Τεκμήρια: Με ποιο τρόπο θα τα αποφύγετε και θα γλιτώσετε φόρο

Υπάρχουν μερικοί τρόποι ώστε ο φορολογούμενος να μπορέσει τα αποφύγει τις συμπληγάδες των τεκμηρίων και να πληρώσει λιγότερο φόρο. Δείτε πώς μπορεί να γίνει αυτό.

Διάφοροι τρόποι υπάρχουν ώστε να αποφύγει ο φορολογούμενος την παγίδα των τεκμηρίων και να πληρώσει λιγότερα στην εφορία. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι οι δωρεές χρηματικών ποσών. Με τις δωρεές μπορούν να καλυφθούν δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και έτσι να μην κληθεί ο φορολογούμενος να πληρώσει επιπλέον φόρο.

Για να ληφθεί, όμως, αυτό υπόψη από την εφορία, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γονική παροχή

ή η δωρεά να έχει υποβληθεί εντός του έτους που έχει πραγματοποιηθεί η σχετική δαπάνη. Πρακτικά, πρέπει να είναι δαπάνη που γίνεται εντός του έτους και η δήλωση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ας σημειωθεί, πάντως, ότι και τα χρήματα που δωρίζονται φορολογούνται. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος αγόρασε εντός του Σεπτεμβρίου ένα αυτοκίνητο με χρήματα που δόθηκαν από πρώτο βαθμό συγγενή του ως δωρεά, τότε για να καλύψει ο ίδιος τη δαπάνη πρέπει η δήλωση δωρεάς να υποβληθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Στην περίπτωση γονικής παροχής τα χρήματα φορολογούνται με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ. Συνεπώς για δωρεά 10.000 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί φόρος 1.000 ευρώ. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να υποβάλει το ποσό στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλει την επόμενη χρονιά, το 2020 υποβάλλοντας τη δήλωση για το έτος 2019. Σε περίπτωση που δεν διαθέτει εισοδήματα, θα καλύψει το τεκμήριο για την αγορά του αυτοκινήτου.

Ωστόσο, για αυτόν που κάνει τη γονική παροχή, η καταβολή του χρηματικού ποσού αποτελεί τεκμήριο και θα πρέπει να δηλωθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα