Τέμπη: Η ΓΣΕΕ ετοιμάζει κινητοποιήσεις και απεργίες

Κινητοποιήσεις και απεργίες ετοιμάζει η ΓΣΕΕ σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο Συνέδριο που πραγματοποιεί στο Καβούρι Αττικής.

Εισήγηση για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις έκανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας κατά την έναρξη του 38ο Πανελλαδικού Συνεδρίου της Συνομοσπονδίας. Όπως είπε «θα εισηγηθώ στο συνέδριο να ληφθεί και απόφαση –και

θα επιδιώξουμε ΟΜΟΦΩΝΙΑ– για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις. Είναι αδιανόητο να παρουσιαστούν επαναλήψεις φαινόμενων του παρελθόντος, δηλ. αδιαφάνεια, συγκαλύψεις, μεταθέσεις ευθυνών και καθυστερήσεις που οδηγούν στη λήθη».

Το Συνέδριο ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η έναρξη του Συνεδρίου είχε προγραμματιστεί να κηρυχθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε επιστολή όμως που απέστειλε προς την Συνομοσπονδία η κυρία Σακελλαροπούλου γνωστοποίησε ότι λόγω των συνθηκών που προέκυψαν από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, δε θα παραστεί στην εναρκτήρια εκδήλωση.

Η εκπόνηση πλαισίου θέσεων για τη διερεύνηση και απόδοση ευθυνών και μέτρων για να μην ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα του Συνεδρίου.

Εργασιακά

Ο κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε και στα εργασιακά σημειώνοντας ότι «μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και κυρίως ανεργία που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη».

Όπως είπε η ΓΣΕΕ ζητά:

Να δοθούν πίσω τα «εργαλεία» που με αγώνες κατέκτησαν και τα μνημόνια βίαια τους στέρησαν. Ευρωπαϊκό συλλογικό και ατομικό Εργατικό Δίκαιο. Προστασία από τις ομαδικές απολύσεις. Εθνική σύμβαση μεταξύ Εργοδοτών και ΓΣΕΕ που θα προσδιορίζει τον κατώτατο μισθό –όπως και η ΕΕ δέχεται– καθώς η «εργαλειόποιησή» του από τις κυβερνήσεις των τελευταίων 10 ετών αποτελεί κοινωνική και δημοκρατική πρόκληση. Ξανά τη μετενέργεια και την καθολική ισχύ των γενικών κλαδικών και τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων. Σύνεδροι

Στο 38ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Συνομοσπονδίας μετέχουν περίπου 400 σύνεδροι από 120 δευτεροβάθμιας οργανώσεις. Κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί 1000 συνδικαλισμένους-ψηφίσαντες εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Στο συνέδριο παρίστανται και αντιπροσωπείες από Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

Οι εργασίες του 38ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ θα συνεχιστούν αύριο με ομιλίες εκπροσώπων, ενώ θα συζητηθεί αναλυτικά ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης της ΓΣΕΕ.

Το Συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εκλογή των νέων οργάνων (Διοικητικό Συμβούλιο Εξελεγκτική Επιτροπή και Γενικό Συμβούλιο).

#ΓΣΕΕ #ΣΥΝΕΔΡΙΟ #ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ #ΑΠΕΡΓΙΕΣ #ΤΕΜΠΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα