Τέλος στις ελπίδες για αποζημίωση στους ομολογιούχους του PSI

Απ΄έρριψε χθες αγωγή ιδιωτών κατόχων ελληνικών ομολόγων, τα οποία είχαν υποστεί κούρεμα του 2012, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, το γνωστό ως PSI.

Οπως είναι γνωστό εν μέσω του κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας, η ΕΚΤ

και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της ευρωζώνης, αφενός και η Ελλάδα αφετέρου, συνήψαν στις 15 Φεβρουαρίου 2012 συμφωνία για την ανταλλαγή των ελληνικών χρεογράφων τα οποία κατείχαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες με νέα χρεόγραφα, με ίδια ονομαστική αξία, επιτόκιο, ημερομηνίες καταβολής τόκων αποπληρωμής, αλλά με διαφορετικούς αριθμούς σειράς και διαφορετικές ημερομηνίες.

Κατά το ίδιο διάστημα οι ελληνικές αρχές και ο ιδιωτικός τομές συμφώνησαν σε οικειοθελή ανταλλαγή και μείωση κατά 53,5% της αξίας των χρεογράφων τα οποία κατείχαν οι ιδιώτες πιστωτές.

Με δήλωση της 21ης Φεβρουαρίου 2012, το eurogroup προσδοκούσε σημαντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην εν λόγω οικειοθελή ανταλλαγή χειρογράφων,

Οι ενάγοντες κάτοχοι ελληνικών χρεογράφων μετείχαν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους στο πλαίσιου του psi και της διαδικασίας βάσει των «ρητρών συλλογικής δράσης» δια της οποίας κατέστη υποχρεωτική η ανταλλαγή τίτλων για τους εμπλεκόμενους ιδιώτες επενδυτές , βάσει του ελληνικού νόμου 4050/2012 αφο΄ύ είχαν απορρίψει την προσφορά οικειοθελούς ανταλλαγής.

Με την αγωγή ζητούν ενώπιον του ΓΔΕΕ να αποκατασταθεί η ζημιά που φέρεται να υπέστησαν ως αποτέλεσμα της εφαρμογής υποχρεωτικής ανταλλαγής κρατικών χρεογράφων λόγω συμπεριφοράς ή πράξεων του Eurogroup, του προέδρου του, των ηγετών της ευρωζώνης και της Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα