Θα φέρουν οι κλιματολογικές συνθήκες του καλοκαιριού μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού;

Μπορούμε να ελπίζουμε ότι το καλοκαίρι, οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία θα περιορίσουν τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού. Τι λένε οι ειδικοί σχετικά με αυτό; Τι γνωρίζουμε με στοιχεία και τι εκτιμάται σε σύγκριση με άλλους κορονοϊούς;

 

Το κλίμα και η μεταδοτικότητα του κορονοϊού

Κλιματολογικοί παράγοντες όπως η θερμοκρασία και η υγρασία επηρεάζουν σημαντικά την επιβίωση των παθογόνων στο περιβάλλον και συνεπώς στη μολυσματικότητα τους. Έχει αποδειχθεί ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και η χαμηλή

σχετική υγρασία (RH) ευνοούν την εξάπλωση του ιού της γρίπης, σε αντίθεση με τις υψηλές θερμοκρασίες ή την υψηλή υγρασία.

Τιμές σχετικής υγρασίας (RH) άνω του 40% βρέθηκε ότι δυσχεραίνουν την επιβίωση πολλών ιών, συμπεριλαμβανομένων των κορονοϊών, αν και η σχέση της μεταδοτικότητας των ιών με τη θερμοκρασία και την υγρασία φαίνεται να είναι πολύπλοκη.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η επίδραση των κλιματολογικών παραγόντων στη μολυσματικότητα των λοιμωδών νοσημάτων δεν έχει σταθερό πρότυπο και για μερικά νοσήματα ο ρυθμός μετάδοσης είναι υψηλότερος τους θερινούς μήνες, ενώ για άλλα ισχύει το αντίθετο.

Ο ρυθμός μετάδοσης και το πώς διαφοροποιείται κατά τη διάρκεια του έτους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που καθορίζουν την εποχικότητα των νοσημάτων.

Οι Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παρασκευής (Ιατρική Σχολή), Νίκος Θωμαΐδης (Τμήμα Χημείας) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνόψισαν τα δεδομένα που αφορούν στην επίδραση του κλίματος στον SARS-CoV-2.

Η επίδραση του κλίματος στον SARS-CoV-2

Μετά την έλευση του πρώτου πανδημικού κύματος του SARS-CoV-2 προκύπτει το ερώτημα αν η διασπορά του ιού θα ελεγχθεί με την εφαρμογή προληπτικών παρεμβάσεων όπως συνέβη και με τον αντίστοιχο κορονοϊό SARS-CoV-1, ή αν θα ακολουθήσει παρόμοια πορεία με τον ιό της γρίπης που εμφανίζει εποχικότητα μετά την εξάπλωση του πανδημικού κύματος.

Η δυναμική της πανδημίας καθώς και της μετά πανδημικής εποχής του SARS-CoV-2 θα εξαρτηθούν από παράγοντες όπως η εποχική διαφοροποίηση στη μολυσματικότητα του ιού λόγω κλιματολογικών συνθηκών, η διάρκεια και το εύρος της ανοσίας, το εύρος της διασταυρούμενης ανοσίας μεταξύ SARS-CoV-2 και άλλων κορονοϊών, καθώς και η χρονική διάρκεια και αποτελεσματικότητα των προληπτικών παρεμβάσεων.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο news4health.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα