Τέμπη: Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών, θρίλερ με τις ταυτοποιήσεις των σορών και τους αγνοούμενους, στο πένθος η χώρα

Ενώ οι επιχειρήσεις για αγνοούμενους είναι σε εξέλιξη, όπως και η θλιβερή διαδικασία της ταυτοποίησης των νεκρών, τα ερωτήματα είναι πολλά αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Υπό το πέπλο της εθνικής τραγωδίας στα Τέμπη, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας στις άμορφες μάζες του ανείπωτου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, που «πάγωσε» όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

«Η επιχείρηση έρευνας και απεγκλωβισμού στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος

είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας», είπε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος και έκανε γνωστό ότι αυτή την ώρα επιχειρούν 72 πυροσβέστες με 24 οχήματα, τρεις ομάδες της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και δύο ομάδες της Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, ενώ, συνεχής είναι η παρουσία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Οι δυνάμεις, αφού ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους στο βαγόνι της πρώτης θέσης, της επιβατικής αμαξοστοιχίας, και στο βαγόνι - εστιατόριο, τώρα επιχειρούν στο πρώτο επιβατικό βαγόνι της δεύτερης θέσης. Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ταυτοποίησης στο βαγόνι - εστιατόριο διεξήχθη υπό ακραίες συνθήκες υψηλού πυροθερμικού φορτίου της τάξεως των 1.300 βαθμών κελσίου, γεγονός που δυσχέραινε τη σχετική διαδικασία, όπως ανέφερε.

Σημειώνεται ότι η τελευταία επίσημη ενημέρωση των Αρχών έκανε λόγο για 38 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πυροσβεστική, μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 38 νεκροί. Από τους 72 νοσηλευόμενους επιβάτες, 15 πήραν εξιτήριο και παραμένουν για νοσηλεία 57 επιβάτες, εκ των οποίων έξι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, 194 επιβάτες μεταφέρθηκαν με πέντε λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, με 6ο λεωφορείο 20 επιβάτες στη Λάρισα καθώς και οκτώ επιβάτες μεταφέρθηκαν στην Κατερίνη.

Αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Για τη διαδικασία βιολογικής ταυτοποίησης μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί 17 δείγματα DNA από τις σορούς και 23 δείγματα από συγγενείς των επιβατών.

Επίσης από το σημείο του δυστυχήματος συνεχίζεται από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας η περισυλλογή των προσωπικών αντικειμένων και των αποσκευών των επιβατών.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε τελειώσει και με τη διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής και των 43 σορών που έχουν φτάσει εδώ» αναφέρει στο ΕΡΤNEWS, η κ. Ρουμπίνη Λεοντάρη, Ιατροδικαστής – Προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, αναφορικά με την τραγωδία που σημειώθηκε με τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη.

Προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας: 43 οι σοροί

Η ιατροδικαστής - προϊστάμενη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεοντάρη εξήγησε ότι «έπρεπε να τηρηθούν συγκεκριμένα πρωτόκολλα με το ειδικό τμήμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο ήρθε από την Αθήνα και το οποίο χειρίζεται το πρωτόκολλο για τις μαζικές καταστροφές με τη διενέργεια των εξετάσεων», ενώ πρόσθεσε ότι «το πρωτόκολλο αυτό λέει το εξής: Ότι έρχεται το συγκεκριμένο τμήμα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Από κει και πέρα φωτογραφίζεται η κάθε σορός και το κάθε στοιχείο το οποίο μπορεί να έχει επάνω, ένα μενταγιόν, ένα ρολόι και μετά και μετά γίνεται η λήψη DNA από τη σορό και φυσικά από τους συγγενείς. Είναι πραγματικά χρονοβόρα διαδικασία».

«Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε τελειώσει και με τη διαδικασία της νεκροψίας-νεκροτομής και των 43 σορών, που ήρθαν», είπε η κ. Λεοντάρη μιλώντας στην ΕΡΤ. «Δυστυχώς, η ταυτοποίηση θα γίνει βάσει πρωτοκόλλου με τη μέθοδο DNA και θεωρώ κατά τα λεγόμενα της αστυνομίας ότι αύριο το μεσημέρι θα έχουν ταυτοποιηθεί αυτές οι 43 σοροί ώστε να μπορέσουν να αποδοθούν. Πρέπει βέβαια να πω, όπως πληροφορήθηκα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο και ανήκουμε, ότι θα γίνει δημοσία δαπάνη η κηδεία. Εδώ η Περιφέρεια έχει ενδιαφερθεί, έχει κλείσει ξενοδοχεία για τους οικείους και για όλον τον κόσμο που έχει έρθει. Υπάρχει ένας πολύ καλός συντονισμός, αλλά δεν παύει ο πόνος να είναι πολύ μεγάλος και να είναι σίγουρα από τους οικείους μη διαχειρίσιμος».

Θρίλερ με τις αναζητήσεις των αγνοούμενων

Οι ώρες αγωνίας που ζουν οι συγγενείς και οι φίλοι των αγνοούμενων δεν περιγράφονται. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι πολλοί καταφεύγουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνοντας μια ύστατη προσπάθεια να μάθουν κάποιο καλό νέο.

Ανεβάζουν αναρτήσεις με στοιχεία των δικών τους προσώπων και περιμένουν μια χαρμόσυνη είδηση από κάποιον χρήστη του διαδικτύου που ίσως έχει δει ή έχει ακούσει κάτι για τους αγαπημένους τους.

Το κλίμα είναι βαρύ στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, καθώς συγγενείς των θυμάτων της αμαξοστοιχίας βρίσκονται στο σημείο και καλούνται για ταυτοποίηση των σορών.

Οι συγγενείς των θυμάτων λαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη από ειδική ομάδα, ενώ άλλοι αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους, οι οποίοι παραμένουν αγνοούμενοι.

Την ίδια ώρα, στη δημοσιότητα δόθηκε η λίστα με τα ονόματα όλων των τραυματιών.

Σύσταση υπερκομματικής και απόδοση ευθυνών

Με τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση ανεξάρτητης και υπερκομματικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στα σιδηροδρομικά έργα, με επικεφαλής τον μεταβατικό υπουργό Μεταφορών Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι το «ποτέ ξανά» που άκουσε στη Λάρισα, θα γίνει πράξη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά και δεσμεύτηκε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν. «Ενώ η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θα πενθήσουμε τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας, τους φίλους μας. Θα μείνουμε ενωμένοι και σε αυτή την τραγωδία. Και, μετά, θα σκύψουμε το κεφάλι και θα σφίξουμε τα δόντια. Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το "ποτέ ξανά" που άκουσα στη Λάρισα να μην μείνει λόγος κενός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναζητώντας τα αίτια του δυστυχήματος

Ένα ανθρώπινο λάθος σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη σύγχρονων μέσων διαχείρισης κυκλοφορίας, φαίνεται πως οδήγησαν στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους και βύθισαν στο πένθος στη χώρα.

Για τα αίτια του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη μίλησε στo Dnews ο πραγματογνώμονας εισαγγελίας Αθηνών για τροχαία και σιδηροδρομικά ατυχήματα Αναστάσιος Δέδες.

Κατά την εκτίμηση του, θεωρεί ότι το δυστύχημα οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος το οποίο κατά την άποψη του δεν εστιάζεται στους μηχανοδηγούς αλλά στη μη λειτουργία του συστήματος το οποίο έπρεπε να δουλεύει.

Υπενθυμίζεται ότι έχει συλληφθεί από το Τμήμα Τροχαίας Λάρισας ο 59χρονος σταθμάρχης, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται.

Ο σταθμάρχης φέρεται να παραδέχθηκε το λάθος του με το οποίο «έστειλε» το επιβατηγό τρένο στη λάθος γραμμή.

Το μεγάλο λάθος του 59χρονου σταθμάρχη είναι ότι ξέχασε να επαναφέρει το κλειδί στην αρχική του θέση. Και έστειλε την επιβατική αμαξοστοιχία να μπει στην ίδια γραμμή που ερχόταν το τρένο από τον αντίθετη κατεύθυνση.

Για 12 λεπτά, τα δύο τρένα κινούνταν σε τροχιά σύγκρουσης χωρίς κανείς να το γνωρίζει. Μία σύγκρουση που θα μπορούσε όμως να αποφευχθεί αν λειτουργούσαν οι δικλείδες ασφαλείας, όπως λένε καταγγέλλουν οι μηχανοδηγοί.

Εθνικό πένθος

Με αφορμή το συνταρακτικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που έχει συγκινήσει ολόκληρο τον ελληνικό λαό, οι υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφασίζουν την τέλεση της κηδείας των θυμάτων με δημόσια δαπάνη.

Παράλληλα, με απόφαση του κ. Βορίδη, από την 1η Μαρτίου έως την 3η Μαρτίου 2023 οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας θα κυματίζουν μεσίστιες ενώ αναστέλλεται και κάθε δημόσια εορταστική εκδήλωση, σε εφαρμογή της κήρυξης από τον πρωθυπουργό τριήμερου εθνικού πένθους για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

#ΤΕΜΠΗ #ΝΕΚΡΟΙ #ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ_ΤΡΕΝΩΝ #ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ_ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ #ΤΡΑΓΩΔΙΑ #ΣΟΡΟΙ #ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
Keywords
θριλερ, πενθος, τεμπη, χωρα, υπουργειο δικαιοσυνης, ελλαδα, λεωφορεια, θεσσαλονικη, λαρισα, κατερινη, dna, αθηνα, συγκεκριμένο, ΕΡΤ, κηδεία, οφείλεται, υπουργοι, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, υπουργειο εσωτερικων, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, οφειλετες δημοσιου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, δουλεια, ξενοδοχεια, ονοματα, πυροσβεστικη, σημαιες, ωρα, dna, ατυχηματα, αφορμη, βοριδης, γεγονος, γινει, γινεται, δεδες, δικη, δοντια, δοθηκε, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελλειψη, ενημερωση, εργα, εξελιξη, εξι, εξιτηριο, επρεπε, ερευνες, ερχεται, εσωτερικων, ζωη, κηδεία, ιδια, κελσιου, κλιμα, λαθος, λειτουργια, λεωφορειο, ληψη, λογο, μητσοτακης, ομαδα, οκτω, οφείλεται, οχηματα, παιδια, πολιτεια, ρολοι, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σορος, τμημα, τρενο, τρενα, τροχαια, φυσικα, χρηστος, ωρες, εφαρμογη, εθνικο, φιλοι, υπουργειο, μεινει, νεκροι, νοσοκομειο, ομαδες
Τυχαία Θέματα
Τέμπη, Μεγαλώνει,tebi, megalonei