Τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος: Ποιοι θα δώσουν το παρών στην κηδεία - Έκτακτα μέτρα από την ΕΛΑΣ

Τη Δευτέρα, σε ώρα που αναμένεται να ανακοινωθεί, θα τελεστεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στην Αθήνα, στην οποία αναμένεται να παραστούν βασιλείς και πρίγκιπες. Έκτακτα μέτρα στην Αθήνα από την ΕΛΑΣ.

Την επίσημη ώρα τέλεσης της κηδείας του τέως βασιλιά της Ελλάδας

Κωνσταντίνου τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, αναμένει από την κυβέρνηση η βασιλική οικογένεια, προκειμένου να ξεκινήσει να πραγματοποιεί μια προς μια τις τελευταίες επιθυμίες του εκλιπόντος.

Στην εξόδιο ακολουθία θα πρωτοστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πιθανότατα θα συμμετέχουν και μέλη της Ιεράς Συνόδου. Σε ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου αναφέρεται πως ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του τέως βασιλιά, «η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».

Η ταφή αναμένεται να γίνει σε πιο στενό οικογενειακό κύκλο κι αυτό γιατί τόσο ο δρόμος εσωτερικά του κτήματος που οδηγεί στο νεκροταφείο όσο και ο περιβάλλοντος χώρος δεν επιτρέπει να γίνουν και πολλά.

Στο Τατόι μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά

Στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης, ώστε να επιβλέψουν τις εργασίες για την τελετή, ο γιος του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, Νικόλαος, με τη σύζυγό του, Τατιάνα Μπλάτνικ.

Λίγο αργότερα έφτασε στο Τατόι και η σύζυγος του Κωνσταντίνου, Άννα-Μαρία, η αδελφή του, Σοφία, καθώς και ο μικρότερος γιος του, Φίλιππος.

Από νωρίς το πρωί βρίσκονται στο σημείο μηχανήματα βαρέως τύπου και εργάτες για να καταφέρουν να διαμορφώσουν τον χώρο, ο οποίος επηρεάστηκε και από τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε την Πάρνηθα πριν από δύο χρόνια. Ισχυρή είναι και η παρουσία της αστυνομίας για τη φύλαξη του μνημείου όσο και για τα μέτρα ασφαλείας τα οποία θα ληφθούν, δεδομένου ότι αναμένονται πολλές προσωπικότητες από το εξωτερικό.

Ποιοι θα δώσουν το παρών

Ο ακριβής χρόνος ταφής εξαρτάται και από διαδικαστικά θέματα, όπως οι προσκλήσεις που θα σταλούν. Μέχρι στιγμής υπάρχουν αδιασταύρωτες πληροφορίες ότι τον βρετανικό βασιλικό οίκο θα εκπροσωπήσει είτε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είτε η πριγκίπισσα Αν θα έρθουν στην Αθήνα η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας.

Παράλληλα αναμένεται να έρθει και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος. Η μητέρα του και αδερφή του θανόντος Σοφία, επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας, βρίσκεται στην Αθήνα από την περασμένη Πέμπτη. Είχε έλθει από το Βατικανό, όπου είχε μεταβεί για να παραστεί στην κηδεία του πρώην Πάπα Βενέδικτου XVI, εκπροσωπώντας την Ισπανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρευρεθεί και ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, κουνιάδος του εκλιπόντος που τα τελευταία τρία χρόνια ζει μόνιμα στο Αμπού Ντάμπι.

Επίσης είναι σίγουρο πως θα παρευρεθούν στην κηδεία και μέλη των βασιλικών οικογενειών της Δανίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας για να τις εκπροσωπήσουν.

Έκτακτα μέτρα από την ΕΛΑΣ

Στην τελετή θα παραστούν μέλη των εν ενεργεία βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιοι Έλληνες αξιωματικοί της ΕΛΑΣ βρίσκονται σε επικοινωνία προκειμένου να ληφθούν τα ανάλογα μέτρα ασφαλείας.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη Αθηνών, με στόχο να μην προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο στο κέντρο της πόλης. Επί ποδός θα βρίσκονται υπηρεσίες όπως η Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική, ενώ θα αξιοποιηθεί το πληροφοριακό δίκτυο για να αποτραπούν τυχόν «παρατράγουδα».

Αναλυτικότερα, «φρούριο» θα θυμίζει την Δευτέρα το κέντρο της Αθήνας, κυρίως γύρω από το Σύνταγμα και την Mητρόπολη Αθηνών με «αγκυροβολημένους» αστυνομικούς στις ταράτσες των παρακείμενων κτηρίων και drones, ενώ αναμένεται από νωρίς το πρωί να τεθούν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ώρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να εξεταστεί το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. και να αποφασιστεί ο αριθμός των αστυνομικών που θα βγουν στο δρόμο.

Στα μέτρα ασφαλείας θα λάβουν μέρος εκατοντάδες αστυνομικοί που θα επιτηρούν τόσο τους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη Αθηνών όσο και το Τατόι. Στην Αθήνα θα βρίσκονται όμως και οι πολυάριθμες φρουρές των βασιλικών οικογενειών, που θα συνοδεύουν τους προσκεκλημένους σε κάθε τους βήμα.

#ΤΕΩΣ_ΒΑΣΙΛΙΑΣ #ΒΑΣΙΛΙΑΣ_ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ #ΚΗΔΕΙΑ #ΕΛΑΣ #ΕΚΤΑΚΤΑ_ΜΕΤΡΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα