όλους τους τομείς (υγεία, παιδεία, διοίκηση, δικαιοσύνη, γεωργία, μεγάλα έργα κλπ) δραστηριότητας του κράτους. Το σχέδιο κατέληξε στα σκουπίδια γιατί πρότεινε ραγδαίες μεταρρυθμίσεις που η κοινωνία τις αποκρούει με φανατισμό.

Η πρόταση μου είναι ότι η χώρα μας έχει δυο επιλογές:

- ή να επενδύσει και να εφαρμόσει τα συμπεράσματα της επιστήμης,
- ή να εξαφανιστεί από το χάρτη και να παραδοθεί στη τύχη της και πιθανά στον αφανισμό.

Φαίνονται ακραία αυτά που γράφω, αλλά και τα φαινόμενα που ζήσαμε φέτος ήταν ακραία. Η συχνότητα τους δεν προβλέπεται ότι θα ελαττωθεί με το χρόνο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα πάντα της
σύγχρονης επιστήμης για τη πορεία της κλιματικής αλλαγής».

#ΕΛΛΑΔΑ #ΕΠΙΣΤΗΜΗ #ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ #ΣΕΙΣΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
«Θα πληρώσουμε ακριβά την απομάκρυνση μας,  ως χώρα,από την επιστήμη και τις προτάσεις της!»