Τέσσερις ημέρες πριν την τραγωδία στο Μάτι, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας έδινε συμβουλές, δηλώνοντας πανέτοιμος (videο)

Συνέντευξη στην ΕΡΤ, 4 ημέρες πριν την τραγωδία στο Μάτι, έδινε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής προστασίας, δίνοντας μάλιστα συμβουλές και δηλώνοντας πανέτοιμος για την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών.

Ο Γιάννης Καπάκης, αν και άμεσα εμπλεκόμενος της υπόθεσης, δεν έχει δώσει σημεία ζωής μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι.

Ο ίδιος, έφυγε το 2013 από το Σώμα με το βαθμό του Αρχιπυράρχου και τη χρονιά εκείνη έγινε μέλος της Κίνησης Ιδεών «Πράττω» με πρόεδρο τον Νίκο Κοτζιά

και μέλος τον Νίκο Τόσκα.

Διεκδίκησε το δήμο στο νησί του, αλλά οι φιλικές σχέσεις με τους δύο υπουργούς του έδωσαν το εισιτήριο για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Ελειπε στο νησί

Πληροφορίες αναφέρουν οτι ο Γιάννης Καπάκης την Κυριακή πριν από την φωτιά πήρε το πλοίο για την Άνδροί, όπου παρέμενε εκεί πέρα μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας, που οι πυρκαγιές είχαν ήδη αναζωπυρωθεί στην Αττική.

Και ενώ ως γραμματέας πολιτικής προστασίας θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή στην Αττική και να συντονίζει τις κρίσιμες αυτές ώρες ο ίδιος φαίνεται πως ήταν εξαφασνισμένος.

Η συνέντευξη στην ΕΡΤ

Είναι 19 Ιουλίου, δηλαδή τέσσερις ημέρες πριν την κόλαση στο Μάτι και ο Γιάννης Καπάκης προσκαλείται στην ΕΡΤ για να μιλήσει για τις πυρκαγιές.

Ερωτώμενος για το πόσες πυρκαγιές είχαμε μέχρι τότε λέει: «Περιορισμένος αριθμός μέχρι στιγμής, ο καιρός ήταν στα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, είχαμε πάρα πολλές βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να μην έχουμε πολλές πυρκαγιές και να έχουμε σχεδόν μηδενικές καμένες εκτάσεις. Αυτό δεν μας εφησυχάζει.»

Για τον σχεδιασμό και την ετοιμότητα αναφέρει:

Καπάκης: «Μόλις έληξε η προηγούμενη αντιπυρική περίοδος δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά το χειμώνα».

Δημοσιογράφος: «Υπάρχουν μέσα αεροσκάφη δυνάμεις;»

Καπάκης: «Απόλυτο επίπεδο θωράκισης δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο, υπάρχει αποδεκτό επίπεδο, αλλά για τα δικά μας δεδομένα, τα ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα θεωρούμε -κι εγώ το πιστεύω ακράδαντα- ότι ο μηχανισμός βρίσκεται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, πολύ καλύτερα και από πέρυσι από τον προηγούμενο χρόνο, τόσο από πλευράς εναέριων μέσων όσο και από πλευράς χερσαίων.

Καταφέραμε και να έχουμε περισσότερα εναέρια μέσα και σε εθνικά εναέρια – Canadair επισκευάστηκαν στην Αμερική – μας βοηθάει και ο στρατός με τα πολύ καλά ελικόπτερα τα Σινούκ. Θέλω να πω πόσο καλό στόλο έχουμε και είναι από τους καλύτερους των χωρών της Μεσογείου και τα ελικόπτερα του Π.Σ. είναι πλέον όλα διαθέσιμα να δώσουν αν χρειαστεί τη δικιά τους μάχη.

Όσον αφορά τον αριθμό για πρώτη φορά σε σχέση με το 2017, 3 πέρυσι 4 μισθωμένα βαρέως τύπου – μεσαίου τύπου επιπλέον 2 – συνολικά 9.

6-7-8 ανάλογα τις ημέρες ανάλογα τη συντήρηση από τα σύνολο 9 CL 215 Canadair και 5 και θα έχουμε και το 6ο από τα C 415 Canadair
σε πάρα πολύ καλό επίπεδο».

Για τα μέσα εδάφους απαντά:

«Μέσα εδάφους ένα τεράστιο δίκτυο παντού και μαζί και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και πάρα πολλοί εθελοντές, δημιουργεί μια τεράστια προστιθέμενη αξία. Ο στόχος μας ως μηχανισμός είναι να σβηστεί μια πυρκαγιά στο αρχικό στάδιο χωρίς να αποτελέσει είδηση».

Για τα βίντεο της πρόληψης:

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχω σκεφτεί από πριν τι θα κάνεις σε κίνδυνο ανάλογα την περιοχή. Είμαστε χώρα με πολλούς κινδύνους.
Είναι πολύ σημαντικό τι θα κάνουμε τι σχέδιο θα ακολουθήσουμε με την οικογένειά μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα