«Τετ α Τετ» Μπλίνκεν - Λαβρόφ για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο, «Θα στηρίζουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί»

Ο Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε για λίγο με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρειαστεί.

Ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, συναντήθηκε για λίγο με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ινδία.

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο τους μιλούν πρόσωπο με πρόσωπο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο.

Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι η συζήτηση στο Δελχί διήρκεσε λιγότερο από 10 λεπτά.

Ο Μπλίνκεν είπε επίσης στον Λαβρόφ ότι η Ρωσία θα πρέπει να απελευθερώσει τον Πολ Γουίλαν, έναν φυλακισμένο Αμερικανό πολίτη, και ότι η Ρωσία θα πρέπει να επανέλθει στη συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων New START από την οποία αποχώρησε πρόσφατα.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπλίνκεν διέψευσε τον κ. Λαβρόφ από κάθε ιδέα ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία κλονίζεται.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι ο Μπλίνκεν ζήτησε να μιλήσει με τον Λαβρόφ.

Η τελευταία φορά που συναντήθηκαν οι δύο τους ήταν στη Γενεύη τον Ιανουάριο του 2022.

Τόσο ο Λαβρόφ όσο και ο Μπλίνκεν σχολίασαν τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Δελχί.

Σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προσπαθούν να επηρεάσουν ουδέτερα κράτη να καταδικάσουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Η Δύση συνεχίζει τις προσπάθειές της να πιέσει τους πάντες και τα πάντα»

Ο Μπλίνκεν φέρεται να είχε συνομιλίες με κορυφαίους διπλωμάτες κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Δελχί για να επιβεβαιώσει την υποστήριξη στην Ουκρανία.

Σε μια κλειστή συνεδρίαση της ομάδας το πρωί της Πέμπτης, ο Μπλίνκεν επανέλαβε την καταδίκη του πολέμου.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να καλούμε τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο και να αποσυρθεί από την Ουκρανία για χάρη της διεθνούς ειρήνης και της οικονομικής σταθερότητας», είπε, σύμφωνα με το κείμενο που δόθηκε στους δημοσιογράφους από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε την καταδίκη του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, όπου συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης.

#ΜΠΛΙΝΚΕΝ #ΛΑΒΡΟΦ #ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #ΠΟΛΕΜΟΣ_ΣΤΗΝ_ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα